ΣΕΙΡΕΣ

"Dark Crystal" season 1: Aκαταμάχητο παραμύθι

Published: 28 Oct 2019, 19:17
Συντάκτης:

Σύνοψη: Στον κόσμο της Θρα τα τρία Γκέλφλινγκ, Ριάν, Ντιτ και Μπρέα ανακαλύπτουν ένα μυστικό πίσω από την δύναμη των τρομερών Σκέκσις και θα ξεκινήσουν την πρώτη πραγματική επανάσταση εναντίον τους με σκοπό να σώσουν τον πληθυσμό της Θρα αλλά και τον ίδιο τον κόσμο.

<a href="/en/nea/baby-reindeer-afoplistika-amfisimo-anatrihiastika-realistiko/69792">"Baby reindeer": Αφοπλιστικά αμφίσημο, ανατριχιαστικά ρεαλιστικό</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Baby reindeer": Αφοπλιστικά αμφίσημο, ανατριχιαστικά ρεαλιστικό

Άποψη: Σε μία τηλεοπτική πραγματικότητα όπου όλοι χωράνε, το Netflix πάντα κάνει τις απαραίτητες κινήσεις ώστε να δίνει το παρόν σε όλα τα είδη και συνεπώς να εκπροσωπείται σε κάθε κατηγορία με αρκετά μεγάλη επιτυχία. Τα πρωτότυπα του στο fantasy είναι από εκείνα που δυστυχώς μένουν πίσω αφήνοντας αδιάφορο το κοινό πλην ελαχίστων εξαιρέσεων όμως τα πράγματα ίσως να αλλάξουν από την πρόσφατη προσθήκη του σύμπαντος της Θρα.   

Το prequel της ταινίας του 1982 με τίτλο “The Dark Crystal” δεν επιθυμεί να κοντραριστεί με τον «Άρχοντα» ή τον «Χάρρυ Πότερ» εντούτοις το “Age of Resistance” που μας συστήνεται μέσω Netflix αποτελεί μία βελτιωμένη εκδοχή των ίδιων χαρακτήρων του Τζιμ Χένσον σε μία ιστορία η οποία μέχρι στιγμής ήταν άγνωστη.      

Η ιστορία της παραμυθένιας Θρα εξακολουθεί να παίζει με μύθους και θρύλους, με σκοτεινές δυνάμεις και ταπεινούς ήρωες όπως τα τρία κεντρικά Γκέλφλινγκ και όπως κάθε σειρά φαντασίας έτσι και  το “The Dark Crystal” στηρίζεται πάνω στους αδύναμους και τον άμεμπτο κώδικα ηθικής τους. Οι εξαντλητικές λεπτομέρειες μαρτυρούν μία ενδελεχή δουλειά στο σενάριο και απόλυτο σεβασμό στους χαρακτήρες που έπλασε ο Χένσον χαρακτηριστικά τα οποία αναμφισβήτητα θα εκτιμηθούν με τη σειρά τους από το κοινό εκείνο που είναι περισσότερο κοντά σε ανάλογες παραγωγές.

Διότι, ναι μεν μιλάμε για μία ακριβή σειρά με all star καστ -από Σιγκούρνι Γουίβερ η οποία αφηγείται στην ιστορία μέχρι Τέιρον Έτζερτον, Άνια Τέιλορ Τζόι, Τζέισον Άιζακς, Σάιμον Πεγκ, Άντι Σάμπεργκ, Αλίσια Βικάντερ- εμπνευσμένο σενάριο και επιβλητικό soundtrack από τον Ντάνιελ Πέμπερτον (“King Arthur: Legend of the Sword”, “Ocean’s Eight”)  όμως ας μην ξεχνάμε ότι, όπως και η ταινία του 1982, η σειρά αφορά κούκλες μαριονέτες.   

Η τεχνική αυτή λεπτομέρεια δίνει την αφορμή στους συντελεστές να προσπαθήσουν διπλά για ένα αξιοπρεπές αποτέλεσμα το οποίο σίγουρα βλέπουμε αλλά η φύση αυτής της ιδιομορφίας αυτομάτως περιορίζει σε ένα μεγάλο βαθμό την απόδοση των χαρακτήρων. Δυστυχώς, όση ζωντάνια και ρεαλισμό δίνουν οι φωνές των ηθοποιών που κάνουν το ντουμπλάρισμα, η πλαστικότητα των κινήσεων και ο άνευρος συναισθηματισμός δεν κρύβονται. Ως εκ τούτου, συχνά η συγκίνηση οδηγεί σε αμφιβολία από μέρους του θεατή και οι σκηνές μάχης (οι οποίες σε άλλες περιπτώσεις θα ήταν φαντασμαγορικές) μοιάζουν πολύ παιδικές για αυτό που θέλουν να πετύχουν.

Ωστόσο, τα δέκα επεισόδια σίγουρα δικαιώνουν μία σειρά που ακολουθεί τους δικούς της κανόνες και ξεχωρίζει από τον σωρό διαθέτοντας χαρακτήρα και ένα δυνατό franchise. Το ιδιαίτερο μοτίβο απαιτεί παραπάνω υπομονή από το κοινό και ανέχεια ως προς την παραστατικότητα των σκηνών όμως το σύμπαν του “Dark Crystal” διαθέτει σίγουρα κάτι ακαταμάχητο. Μέχρι στιγμής δεν έχει επιβεβαιωθεί δεύτερος κύκλος όμως σίγουρα τον περιμένουμε με ανυπομονησία.

6 / 10

tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos