Θα το βρείτε: Netflix

Η Grace γνωρίζει και ερωτεύεται τον πρόσφατα χωρισμένο Richard. Η ιστορία τους όμως είναι λίγο πιο περίπλοκη από αυτό, μιας και ο πατέρας της ήταν αρχηγός μιας εξτρεμιστικής χριστιανικής αίρεσης, η δράση της οποίας κορυφώθηκε σε μια ομαδική αυτοκτονία, με την Grace να είναι η μοναδική επιζώσα. Σαν να μην έφτανε αυτό, η πρώην γυναίκα του Richard αυτοκτονεί μόλις της ανακοινώνει τον επερχόμενο γάμο τους, πράγμα που κάνει εξαιρετικά awkward τις ειδυλλιακές διακοπές που ήλπιζε να περάσει με την Grace και τα παιδιά του.

Η διαμονή στο εξοχικό της περιπλέκεται ακόμα περισσότερο για την ίδια και τα παιδιά, όταν ο Richard αναγκάζεται να λείψει λόγω μιας έκτακτης επαγγελματικής υποχρέωσης.

Το The Lodge μπορεί να πέφτει σε μερικά μικρά κλισέ, είναι όμως ένα πολύ ατμοσφαιρικό θρίλερ.  Απομονωμένο, παγωμένο, μελαγχολικό, με τα απομεινάρια μιας επικίνδυνα δυσλειτουργικής έννοιας της θρησκευτικότητας που κουβαλάει η Grace μέσα της να αιωρούνται στην ατμόσφαιρα. Μπορεί να μην διαδραματίζεται κάτι τραβηγμένο, η κάτι που δεν έχουμε ξαναδεί σεναριακά, οι δημιουργοί όμως χειρίζονται το υλικό που έχουν στη διάθεση τους με πολύ εφευρετικότητα και δημιουργικότητα.

Το αν τελικά η Grace και τα παιδιά του Richard έχουν πεθάνει και βρίσκονται σε ένα είδους Καθαρτήριο μπερδεύει τους θεατές μέχρι το τέλος. Η ατμόσφαιρα πάντως αποδίδει επιτυχώς την αίσθηση της στασιμότητας που θα περίμενε μια ψυχή σαν της Grace, η οποία τιμωρείται για τυχόν αμαρτήματα αδυνατώντας να προχωρήσει παρακάτω. Το ίδιο ισχύει και για το σκηνικό του σπιτιού. Φαίνεται τελείως αποκομμένο από τον έξω κόσμο, σαν να υπάρχει μόνο του σε μια παράλληλη διάσταση. Όσο πιο μακριά προσπαθεί η πρωταγωνίστρια να φύγει από αυτό, τόσο πιο γρήγορα ξαναγυρνάει στην πόρτα του. Η μοναδική διέξοδος βρίσκεται μέσα από τις αναμνήσεις που αποφεύγει να αντιμετωπίσει. 

Στην Riley Keough αξίζει να αποδοθούν τα εύσημα για μια ακόμα πολύ καλή ερμηνεία. Έχει αποδείξει ότι μπορεί να στηρίξει ένα project υποκριτικά και με το παραπάνω, και αυτό κάνει και στο The Lodge.

Όταν είσαι εγγονή του Elvis Presley, είναι επόμενο – αλλά καθόλου δίκαιο – να είναι τα πρώτο πράγμα που γνωρίζει και αναφέρει ο κόσμος για εσένα. Προχωράει όμως στον κινηματογραφικό κόσμο σεμνά και διακριτικά, και κάνοντας σωστές για την ίδια επιλογές ρόλων, και γι αυτό της αξίζει να την θυμόμαστε με το όνομα της. Η Grace της ταιριάζει πολύ, και μας είναι δύσκολο να τη φανταστούμε με κάποια άλλη ηθοποιό. Μας επικοινωνεί πολύ άμεσα την μεταφορά ότι το καθαρτήριο που βρίσκεται εγκλωβισμένη δεν είναι κυριολεκτική κατάσταση, αλλά ψυχική.

To The Lodge μας κερδίζει περισσότερο ατμοσφαιρικά παρά σεναριακά, αλλά παραμένει ένα αρκετά καλό ψυχολογικό θρίλερ, που ανάμεσα στις πολλές επιλογές θρίλερ που υπάρχουν εκεί έξω, δεν θα απογοητεύσει όσους το προτιμήσουν.

Kλειώ Λιωνή

Πρώτη δημοσίευση: 2 Mar 2022, 17:59
Ενημέρωση: 2 Mar 2022, 17:59
Τίτλος:
The lodge
Έτος: 
Διάρκεια: 
108
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos