Θα το βρείτε: Netflix

Με ένα βίαιο περιστατικό, που καταλήγει με ένα κομμένο χέρι να επιπλέει μέσα σε μια σούπα, ο A-Ho (Chien-Ho Wu) επισφραγίζει την ταραχώδη εφηβεία του και την αναμενόμενη απογοήτευση των γονιών του, καθότι πάντα προκαλούσε προβλήματα. Στο δικαστήριο, ο πατέρας του Wen (Yi-wen Chen) ζητά να εκτίσει ο γιος του την μέγιστη δυνατή ποινή, ώστε να πάρει ένα μάθημα γι’ αυτό που έκανε, κι έτσι ο A-Ho καταλήγει στο αναμορφωτήριο. Ο Wen άλλωστε πάντα υποστήριζε ότι έχει ένα παιδί, αναφερόμενος στον άλλο του γιο, τον A-Hao (Xu Guang-Han), εξαιρετικό μαθητή και υποψήφιο της ιατρικής σχολής. Ο A-Hao είναι το φως στη σκιά του A-Ho, ο «ήλιος» της οικογένειας, ένας ευγενής, ανιδιοτελής και καλοπροαίρετος νεαρός που φροντίζει να βοηθά και να κάνει τους γονείς του υπερήφανους.

Ίσως όμως η ενέργεια του δικού του ήλιου να μην είναι ανεξάντλητη. Μια απρόσμενη τραγωδία διαλύει τις ισορροπίες της οικογένειας και καλεί την πραγματικότητά της σε επαναδιαπραγμάτευση.

Η ταινία του Ταϊβανέζου Chung Mong-Hong εξερευνά τις οικογενειακές δυναμικές μέσα από ένα σύνολο θεμάτων όπως το πένθος, η τιμωρία, η εξιλέωση, η εκδίκηση, η συμφιλίωση. Εστιάζει στην δυαδικότητα της ζωής, το φως και το σκοτάδι της, το οποίο συμβολικά απεικονίζεται στα δύο αδέρφια, που αντιμετωπίζονται διαφορετικά από τους γονείς τους και ιδιαίτερα από τον πατέρα τους. Χωρίς να γίνεται δυσανάλογη απέναντι στην μητέρα Qin (Samantha Shu-Chin Ko), η παρουσία του πατέρα στην ταινία είναι καταλυτική για την εξέλιξη, τόσο σε ό, τι αφορά την πλοκή όσο και το συναίσθημα. Ο Wen είναι δάσκαλος οδήγησης και ένας άνθρωπος που πιστεύει βαθιά στην προσωπική ευθύνη και ηθική. Το μότο του είναι το «Άδραξε τη μέρα, αποφάσισε τον δρόμο σου» και φυσικά το επάγγελμά του  ταιριάζει με την φιλοσοφία του. «Πάντα πίστευα πως η ζωή είναι σαν ένας δρόμος · όσο κρατάς το τιμόνι σου, σταματάς όταν βλέπεις κόκκινο, ξεκινάς προσεκτικά όταν βλέπεις πράσινο και οδηγείς σταθερά, η διαδρομή σου θα είναι ομαλή και ασφαλής». Όταν αυτή η φιλοσοφία συντρίβεται υπό το βάρος του απρόβλεπτου της ζωής, ο Wen καλείται να αποδεσμεύσει βασικές πτυχές της ζωής του και να βρει μια καινούρια, πιο ώριμη  διαδρομή.

Γενικότερα ο σκηνοθέτης έχει δώσει σημαντική προσοχή στους χαρακτήρες και την εξέλιξή τους στη διάρκεια των 156 λεπτών, κι αυτό δίνει ακόμα περισσότερη δύναμη στην καθολικότητα των θεμάτων που έχει επιλέξει να διαπραγματευτεί. Η ταινία εξερευνά τους χαρακτήρες της σε βάθος, ακολουθεί τις μεταπτώσεις τους και θέτει ερωτήματα. Αν και ο ρυθμός που ακολουθεί έχει σκαμπανεβάσματα και διαφοροποιήσεις και η διάρκεια της έχει τις απαιτήσεις της, οι ανατροπές διατηρούν το ενδιαφέρον χωρίς να χαλούν τον ήπιο και προσγειωμένο χαρακτήρα της. Το “A Sun” είναι μια ταινία ιδιαίτερης ποιητικής και συναισθηματικών αποχρώσεων, και κυρίως αισθητικά πανέμορφη. Ο Chung Mong-Hong είναι και διευθυντής φωτογραφίας (με το ψευδώνυμο Nagao Nakajima) και έχει επιμεληθεί τα πλάνα του με μαεστρική φροντίδα, ενσωματώνοντας υπέροχα σε αυτά τις αντιθέσεις του φωτός με τη σκιά.

Αυτή η δυαδικότητα διατρέχει άλλωστε το σύνολο της ταινίας, η οποία αν και βαθιά στενάχωρη στον πυρήνα, καταφέρνει να λούζεται στο φως. Επειδή αναγκαστικά, όπου υπάρχει σκιά, υπάρχει και φως. Κι επειδή όσο κι αν κάποιοι αναζητούν το να κρύβονται στα σκοτάδια της, ποτέ δεν είναι αργά για να απολαύσουν την θερμότητα του να βγαίνεις στο φως.

Η ταινία “A Sun” είναι διαθέσιμη στο ελληνικό Netflix με αγγλικούς υπότιτλους.

Πρώτη δημοσίευση: 29 Apr 2021, 19:31
Ενημέρωση: 29 Apr 2021, 19:31
Τίτλος:
A sun
Είδος: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
156
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos