24ωρος μαραθώνιος Ζαν Λικ Γκοντάρ στο Studio

Published: 30 Nov 2023, 15:21
Συντάκτης:

Με αφορμή ένα χρόνο από το θάνατο αλλά και την ημέρα γέννησης του Ζαν Λικ Γκοντάρ (3/12/1930), το Studio Art Cinema και η New Star Film Distribution διοργανώνουν ένα 24ωρο αφιέρωμα στον σκηνοθέτη.

<a href="/en/tainies/mia-xehoristi-symmoria/68550">Μια ξεχωριστή συμμορία</a>ΣΧΕΤΙΚΑΜια ξεχωριστή συμμορία

Παρασκευή (1/12/2023) και Σάββατο (2-12-2023), 10 από τα πιο γνωστά φιλμ του Γάλλου δημιουργού θα προβληθούν στον κινηματογράφο Studio Art Cinema για ένα 24ωρο γεμάτο από γκονταρικό σινεμά. Το πρόγραμμα αναλυτικά:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 1/12

18:00 - Tout va bien / Όλα πάνε καλά (1972)

Πρωταγωνιστούν: Ιβ Μοντάν, Τζέιν Φόντα, Βιτόριο Καπριόλι

Σε ένα εργοστάσιο αλλαντικών, τέσσερα χρόνια μετά το Μάη του ’68, εργάτες σε απεργία, μια δημοσιογράφος από Αμερική, ο σύζυγός της και μέλη του κομμουνιστικού κόμματος να μοιράζουν έντυπο υλικό πολιτικού περιεχομένου σε σούπερ-μάρκετ όπου αφήνει τον κόσμο αδιάφορο. «Όλα πάνε καλά» στο μυαλό τού Πομπιντού. Θεωρείται ένα από τα πιο «ριζοσπαστικά» φιλμ του Γκοντάρ.

20:00 - La Chinoise / Η Κινέζα (1967)

Πρωταγωνιστούν: Αν Βιαζέμσκι, Ζαν-Πιερ Λεό, Ζιλιέτ Μπερτό

Πέντε σπουδαστές στο Παρίσι και «το μικρό κόκκινο βιβλίο» που κάνει τον κόσμο να κινείται. «Οι Ρώσοι τρώνε κι εγώ χορεύω Μάο, Μάο» δένει τις σκηνές σε ένα από τα πιο σημαντικά φιλμ του Γκοντάρ λόγω των γεγονότων που το περιστοίχισαν λίγο πριν το Μάη του ’68.

22:00 - Weekend / Ένα Σαββατοκύριακο (1967)

Πρωταγωνιστούν: Μιρέιγ Νταρκ, Ζαν Γιαν, Ζαν Πιερ Καλφόν

Με σενάριο γραμμένο πάνω σε ιστορία του Χούλιο Κορτάσαρ, το «Ένα Σαββατοκύριακο» σηματοδοτεί κατά τον Chris Wiegand (“French New Wave”, 2005), «το τέλος του σινεμά» και την αρχή μιας πιο πολιτικής προσέγγισης στα φιλμ που θ’ ακολουθήσουν.

ΣΑΒΒΑΤΟ 2/12

00:01 – Histoire(s) du cinéma / Ιστορία (ες) του σινεμά (1989-1999)

Πρωταγωνιστούν: Ζιλιέτ Μπινός, Τζούλι Ντελπί, Αν-Μαρί Μιεβίλ

Πρόκειται για ένα ντοκιμαντέρ που αποτελείται από 8 ταινίες μικρού μήκους. «Είναι ο 19ος αιώνας καθώς μπαίνει στον 20ό».

06:00 - Une femme Mariée / Μια παντρεμένη γυναίκα (1964)

Πρωταγωνιστούν: Μπερνάρ Νοέλ, Μασά Μερίλ, Φιλίπ Λερουά

Ο Ρομπέρ βρίσκεται σε καταιγισμό συναισθημάτων για τη Σαρλότ. Θέλει παιδί μαζί της. Η Σαρλότ έχει ήδη ένα. Από τον πρώτο της γάμο με τον Πιερ. Όχι, δεν έχει χωρίσει ακόμα, ούτε και έχει παντρευτεί ακόμα το Ρομπέρ που γνωρίζει την ύπαρξη του Πιερ. Κι αν μείνει έγκυος θα υιοθετήσει ο Ρομπέρ ένα παιδί ακόμα αν δεν είναι δικό του; Θα κάνει σεξ και με τον Πιερ «αν το ζητήσει». Σε αυτό το στόρι βασίζεται ο Γκοντάρ για να μιλήσει για μοντερνισμό και τη θεματολογία που βασάνιζε την τότε «μπουρζουαζία», τον αντισημιτισμό στη Γερμανία. .

08:00 – Passion / Πάθος (1982)

Πρωταγωνιστούν: Ιζαμπέλ Ιπέρ, Χάνα Σιγκούλα, Γέρζι Ραντζιβίλοβιτς

Το στόρι διαδραματίζεται σε ένα ελβετικό χωριό, όπου ένας Πολωνός σκηνοθέτης προσπαθεί να γυρίσει ένα φιλμ αντιμετωπίζοντας πληθώρα προβλημάτων. Εκεί συναντάμε την απουσία αρχής, μέσης και τέλους, «όχι απαραίτητα με αυτή τη σειρά». Η προσήλωση στις εργασιακές και επί μέρους σχέσεις είναι που χαρακτηρίζει το «Πάθος».

10:00 - Je vous salue, Mary / Χαίρε, Μαρία (1985)

Πρωταγωνιστούν: Μιριέμ Ρουσέλ, Τιερί Ροντ, Φιλίπ Λακόστ

Η Μαίρη είναι μαθήτρια που παίζει μπάσκετ, μένει έγκυος από τον Τζόζεφ παράτησε το σχολείο και οδηγεί ταξί.

Βιβλική προσέγγιση ενός αβάν-γκαρντ ερωτικού δράματος με διαλογισμό και φιλοσοφικές συζητήσεις.

12:00 – Moments choisis des histoire(s) du cinéma / Επιλεγμένες στιγμές από την ιστορία του κινηματογράφου (2001)

Ντοκιμαντέρ με στιγμές από το 5ωρο ντοκιμαντέρ του Γκοντάρ όπου αφηγείται ιστορίες από την κριτική κινηματογράφου και την κινηματογράφηση.

14:00 – Bande à part / Μια ξεχωριστή συμμορία (1964)

Πρωταγωνιστούν: Άννα Καρίνα, Κλοντ Μπρασέρ, Σάμι Φρέι

Βασισμένο στο βιβλίο «Fool’s gold» των Ντολόρες και Μπερτ Χίτσενς, το γνωστό φιλμ του Γκοντάρ «παρακολουθεί» τη ζωή τριών φίλων στους δρόμους του Παρισιού. Ο Άρθουρ με χαρακτηριστικά Τσαρλς Αζναβούρ και ο Φρανζ σαν να έχει ξεπεταχτεί από φιλμ του Τζέιμς Κάγκνεϊ θα συναντήσουν στο δρόμο γνωστή του Φρανζ, την Οντίλ και θα κατευθυνθούν προς τα προάστια. Μικροαπατεώνες, σε μια περιπέτεια σε ύφος νουβέλ βαγκ με αναφορές σε άλλα φιλμ από το γαλλικό νέο κύμα όπως το «Ζιλ και Τζιμ» του Τριφό.

16:00 – Le Mépris / Η Περιφρόνηση (1963)

Πρωταγωνιστούν: Μπριζίτ Μπαρντό, Μισέλ Πικολί, Τζακ Πάλανς

Διασκευή μυθιστορήματος του Αλμπέρτο Μοράβια. «Μια τραγική ιστορία σε ένα υπέροχο τοπίο». Πολύχρωμο φιλμ, έντονο κόκκινο, έντονο μπλε όπως και στον Τρελό Πιερό, με ανάλυση της εν λόγω σύνθεσης.

*Γενική είσοδος: 7€ κάθε προβολή. 24ωρο ενιαίο: 10€.

Περισσότερες πληροφορίες - Κρατήσεις στο STUDIO new star art cinema. Οδός Σταυροπούλου 33, Αθήνα. ΤΗΛ: 210 8640054.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos