ΣΕΙΡΕΣ

"The days": Βασανιστικά αργό "Ανθυπο-Chernobyl"

Published: 14 Jun 2023, 19:23
Συντάκτης:

Έχετε βρεθεί ποτέ με κάποιο άτομο που θέλει να σας πει μια φοβερή ιστορία, αλλά το κάνει με τόση λεπτομέρεια και τόση πληροφορία, που απλά δεν θέλετε να μάθετε τι συνέβη τελικά; Που δίνει τόσο βάρος στα γεγονότα, ώστε χάνει αυτομάτως οποιοδήποτε αφηγηματικό χάρισμα;

<a href="/en/nea/palm-royale-dokimasmeni-syntagi-horis-riska/69814">"Palm Royale": Δοκιμασμένη συνταγή χωρίς ρίσκα</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Palm Royale": Δοκιμασμένη συνταγή χωρίς ρίσκα

Κάπως έτσι κυλάει και το “The Days”. Η σειρά οχτώ επεισοδίων του Netflix καταπιάνεται με το σοκαριστικό πυρηνικό δυστύχημα στην Φουκουσίμα τον Μάρτιο του 2011. Όταν ένας ισχυρότατος σεισμός κάτω από την θάλασσα της ανατολικής Ιαπωνικής ακτής και το ακόλουθο τσουνάμι που προκλήθηκε οδήγησαν σε ολική διακοπή ρεύματος σε πολλές περιοχές και καταστροφικές πλημμύρες στις εγκαταστάσεις του πυρηνικού εργοστασίου, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει έλεγχος στους αντιδραστήρες.

Παρά τις απέλπιδες προσπάθειες των υπευθύνων, το αποτέλεσμα ήταν το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στην ιστορία μετά το Chernobyl και το “The Days” είναι μια δραματοποιημένη σειρά για τα πραγματικά γεγονότα γύρω από αυτή την καταστροφή, ακολουθώντας το συγκλονιστικό “Chernobyl”  του HBO, το 2019.

Αν εκεί μιλούσαμε για μια καθηλωτική εκδραμάτιση των ιστορικών γεγονότων, για μια βαθιά ανθρώπινη, συναισθηματική και ευρεία εξερεύνηση του τι συνέβη, ποιες ήταν οι συνιστώσες και ποιος ο απόηχος, το μόνο που συναντάμε εδώ είναι η λεπτομερής καταγραφή των γεγονότων. Τόσο λεπτομερής και πιστή, στα κιλοπασκάλ, στα μιλισιβέρτ, στα διαδοχικά τηλεφωνήματα, που χάνει οποιοδήποτε ενδιαφέρον για την αφήγηση και τους χαρακτήρες.

Παρά την οπτική φροντίδα και τις αναπόφευκτα καθηλωτικές στιγμές – η τρομακτική καταστροφική δύναμη της θάλασσας για παράδειγμα- ο ρυθμός είναι τρομερά αργός, η ένταση στιγμιαία και το σενάριο της μίνι σειράς είναι τόσο απασχολημένο με αριθμούς και διαδικασίες, που λειτουργεί εις βάρος των πιο συναισθηματικών και ισχυρών στοιχείων του ανθρώπινου δράματος. Στοιχεία που μάλλον δεν έχει την ικανότητα να διαχειριστεί.

Γιατί ακόμα κι όταν υπάρχει η δυνατότητα για κάτι πιο βαθύ χαρακτηρολογικά, στην νευραλγική θέση του Yoshida (Koji Yakusho) παραδείγματος χάριν, ο εγκλωβισμός του σε έναν συνεχόμενο εφιάλτη αφήνεται στην άκρη, για να συνεχίσει με την διαδικασία, τα επαναλαμβανόμενα λάθη, τις δυσκολίες.

Δυστυχώς, το “The Days” συντρίβεται υπό το βάρος των διαδικαστικών πτυχών μιας τρομερής ανθρώπινης καταστροφής.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos