ΣΕΙΡΕΣ

"American Born Chinese" season 1: Πετυχημένο μείγμα ειδών

Published: 27 Jun 2023, 16:26
Συντάκτης:

Σύνοψη: Βασισμένο στο πρωτοποριακό εικονογραφημένο μυθιστόρημα του Τζιν Λουέν Γιάνγκ που εξιστορεί τις δοκιμασίες που βιώνει ένας συνηθισμένος Κινεζοαμερικανός έφηβος, η ζωή του οποίου αλλάζει για πάντα όταν γίνεται φίλος με τον γιο ενός μυθολογικού θεού.

<a href="/en/home-cinema-streaming/rebel-moon-part-two-scargiver/69816">Rebel Moon - Part Two: The Scargiver</a>ΣΧΕΤΙΚΑRebel Moon - Part Two: The Scargiver

Είναι η ιστορία της μάχης που δίνει ένας νεαρός άνδρας για την ταυτότητά του, ειπωμένη μέσω οικογενειακών και κωμικών συμβάντων, γεμάτων με κουνγκ φου.

Άποψη: Το ασιατικό και δη το κινέζικο βίωμα στην αμερικανική κουλτούρα και πραγματικότητα είναι κάτι που φαίνεται να απασχολεί τελευταία τον αμερικανικό κινηματογράφο με τρανταχτά και επιτυχημένα παραδείγματα το Crazy Rich Asians (2018) και φυσικά τον οσκαρικό θρίαμβο του Everything Everywhere All at Once (2022).

To Disney+ «εκμεταλλευόμενο» το hype που έχει τελευταία το πώς βιώνεις το να είσαι Ασιάτης σε μια πολυεθνική αλλά και συνάμα με συντηρητικές και ρατσιστικές εκφάνσεις χώρα όπως οι ΗΠΑ (το είδαμε και στο Beef του Netflix) στήνει την δική του ιστορία στο American Born Chinese που διατηρεί την φλέβα του Everything μιας και αναμειγνύει το ρεαλιστικό και το κοινωνικό σχόλιο με το φανταστικό φτιάχνοντας ένα μείγμα ειδών που εν προκειμένω περιλαμβάνει την κωμωδία, το coming of age, την ασιατική ταινία δράσης και την επική φαντασία.

Και μάλιστα (μιας και-ας μου επιτραπεί το προσωπικό σχόλιο- δεν υπήρξα ποτέ φαν του Everything) το πετυχαίνει πολύ καλύτερα και αμεσότερα από την οσκαρική ταινία των Daniels.

Κοινό στοιχείο με την ταινία ότι και εδώ συναντάμε τους βραβευμένους με Όσκαρ Michelle Yeoh στον ρόλο μιας θεότητας και Ke Huy Quan στον ρόλο ενός ηθοποιού, αλλά και την υποψήφια για Όσκαρ για την ίδια ταινία Stephanie Hsu σε γκεστ εμφάνιση. Μέσα στα οκτώ επεισόδια εμπερικλείονται εύστοχα και άκοπα πολλά στοιχεία στα οποία δίνεται ο απαραίτητος χώρος να αναπτυχθούν. Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από έναν κινέζικης καταγωγής έφηβο, δίνοντας τον απαιτούμενο χρόνο και στις δύο ιδιότητες.

Αφενός είναι μια τυπική σειρά ενηλικίωσης, επομένως παρατηρούμε το πώς βιώνει την εμπειρία του στο σχολείο, τις επαφές με φίλους ή με κοπέλες, την σχέση με την οικογένειά του και φυσικά την διαδικασία ενηλικίωσης σε μια περίοδο έντονη και μεταβατική, αφετέρου το πώς είναι να είσαι Κινέζος σε ένα αμερικάνικο σχολείο.

Ο ρατσισμός και το μπούλινγκ, τα στερεότυπα που χτίζονται μέσα από την τηλεόραση και τα social media και πώς αυτά στην συνέχεια διαπερνούν το συλλογικό ασυνείδητο εμπεδώνοντας μια εικόνα που ελάχιστα σχετίζεται με την πραγματικότητα ή μόνο ανά περιπτώσεις, δημιουργώντας στους άμεσα ενδιαφερόμενους μια σχέση ανοίκειου με τον ίδιον τους τον εαυτό, είναι μερικά μόνο από τα ζητήματα που απασχολούν την σειρά του Kelvin Yu.

Όλα αυτά εναρμονισμένα με την κινεζική κουλτούρα και παράδοση, τις λαϊκές δοξασίες και προκαταλήψεις, τον ταοϊσμό και τον κομφουκιανισμό, την κινέζικη μυθολογία και τέχνη, στήνοντας ένα παλίμψηστο μιας χώρας και ενός πολιτισμού μέσα από μια απλή ιστορία.

Αν σε κάτι υστερεί, είναι κυρίως στο κομμάτι της δράσης, που ούτε τόσο καλοστημένο είναι, ούτε και τόσο καλοφτιαγμένα εφέ έχει, χαλώντας κάπως την γενική εικόνα μιας σειράς που έχει πολλά να συνεισφέρει στην ορατότητα της ασιατικής κοινότητας στις ΗΠΑ και σε μια πιο ειλικρινή αποτύπωση του Κινέζου, μακριά από το στερεότυπο του αφελούς τυπάκου όπως φαίνεται και από βιντεάκια και sitcoms που παρακολουθούν οι ήρωες της σειράς γελώντας εις βάρους των Κινέζων.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos