Σύνοψη: Ο Kurt (Joe Keery, Stranger things) αγωνιά να αποσπάσει την προσοχή και τα βλέμματα στα social media. Οι προηγούμενες προσπάθειες του απέτυχαν και τώρα είναι έτοιμος να χρησιμοποιήσει κάθε τρόπο για να πάρει τα απαιτούμενα views και να αυξήσει τους ακολουθους του με το θανατηφόρο σχέδιό του.

Με μια ταινια που θυμίζει λίγο κονσεπτ του ΄’Black Mirror’’, βλέπουμε πού μπορεί να φτάσει ο άνθρωπος για να νιώσει σημαντικός στον εικονικό κόσμο.

Άποψη: Η ταινία του Eugene Kotlyarenko είναι μια θρίλερ, μαύρη κωμωδία που δεν διστάζει να δείξει όλα τα κοινωνικά δίκτυα στις σκηνές της, το τρομερό αντίκτυπο που έχουν τα σχόλια των χρηστών της και τις απάνθρωπες πράξεις που μπορεί κάποιος να κάνει για χάρη τους.

Αυτό που είναι πιο τρομακτικό είναι ότι το σενάριο αυτό είναι δυνατόν να πραγματοποιηθεί. Ειδικά αν συνειδητοποιήσει κάνεις ότι έχει συμβεί παρόμοιο περιστατικό. Αυτό αφορούσε έναν οδηγό Uber που σκότωνε τους επιβάτες του το 2016, αλλά στην συγκεκριμένη ταινία κάποιος το κάνει αυτό, το σκηνοθετεί ώστε να το προβάλει  στο κοινό για να ικανοποιήσει την εμμονική επιθυμία του να γίνει γνωστός με κάθε τρόπο.

Η ταινία πιθανότατα να ήθελε να περάσει αυτό το μήνυμα, παρολα αυτα,  ο τρόπος που το δείχνει ήταν κάπως υπερβολικός και αποκρουστικός, κάνοντας την δύσκολη για να την παρακολουθήσει κανείς. Πόσο μάλλον όταν απεχθάνεσαι τον τρόπο που κάποιοι άνθρωποι χειρίζονται και γίνονται εμμονικοί με τα social media σε σημείο που σκοτώνουν για αυτα . Αλλά και για τους ανθρώπους που όταν βλέπουν τέτοιες αποτρόπαιες πράξεις να γίνονται διαδικτυακα, μένουν άπραγοι, αδυνατούν να πιστέψουν τι συμβαίνει ή ενθαρρύνουν ακόμα τον χρήστη να κάνει πράγματα σαν να είναι μαριονέτα. Βέβαια, ο σκηνοθέτης χρησιμοποιεί σκηνες απο κάμερες, δειχνοντας βιντεο στο youtube, instagram, από τις προσωπικές κάμερες που υποτίθεται ότι θα τα φίλμαρε ο ίδιος ο χρήστης, ο πρωταγωνιστής.

Με αυτόν τον τρόπο, καταφέρνει να σε κάνει μέρος της ιστορίας, σαν να την παρακολουθήσεις απο τα media, δείχνοντας αυτές τις διαφορετικές οπτικές γωνίες και δεδομένου ότι είναι low budget ταινια, τα καταφέρνει περίφημα σε αυτό.

Όμως, με αυτό το στόρυ, δυσκολεύεσαι να μείνεις εκεί και απλά να κοιτάς κάποιον να κάνει τον ταξιτζή μέσω της εφαρμογής spree και να βρίσκει τρόπους να σκοτώνει τα θυματα του, όπου θα του εξασφαλίσουν τις περισσότερες προβολές. Ταυτοχρονα προβληματίζεσαι για την δύναμη που έχουν αυτά τα μέσα και βλέποντας τον πρωταγωνιστή Kurt να ζηλεύει παράφορα την επιτυχημένη comedian Jessie Adams(Sasheer Zamata) απλα αναρωτιέσαι και προσπαθείς να κατανοήσεις πόσο κένος νιώθει χωρίς την ύπαρξή του μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα.

Η όλη του προσπάθεια να δημιουργήσει το κανάλι -kurt's world- και το κίνημα του- the Lesson- στήνοντας όλη αυτή την επιχείρηση με το ταξι και τους πελάτες που τους φιλμάρει βασανίζοντας τους, κάνει την ταινια να φαίνεται μια υπερβολική προσπάθεια απομίμησης σεναρίου του Black Mirror και δεν παραδίδει το μήνυμα που ηθελε, αφηνοντας σου αναμεικτα συναισθήματα στο τέλος.

Μαρία Πλουμάκη

Πρώτη δημοσίευση: 30 Jan 2021, 14:10
Ενημέρωση: 30 Jan 2021, 14:21
Τίτλος:
Spree
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
93

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos