Σύνοψη: Σε μια απομονωμένη κοινότητα των Περουβιανών βουνοκορφών, ο 14χρονος Segundo μαθαίνει την παραδοσιακή φολκ τέχνη των retablos δίπλα στον “maestro” πατέρα του Noé, τον οποίο θαυμάζει και αγαπά βαθιά. Ένα συμβάν που παρακολουθεί τυχαία κλονίζει αυτή την αγάπη και ταράζει συθέμελα τον κόσμο του, φέρνοντάς τον αντιμέτωπο με σκληρές συνειδητοποιήσεις και επίπονες αποφάσεις.

Άποψη: H ταινία του Alvaro Delgado Aparicio αποτελεί μια διαφορετική ιστορία οικογενειακής κληρονομιάς και συγκρότησης της ανδρικής ταυτότητας, από ένα μέρος του κόσμου από το οποίο δεν έχουμε πολλές κινηματογραφικές εικόνες και αφηγήσεις.To Περού και οι διάφοροι πολιτισμοί των Άνδεων δεν αποτελούν συχνά κινηματογραφικά τοπία, παρά την ξεχωριστή ομορφιά και ταυτότητά τους, που διαφέρει σημαντικά από την δυτικότροπη. Από μόνα τους λοιπόν τα πολιτιστικά στοιχεία της ταινίας έχουν ουσιαστικό ενδιαφέρον.

Βέβαια, ο συντηρητισμός και τα ασφυκτικά πλαίσια  κοινωνικών πιέσεων και ταμπού δεν μας είναι άγνωστα. Και πόσο διαφέρει τελικά από την δική μας «προηγμένη» πραγματικότητα η αποκάλυψη και η παραδοχή της διαφορετικότητας στη χώρα των Ίνκας, που παραμένει βουτηγμένη στην αυστηρότητα της παράδοσης και τιμωρεί οποιαδήποτε παρέκκλιση με ιδιαίτερη βιαιότητα;

Αυτός είναι ίσως και ο πυρήνας πάνω στον οποίο ο Aparicio χτίζει την παρατήρηση της ζωής και του αδιεξόδου των πρωταγωνιστών του. Την αμηχανία του νεαρού Segundo απέναντι στις συγκεκριμένες σταθερές που συνιστούν την καθημερινότητά του και την δυσκολία του να εντάξει την ευαισθησία του στην σκληρότητά της. Την βαθιά ντροπή και την απελπισία του πατέρα του, λόγω των σεξουαλικών του προτιμήσεων. Την στιβαρότητα και την ταυτόχρονη ευθραυστότητα της μητέρας του, που γίνεται κομμάτια υπό το βάρος των γεγονότων.

Παράλληλα, η κίνηση της κάμερας στο αχανές περουβιανό οροπέδιο, η προσεγμένη φωτογραφία και τα frames που τοποθετούν έξυπνα τους χαρακτήρες μέσα στα δικά τους retablos, ντύνουν με διακριτικότητα τον σχολιασμό για τους παραδοσιακούς κοινωνικούς ρόλους, την τοξική αρρενωπότητα, τον καλλιτέχνη, την οικογένεια.

Επιμελές και χαμηλότονο, χαρακτηριστικά πολύχρωμο και ευθύ, το “Retablo” μας μιλά με ειλικρίνεια και απλότητα για το βάρος των μυστικών και το κόστος της διαφορετικότητας, που’ ναι το ίδιο ακριβό, σε όποιο μέρος του κόσμου κι αν πληρώνεται.

Τα πλάνα της ταινίας αξίζουν αναμφίβολα την θέση τους στην μεγάλη οθόνη, ωστόσο τώρα μπορείτε να την απολαύσετε στην πλατφόρμα του Cinobo.

Aνδρομάχη Σδούκου

Πρώτη δημοσίευση: 30 Oct 2020, 20:31
Ενημέρωση: 30 Oct 2020, 20:31
Τίτλος:
Retablo (Το τέμπλο)
Είδος: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
95
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos