Απρίλιος στο Cinobo: Όλα τα βραβευμένα ελληνικά ντοκιμαντέρ της δεκαετίας

Published: 4 Apr 2020, 18:36
Συντάκτης:

Λίγο πριν κλείσει τον πρώτο μήνα λειτουργίας του, το Cinobo - η νέα ελληνική streaming πλατφόρμα - ανανεώνει τον κατάλογό του για τον Απρίλιο.

<a href="/en/nea/arkadiko-film-festival-parelthon-kai-paron-toy-eyropaikoy-sinema/69635">Το Αrkadiko Film Festival, το παρελθόν και το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά</a>ΣΧΕΤΙΚΑΤο Αrkadiko Film Festival, το παρελθόν και το παρόν του ευρωπαϊκού σινεμά

Ο μήνας ανοίγει με το μεγάλο αφιέρωμα στη Γαλλίδα σκηνοθέτη Ανιές Βαρντά και την προβολή του φιλμ Πουάντ Κουρτ (La Pointe Courte, Πρεμιέρα Cinobo, 31/03), την πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της πολυσχιδούς δημιουργού που σηματοδότησε και την αρχή της νουβέλ βαγκ. Στο αφιέρωμα περιλαμβάνονται συνολικά δέκα ταινίες της (Le Bonheur, Jane B. for Agnes V, Kung Fu Master, Lion’s love... and lies, One hundred and one nights, L’ une chante l’ autre pas, The beaches of Agnes, Vagabond, Faces Places), πολλές εκ των οποίων δεν έχουν προβληθεί ποτέ ξανά σε Ελλάδα και Κύπρο. Ο κλασικός κινηματογράφος θα έχει την τιμητική του με την παρουσίαση της συνολικής μεγάλου μήκους φιλμογραφίας του πάντοτε επίκαιρου Τσάρλι Τσάπλιν, σε ένα αφιέρωμα που θα περιλαμβάνει, πέρα από τις διάσημες ταινίες που πρωταγωνίστησε ο ίδιος, και ένα από τα ωραιότερα δράματα στην ιστορία του βωβού σινεμά, το  Μια Γυναίκα απ’ το Παρίσι (A Woman of Paris), το οποίο σκηνοθέτησε, χωρίς να παίζει ο ίδιος. Ο ελληνικός κινηματογράφος θα εκπροσωπηθεί από μία ακόμα συλλογή της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, που θα παρουσιάσει τα βραβευμένα με ΙΡΙΣ ντοκιμαντέρ της τελευταίας δεκαετίας.

Οι ενότητα «Πρεμιέρες Cinobo». Οι Αχαΐρευτοι (The Misfortunates, 2009) του Φέλιξ Βαν Γκρόνινγκερ, οι Μεταμορφώσεις (Metmorphoses, 2014) του Κριστόφ Ονορέ, το βραβευμένο στο Φεστιβάλ Βενετίας ντοκιμαντέρ Ταξίδι στον χρόνο  (Voyage of Time, 2016) του Τέρενς Μάλικ με αφηγήτρια την Κέιτ Μπλάνσετ και το ντοκιμαντέρ Bombshell, The Hedy Lamarr Story (2017) για την  ηθοποιό και πρωτοπόρο εφευρέτρια  Χέντι Λαμάρ, θα γίνουν διαθέσιμα για πρώτη φορά στο ευρύ κοινό μέσα στον Απρίλιο.

Στην ενότητα «New in Cinobo» μπορείτε να δείτε οκτώ ταινίες, εκ των οποίων δύο ελληνικές. Το αυστριακό δράμα Σημαδεμένοι Δρόμοι (Macondo, 2014) της  Σουνταμπέθ Μορτεζάι, την αστυνομική περιπέτεια Ακόλαστη Συμμορία (Foxfire, 2012) του Λορέν Καντέτ, τη διεθνή συμπαραγωγή Τetro (2009) του Φράνσις Φορντ Κόπολα, το Δύο Ημέρες Μία Νύχτα (Two Days One Night, 2014) των αδελφών Νταρντέν με την Μαριόν Κοντιγιάρ, την κωμωδία Florence Foster Jenkins, 2016 του Στίβεν Φρίαρς με την Μέριλ Στριπ, αλλά και τον βραβευμένο με Όσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας Εμποράκο (The Salesman, 2016) του Ασγκάρ Φαραντί. Οι λάτρεις του ελληνικού σινεμά θα έχουν την ευκαιρία να δουν δύο από τις μεγαλύτερες εμπορικές επιτυχίες στην ιστορία του, την Ρόζα της Σμύρνης (2016) του Γιώργου Κορδέλλα και Αυτή η Νύχτα Μένει (1999) του αείμνηστου Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Τέλος, ο Απρίλιος εγκαινιάζει και τη νέα ενότητα «Sunday Classics» με ταινίες ορόσημα  μεγάλων σκηνοθετών: Απαλό Δέρμα  (The Soft Skin, 1964) και Ένα Όμορφο Κορίτσι σαν Εμένα (Such a Gorgeous Kid Like Me, 1972) του Φρανσουά Τριφό, Δωμάτιο με Θέα (A Room with a View, 1985) του Τζέιμς Άιβορι και Χαμένη Λεωφόρος  (Lost Highway, 1997) του Ντέιβιντ Λιντς.

Περισσότερα για το Cinobo εδώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
19 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos