Σύνοψη: H Maud (Μόρφιντ Κλαρκ) είναι μια νεαρή αποκλειστική νοσοκόμα, η οποία μετά από ένα τραυματικό γεγονός έχει ασπαστεί τον καθολικισμό.

Όταν της ανατεθεί η φροντίδα της Amanda (Τζένιφερ Ιλ), μιας πρώην χορογράφου που πάσχει από λέμφωμα, η Maud ανακαλύπτει ποια είναι η θεϊκή αποστολή της: να σώσει την ψυχή της Amanda.

Γνώμη: H νέα γενιά που έχει κάνει αίσθηση στο σινεμά τρόμου, στην οποία συγκαταλέγονται οι Άρι Άστερ (“Hereditary”, “Midsommar”) και Ρόμπερτ Έγκερς (“The VVitch”, “The Lighthouse”) μπορεί να καλωσορίσει με τιμές την Ρόουζ Γκλας. Κι αυτό γιατί με το “Saint Maud”, η 31χρονη σκηνοθέτης και σεναριογράφος παραδίδει ένα άκρως ενδιαφέρον ντεμπούτο που κρατάει μια λεπτή, αλλά ανατριχιαστική ισορροπία ανάμεσα στον υπερφυσικό και τον ψυχολογικό τρόμο.

Με ένα σενάριο που περισσότερα υπαινίσσεται παρά δείχνει και μια άψογα δουλεμένη ατμόσφαιρα και αισθητική, το “Saint Maud” σε βυθίζει αργά, αλλά σταθερά στον κόσμο της Maud, η οποία δεν απουσιάζει από κανένα πλάνο. Η εφαρμογή του καθολικισμού, με την τιμωρητική του φύση, ως φάρμακο στον ψυχισμό ενός ατόμου που πιθανότατα πάσχει από μετατραυματικό στρες, είναι υλικό που μπορεί να οδηγήσει σε αρκετά κλισέ που έχουμε δει σε ταινίες αντίστοιχης θεματικής, όμως η Γκλας φαίνεται να έχει στο μυαλό της περισσότερο κάτι που παραπέμπει στο “Possession” του Αντρέι Ζουλάφσκι παρά στον “Εξορκιστή”.

Αφήνει λοιπόν αυτή την αβεβαιότητα, μπλεγμένη με ευπρόσδεκτες δόσεις από body horror, να χτίσει έναν υποδόριο τρόμο, αλλά το τρίτο μέρος είναι ελαφρώς βιαστικό, πράγμα που γλιτώνει την ταινία από το ολισθήσει στην υπερβολή, αλλά αφήνει μια ελαφριά αίσθηση ανικανοποίητου.

Αποκάλυψη είναι βεβαίως η Μόρφιντ Κλαρκ στον ρόλο της Maud, η οποία κουβαλάει όλο το εγχείρημα στους εύθραυστους ώμους της και καθηλώνει με το βλέμμα και την πλαστικότητα του προσώπου της.

Μπορεί το σενάριο να μην μας αφήνει να τη γνωρίσουμε σε βάθος, όμως η Κλαρκ κάνει τόσο καλή δουλειά που δεν μπορείς παρά να νιώσεις τη σύγχυση, το βάσανο και τη μοναξιά της.

Εάν υπάρχει Θεός (του σινεμά), όπως θα έλεγε και η ίδια η Maud, τότε σίγουρα η Γκλας όσο και η πρωταγωνίστριά της προορίζονται για μεγάλα πράγματα!

Πρώτη δημοσίευση: 11 Feb 2021, 19:22
Ενημέρωση: 31 Mar 2021, 18:25
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Saint Maud
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
84
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos