Θα το βρείτε: Cinobo

Τα τετράποδα κατοικίδια και όχι μόνο δεν είχαν ποτέ ιδιαίτερη προβολή στη μεγάλη και στη μικρή οθόνη. Η παρουσία τους πάντα καταφέρνει με έναν μαγικό τρόπο να αγγίξει τους θεατές και ορισμένες φορές κλέβουν την παράσταση.

H Elizabeth Lo ακολουθεί την Zeytin, μια αδέσποτη σκυλίτσα, στους δρόμους της Τουρκίας.

Με την Zeytin στον πρωταγωνιστικό ρόλο, το Stray είναι το νέο ντοκιμαντέρ της Elizabeth Lo που προβλήθηκε για πρώτη φορά το 2021 και πλέον στριμάρει στην πλατφόρμα του Cinobo. Η ειδοποιός διαφορά κι αυτό που κάνει ξεχωριστό το Stray είναι ότι η προσέγγιση είναι καθαρά και μόνο μέσα από την οπτική της Zeytin. Η κάμερα βρίσκεται στο ύψος της σε μία προσπάθεια να μπει ο θεατής στη θέση της και να βιώσει την πόλη και τους ρυθμούς της μέσα από τα μάτια ενός σκύλου.

Τα γυρίσματα κράτησαν δύο χρόνια και μέσα σε λίγο παραπάνω από μία ώρα, η σκηνοθέτιδα καταφέρνει να θίξει πολύ περισσότερα ζητήματα από άλλες ταινίες ή σειρές που πολυλογούν, αλλά εν τέλει είναι κενές νοήματος και πλήρως επιφανειακές.

Το κεντρικό ζήτημα σε ένα πρώτο επίπεδο ανάλυσης ίσως φαίνεται ότι είναι αποκλειστικά τα αδέσποτα στους δρόμους της Τουρκίας. Ωστόσο, αυτό που πραγματικά θέλει να περάσει η Lo με την προσέγγισή της είναι πολύ βαθύτερο. Το Stray είναι μια σπουδή όχι μόνο για τα αδέσποτα, αλλά και για τους ανθρώπους, τη στάση τους απέναντι στα αδέσποτα, τη νοοτροπία που κρύβεται πίσω απ’ αυτές τις συμπεριφορές.

Τα αδέσποτα εδώ ίσως είναι και μια αλληγορία, ο τρόπος της Lo να θίξει το ζήτημα της περιθωριοποίησης, όχι των ζώων, αλλά των ανθρώπων. Εκείνων που δεν έχουν σπίτι, που δεν έχουν πατρίδα. Κι αυτό γίνεται περισσότερο εμφανές όταν η Zeytin βρίσκει συντροφιά ανάμεσα σε τρεις Σύριους πρόσφυγες που ψάχνουν κι εκείνοι με τη σειρά τους καταφύγιο και κατάλυμα σε μια αρκετά –όπως φαίνεται – αφιλόξενη πόλη.

Εμβόλιμα στην ταινία και μεταξύ των σκηνών, η Lo παραθέτει αποφθέγματα Ελλήνων φιλοσόφων, όπως του Διογένη, βάζοντας τον θεατή σε ακόμη περισσότερη σκέψη.

Στο Stray η παρουσία των σκυλιών αποκτά μια άλλη διάσταση, γίνεται αφετηρία για προβληματισμό, προβολέας κοινωνικών συμπεριφορών, σπουδή για τα αδέσποτα, αλλά πολύ περισσότερο για τις ανθρώπινες συμπεριφορές.

Άννα Μαρία Χατζηστυλιανού

Πρώτη δημοσίευση: 25 Mar 2022, 20:09
Ενημέρωση: 25 Mar 2022, 20:09
Τίτλος:
Stray
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
72
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos