Θα το βρείτε: Vodafone TV

Σύνοψη: Κάπου στα μέσα του 19ου αιώνα, στα σύνορα της Ανατολικής Ακτής της Αμερικής, δύο γειτονικά ζευγάρια μάχονται με τις δοκιμασίες και την απομόνωση, μάρτυρες ενός θαυμάσιου αλλά δοκιμασμένου τοπίου, που τα προκαλεί τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.

Άποψη: Η ταινία της Mona Fastvold, συντρόφου του Brady Corbet που έχει γράψει και το σενάριο για τις δύο ταινίες του, The Childhood of a Leader και Vox Lux, επιστρέφει στην σκηνοθεσία έπειτα από το The Sleepwalker του 2014, με μια ακόμα ιστορία οικογενειακού ενδιαφέροντος καθώς και εδώ στρέφει την προσοχή της σε δύο οικογένειες και στις εσωτερικές εντάσεις που προκαλούνται από κάτι αιφνίδιο, όπως είναι ο έρωτας, βασική θεματική και της προηγούμενης ταινίας της.

Στο World to Come βρισκόμαστε στην Αμερική λίγο μετά τα μέσα του 19ου αιώνα και λίγο πριν τον αμερικανικό εμφύλιο πόλεμο, όταν ένας έρωτας θα γεννηθεί ανάμεσα σε δύο γυναίκες που μένουν σε γειτονικά σπίτια με τους συντρόφους τους. Μάλιστα το ένα ζευγάρι βιώνει και την απώλεια της κόρης τους, μια απώλεια που ούτως ή άλλως ωθεί στα άκρα την σχέση τους και πυροδοτεί τις εξελίξεις.

Η ιστορία σε σενάριο των Ron Hansen και Jim Shepard, βασισμένη στο ομώνυμο βιβλίο του δεύτερου, ακολουθεί την δομή ενός μυθιστορήματος εκείνης της εποχής, βάσει του χωρισμού της ταινίας σε κεφάλαια ή ενότητες και το συνεχές και ώρες-ώρες εξαντλητικό voice-over που επιστεγάζει και εξηγεί τα πάντα.

Αν και έχουν ενδιαφέρον τα όσα λέγονται και θα ήταν πολύ ωραία να τα διαβάζαμε σε βιβλίο, σε μια ταινία βασισμένη στο συναίσθημα και στην ερωτική ιστορία των δύο γυναικών, της Abigail και της Tallie, καταλήγει να μοιάζει φλύαρο και αχρείαστο. Οι σιωπές ίσως να είχαν μεγαλύτερο δραματουργικό νόημα, μιας και όλη η προσέγγιση είναι αρκετά υποτονική και ήσυχη.

Έχει βέβαια δύο εξαιρετικές πρωταγωνίστριες, την υποψήφια για Όσκαρ Vanessa Kirby και την Katherine Waterston (Fantastic Beasts) που μας χαρίζουν δύο πολύ μεστές ερμηνείες. Άλλωστε είναι μια ταινία ερμηνειών καθώς εμφανίζονται μόνο τέσσερις ηθοποιοί σε όλη τη ταινία, οι δυο πρωταγωνίστριες και οι σύντροφοί τους, Christopher Abbott και Casey Affleck, σε δύο πολύ άοσμες ερμηνείες που ακόμα και αν έλειπαν, δεν θα υπήρχε κάποια ουσιαστική διαφορά.

Στα συν η πολύ όμορφη, σχεδόν ιμπρεσιονιστική, φωτογραφία της ταινίας διά χειρός Andre Chemetoff που δίνει μια αίσθηση μυστηρίου αλλά και ρομαντισμού, μια αιθέρια αλλά και νεφελώδη ατμόσφαιρα, βγαλμένη και αυτή από την ατμόσφαιρα της εποχής, σαν να οπτικοποιείται ένα βιβλίο του Henry James.

Κατά τα άλλα όμως, η ταινία ποτέ δεν σε συνεπαίρνει, το πάθος τους ποτέ δεν φλέγεται αρκετά, όπως η ιστορία των δύο γυναικών στο «Πορτραίτο μιας γυναίκας που φλέγεται», μια ιστορία από τον 18ο αιώνα.

Εδώ δεν πείθει τόσο ότι πρόκειται για ένα παράφορο και ανομολόγητο έρωτα, ικανό να διαλύσει τα πάντα, παρά τις προσπάθειες των δύο πολύ ταλαντούχων ηθοποιών.

Πρώτη δημοσίευση: 23 Mar 2021, 15:43
Ενημέρωση: 22 Jun 2021, 11:21
Τίτλος:
The world to come
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
105
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
23 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos