Cinobo: Τα βραβευμένα φιλμ πρωτοεμφανιζόμενων Ελλήνων σκηνοθετών

Published: 14 Jun 2020, 15:09
Συντάκτης:

To Cinobo, η νέα πλατφόρμα streaming ανεξάρτητου κινηματογράφου, συνεχίζει το αφιέρωμά του στο ελληνικό σινεμά.

<a href="/en/nea/sinema-sto-ydataerio-provoles-toy-cinobo-stin-tehnopoli/69698">"Σινεμά στο Υδαταέριο": Προβολές του Cinobo στην Τεχνόπολη</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"Σινεμά στο Υδαταέριο": Προβολές του Cinobo στην Τεχνόπολη

Αυτή την φορά, στην κατηγορία "Συλλογές με βραβευμένες ταινίες", ανέβασε τα 10 φιλμ πρωτοεμφανιζόμενων Ελλήνων δημιουργών που απέσπασαν το αντίστοιχο βραβείο Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. 10 φιλμ με ξεχωριστό ενδιαφέρον το κάθε ένα που καθόρισαν το νέο κύμα του ελληνικού σινεμά. Αναλυτικά: 

ΧΩΡΑ ΠΡΟΕΛΕΥΣΗΣ, του Σύλλα Τζουμέρκα

Το παρθενικό Βραβείο Ίρις Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη απονεμήθηκε το 2011 σ΄αυτό το εκρηκτικό ντεμπούτο του Σύλλα Τζουμέρκα που εξαπολύει μία σαρωτική επίθεση στη νεοελληνική παθογένεια, όπως αυτή έχει παγιωθεί εδώ και γενιές μέσα στο πρωταρχικό μόρφωμα της οικογένειας.

Η ιστορία μιας χώρας και μιας οικογένειας σε ελεύθερη πτώση. Τρεις γενιές μιας οικογένειας (η γενιά του ’50, η γενιά της μεταπολίτευσης και η νεώτερη γενιά), οδηγούνται σε μια σύγκρουση μέχρις εσχάτων εξαιτίας μιας ενδοοικογενειακής υιοθεσίας.

 

FISH N’ CHIPS, του Ηλία Δημητρίου

Φτιαγμένη με κοινωνική ευαισθησία, πολιτικές αιχμές και κυρίως αγάπη και κατανόηση για τον κεντρικό της ήρωα, η ταινία του Ηλία Δημητρίου αφήνει στην άκρη το αγαπημένο fast food των Βρετανών και εστιάζει σε θέματα ταυτότητας και κουλτούρας με χιούμορ και ειλικρίνεια.

Ένας Κύπριος μετανάστης που έχει περάσει όλη του τη ζωή τηγανίζοντας fish and chips στο Λονδίνο, αποφασίζει να επιστρέψει στην πατρίδα του και να ανοίξει τη δική του επιχείρηση. Κάνει το όνειρό του πραγματικότητα, αλλά πολύ σύντομα αυτό μετατρέπεται σε εφιάλτη, καθώς ο ίδιος έχει ξεχάσει κάτι πολύ βασικό: η Κύπρος δεν είναι Λονδίνο.

 

PARK, της Σοφίας Εξάρχου

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του 2004 τελείωσαν στην ώρα τους, τα όσα άφησαν πίσω όμως μαραζώνουν ακόμη με αργούς ρυθμούς. Σκηνοθετικό ντεμπούτο της Σοφίας Εξάρχου σε ένα εύστοχο και weird πορτρέτο μιας χαμένης γενιάς που έμαθε να θεωρεί τον όρο «κρίση» ως κάτι φυσιολογικό.

Δέκα χρόνια μετά τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004, μια παρέα αγοριών ζει ανάμεσα στις εγκαταλελειμμένες αθλητικές εγκαταστάσεις του Ολυμπιακού Χωριού της Αθήνας. Τα αγόρια περιφέρονται άσκοπα ανάμεσα στα ερείπια, στήνοντας παιχνίδια-βίαιες απομιμήσεις των ολυμπιακών αθλημάτων- και οργανώνοντας ζευγαρώματα σκύλων για να βγάζουν χρήματα. Ο μεγαλύτερος της παρέας, ο Δημήτρης (17) μαζί με την Άννα (22) -πρώην αθλήτρια- προσπαθούν να ξεφύγουν από το Χωριό με προορισμό τα τουριστικά ξενοδοχεία των νοτίων προαστίων. Καθώς οι εξορμήσεις τους συνεχίζονται και τα δυο παδιά εισχωρούν όλο και πιο πολύ στις ζωές των τουριστών, η επιθυμία του Δημήτρη για αποδοχή θα δοκιμαστεί με βίαιο τρόπο.

 

INTERRUPTION, του Γιώργου Ζώη

Η τέχνη και η ζωή, η αρχαία τραγωδία και η σύγχρονη πραγματικότητα, οι ρόλοι του ηθοποιού και του θεατή διαπλέκονται συνεχώς σε αυτή τη μεταμοντέρνα και φιλόδοξη πρώτη μεγάλου μήκους σκηνοθετική απόπειρα του Γιώργου Ζώη, που έκανε πρεμιέρα στο φεστιβάλ της Βενετίας και κέρδισε το Βραβείο Ίρις Πρωτοεμφανιζόμενου Σκηνοθέτη το 2016.

Μια ομάδα νεαρών εισβάλλει σε ένα θέατρο και διακόπτει την παράσταση της «Ορέστειας». Με τα όπλα που κρατούν ακινητοποιούν  τους ηθοποιούς και ανεβάζουν στη σκηνή μια μερίδα θεατών. Στην αυτοσχέδια «παράσταση» που θα ακολουθήσει τα πάντα θα ανατραπούν.

 

Η ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΗΣ, του Νίκου Labot

Η γυναικεία χειραφέτηση σε μια Ελλάδα βυθισμένη στην κρίση, σε ένα δείγμα ανθρωποκεντρικά κοινωνικού σινεμά δίχως υποχωρήσεις που φέρνει στο νου αδερφούς Νταρντέν. Παγκόσμια πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Τορόντο και βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης για τη συνταρακτική Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου.

Λίγο πριν τα 40 η Παναγιώτα, μια σχεδόν αναλφάβητη νοικοκυρά και μητέρα δύο παιδιών, θα χρειαστεί να αναζητήσει για πρώτη φορά δουλειά, όταν ο άντρας της χάσει τη δική του. Έχοντας ελάχιστα εφόδια θα προσληφθεί για λογαριασμό μιας ιδιωτικής εταιρείας καθαρισμού σ’ ένα νέο πολυκατάστημα. Εκεί, παρά τις συνθήκες εκμετάλλευσης και εργασιακής απαξίωσης, θα βιώσει μια πρωτόγνωρη αίσθηση οικονομικής και συναισθηματικής ανεξαρτησίας και θα σταθεί για πρώτη φορά στα πόδια της. Ό,τι κι αν ακολουθήσει από εκεί και μετά, εκείνη δεν θα είναι ποτέ πια η ίδια…

 

DOLPHIN MAN, του Λευτέρη Χαρίτου

O άνθρωπος, τα όνειρα κι η θάλασσα. Συνδυάζοντας σπάνιο αρχειακό φιλμ με σύγχρονες υποβρύχιες λήψεις, το εντυπωσιακά ανθρώπινο ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Χαρίτου συνδέει την ελεύθερη κατάδυση στον ωκεανό με ένα ταξίδι στα βάθη του εαυτού μας μέσα από το πορτρέτο του ανθρώπου-δελφίνι Ζακ Μαγιόλ.

Η ιστορία του θρύλου των ελεύθερων καταδύσεων Ζακ Μαγιόλ, η ζωή του οποίου αποτέλεσε την έμπνευση για την αγαπημένη ταινία ""Απέραντο Γαλάζιο"" του Λικ Μπεσόν. Βυθιζόμαστε στον κόσμο του Ζακ Μαγιόλ, ακολουθώντας το συναρπαστικό ταξίδι του μέσα από την εμπειρία ζωής της ελεύθερης κατάδυσης. Το φιλμ πλέκει μεταξύ τους καθηλωτικά πλάνα από το βυθό των θαλασσών, με ανθρώπινες μαρτυρίες και ιστορίες από τους κοντινότερους ανθρώπους του Μαγιόλ, μαζί με σπάνιο αρχειακό υλικό, σχηματίζοντας το πορτρέτο της εσωτερικής αναζήτησης του ανθρώπου-δελφίνι.

 

EXOTICA EROTICA, της Ευαγγελίας Κρανιώτη

Ο ωκεανός ως καμβάς δυσβάσταχτης λαχτάρας. Ένα φιλμικό δοκίμιο για ναυτικούς που έρχονται και φεύγουν και για τις γυναίκες που τους αγάπησαν στα λιμάνια της ζωής τους, με εσωτερικούς μονολόγους να συντροφεύουν εικόνες καθηλωτικές ομορφιάς. Ίρις Καλύτερου Ντοκιμαντέρ και Πρωτοεμφανιζόμενης Σκηνοθέτη.

Οι ναυτικοί είναι σαν τρομοκράτες. Φτάνουν σε λιμάνια με μια βόμβα που λέγεται αγάπη και την εξαπολύουν. Και ξέρετε τι συμβαίνει; Η βόμβα εκρήγνυται όταν φεύγουν μακριά και δεν γυρνάνε ποτέ, καταστρέφοντας τις καρδιές όλων των κοριτσιών της περιοχής. Πόσο περίεργο... Να αγαπάς κάποιον που σε πληρώνει...

 

ΝΟΡΒΗΓΙΑ, του Γιάννη Βεσλεμέ

"Αν σταματήσω να χορεύω θα σταματήσει κι η καρδιά μου". Στα πολύχρωμα ‘80s μιας εναλλακτικής Αθήνας κάποιου παράλληλου σύμπαντος, το βαμπίρ Ζανό (ο Βαγγέλης Μουρίκης σε ένα ρόλο-γάντι) φτάνει στα έγκατα της Πάρνηθας για μια μυστηριώδη δουλειά, στην πιο εικαστικά αποστομωτική fantasy ελληνική ταινία.

1984. Ένας βρικόλακας φτάνει πρώτη φορά στην πρωτεύουσα. Φωτοφοβικός, δεινός χορευτής, καίγεται, χαραμίζεται σε μια Αθήνα που δεν υπάρχει σε κανέναν χάρτη, ενώ το μόνο που θέλει πραγματικά είναι ένα «ζεστό κορίτσι».  Στη Ντίσκο Ζαρντόζ, ένα καταγώγιο, συναντά μια πόρνη και ένα Νορβηγό έμπορο ναρκωτικών. Μαζί τους αναλαμβάνει μια ύποπτη δουλειά που τον οδηγεί στο βουνό της Πάρνηθας, στα έγκατα της γης, στο βασίλειο του Μαθουσάλα.

 

Η ΑΙΩΝΙΑ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΟΥ ΑΝΤΩΝΗ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑ, της Ελίνας Ψύκου

Μία παράξενη ιστορία για έναν παράξενο άνθρωπο γίνεται στα χέρια της Ψύκου μια απολαυστική τραγικωμωδία του παραλόγου. Ο Παρασκευάς, "σημαντική" τηλεπερσόνα με υπαρξιακά ζητήματα, μας οδηγεί κι εμάς στο να αναρωτηθούμε: ποιοι είμαστε; ποια είναι η χώρα μας; και τι, τέλος πάντων, κάνουμε εδώ;

Ο Αντώνης φτάνει σ' ένα ξενοδοχείο κοντά στη θάλασσα. Είναι χειμώνας, το ξενοδοχείο είναι κλειστό και ο Αντώνης τριγυρνάει μόνος του. Μοιάζει να έχει όλο το χρόνο με το μέρος του. Ώσπου στην τηλεόραση ανακοινώνεται η εξαφάνιση του γνωστού δημοσιογράφου Αντώνη Παρασκευά.

 

ΤΟ ΑΓΟΡΙ ΤΡΩΕΙ ΤΟ ΦΑΓΗΤΟ ΤΟΥ ΠΟΥΛΙΟΥ, του Έκτορα Λυγίζου

Ο ωμός και επιτακτικός ρεαλισμός στην παράδοση των αδερφών Νταρντέν και η εξαιρετική ερμηνεία του Γιάννη Παπαδόπουλου στον κεντρικό ρόλο καθιστούν αυτή τη μινιμαλιστική σπουδή για την Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης μια αποκαλυπτική εμπειρία.

Ένα άνεργο αγόρι γύρω στα 20 με υπέροχη φωνή ζει μόνο του σε ένα μικρό αθηναϊκό διαμέρισμα. Δεν έχει λεφτά για να πληρώσει τους λογαριασμούς του. Στην πραγματικότητα, δεν έχει λεφτά ούτε για να φάει. Όταν θα μείνει χωρίς σπίτι, παίρνει τους δρόμους μαζί με το μοναδικό του σύντροφο, το καναρίνι του.

ΟΛΕΣ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΝΑ ΤΙΣ ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ.

tags: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Shirley

Shirley

Θα το βρείτε: Netflix

Όπως μας ενημερώνει από την αρχή το “Shirley”, το 1968 ανάμεσα στα 435 μέλη...
13 hours

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos