Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: Μια τριάδα νεαρών, ο Ben Tanaka, η σύντροφός του Miko Hayashi και η φίλη του Alice Kim, έχει διαφορετικές επιδιώξεις και διαφορετικές απόψεις για την ζωή και το σινεμά. Διασχίζουν την χώρα αναζητώντας την ιδανική σύνδεση.

Άποψη: Στην πρώτη σκηνή, ο Ben και η Miko βλέπουν μια ταινία σε ένα φεστιβάλ ασιατικοαμερικανικού κινηματογράφου. Πρόκειται για μια παρωδία-κριτική στο Crazy Rich Asians. Μάλιστα το πρωταγωνιστικό δίδυμο της ταινίας που βλέπουν στο σινεμά, το υποδύεται ο Ronny Chieng που έπαιζε πράγματι στο Crazy Rich Asians και η Stephanie Hsu που γνωρίσαμε περισσότερο από το Everything Everywhere all at Once.

Ήδη από αυτό το πρώτο δείγμα ξέρουμε τι θα παρακολουθήσουμε. Μια κωμική ταινία προβληματισμού-κριτικής σάτιρας απέναντι στο ίδιο το σινεμά, την ποπ κουλτούρα, το πώς βλέπουν οι άνθρωποι σινεμά και πώς παράγεται στις μέρες μας, ένα σινεμά συγγενικό με αυτό που έκανε ο Γούντι Άλεν στα 70s και 80s.

Μια ασιατική εκδοχή των walking and talking movies του νεοϋορκέζου δημιουργού, με τους ήρωες μάλιστα του Shortcomings να καταλήγουν στην Νέα Υόρκη σε μια προσπάθεια να βρουν τον εαυτό τους μακριά από την πόλη τους. Μια αυτοαναφορική κωμωδία για το ίδιο το σινεμά και ένα ελαφρύ υπαρξιακό δράμα για τις ανθρώπινες σχέσεις των ανθρώπων κοντά στα τριάντα που πλέον έχουν ολοκληρώσει σπουδές και πρέπει να βρουν προς τα πού θα κατευθυνθούν.

Το σκηνοθετικό ντεμπούτο του ηθοποιού Randall Park σε σενάριο του Adrian Tomine, που έγραψε και το κόμικ στο οποίο βασίζεται, γνωστός για την δουλειά του στο The New Yorker, είναι μια από τις πιο ευχάριστες ταινίες της χρονιάς, που βλέπεται με ένα μόνιμο χαμόγελο ή μειδίαμα αν όχι γέλιο.

Ο  Ben είναι ένας φέρελπις κινηματογραφιστής που δουλεύει σε ένα σινεμά, η  Miko εργάζεται στο φεστιβάλ κινηματογράφου, με τον Ben του Justin H. Min (After Yang) ως γνήσιο παιδί της γουντιαλενικής παράδοσης είναι ο κλασικός αυστηρός, κυνικός κριτής μιας ευρύτερης κουλτούρας που δεν τον αφορά ή δεν τον αγγίζει.

Το Crazy Rich Asians είναι η αρχή του προβληματισμού του καθώς δυσφορεί με τον τρόπο που μεταφέρεται στον αμερικάνικο κινηματογράφο η ασιατική ταυτότητα. Η Miko διαφωνεί θεωρώντας πως όσο και αν παρουσιάζονται στερεοτυπικά, δεν παύει να τους προσφέρει ορατότητα, κάνοντάς την μια γνήσια διάδοχο των ρόλων της Diane Keaton στις ταινίες του Άλεν και ενσαρκώνοντας τους δικούς τους καλλιτεχνικούς τσακωμούς, όπως στην Annie Hall.

Οι προβληματισμοί εν προκειμένω αφορούν περισσότερο το πώς δηλώνεται η ασιατική ταυτότητα, πώς οικειοποιείται και εργαλειοποιείται από την αμερικάνικη ποπ κουλτούρα. Ασκείται κριτική για παράδειγμα στις ταινίες Marvel και στον Spider-Man ενώ τον έναν από τους δύο χαρακτήρες της συζήτησης τον υποδύεται ο Jacob Batalon, φίλος του Tom Holland στο Spider-Man.

Το άλλο βασικό ερώτημα είναι πόσο μπορούν δύο άνθρωποι να συμπορευτούν αν διαφωνούν, αν βλέπουν διαφορετικά την ζωή και πλέον ο ένας δεν χωρά ή δεν ανήκει στην ζωή που χτίζει ο άλλος. Εκεί είναι που η ταινία γίνεται πιο πικρή και δραματική, με ένα τέλος συγκινητικό όσο και αναγκαίο.

Στα πιο σημαντικά ζητήματα δεν εμβαθύνει ιδιαίτερα, με σχόλια γύρω από θέματα σεξουαλικής, έμφυλης ή φυλετικής ταυτότητας και του political correct λόγου να εκστομίζονται με την ίδια ελαφράδα με ένα σαρκαστικό σχόλιο για τον Κρίστοφερ Νόλαν.

Ωστόσο, όπως η Miko απαντά στον Ben, το ζήτημα είναι να αποκτούν ορατότητα και να συζητιούνται, έστω και με μια ευκολία, γιατί έτσι όλη η πλάκα της ταινίας γύρω από το τι είναι Ασιάτης, τι είναι το φετίχ για λευκές κοπέλες ή για μικρές ασιάτισσες, και πολλά άλλα, βοηθούν στο να μπουν σε έναν ευρύτερο προβληματισμό.

Πρώτη δημοσίευση: 31 Oct 2023, 17:29
Ενημέρωση: 31 Oct 2023, 18:04
Τίτλος:
Shortcomings
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
92
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Joika, από την Spentzos Joika, από την Spentzos