Σύνοψη: Μια φρικτή παρεξήγηση με μια ντόπια συμμορία στέλνει τον 17χρονο Ουλίσες, αρχηγό μιας ομάδας τρελαμένης με την μουσική κούμπια, πέρα από τα σύνορα για να σώσει την ζωή του.

Άποψη: Δεν είμαι πια εδώ αλλά πού; Αυτό φαίνεται να αναρωτιέται ο Ulises, δηλαδή Οδυσσέας, καθώς παρατηρούμε για λίγο λιγότερο από δύο ώρες την δική του σύγχρονη Οδύσσεια σε έναν κόσμο γεμάτο διαφορετικού είδους τέρατα και με αλλιώτικα εμπόδια.

Μια ταινία νεανική, φρέσκια που παρότι δεν διαθέτει κάποια ιδιαίτερη πρωτοτυπία ούτε συγκεκριμένη σκηνοθετική ματιά, παραπέμποντας σε παλαιότερες ταινίες του λατινοαμερικανικού κινηματογράφου, στέκεται όμως ειλικρινώς και θαρραλέα με αποτέλεσμα να συνδέει ήρωες και κοινό.

Τους ήρωες μάλιστα τους υποδύονται κατά πλειονότητα μη επαγγελματίες ηθοποιοί που και αυτό δίνει μια μεγαλύτερη δόση ρεαλισμού στην ταινία με το πιο τραχύ και φυσικό παίξιμο των νεαρών πρωταγωνιστών. Η ιστορία δεν κινείται γραμμικά, αλλά έχει συνεχή χρονικά μπρος-πίσω, κυρίως ανάμεσα σε δύο περιόδους, στην εποχή που ο Ulises ζει στο Μεξικό και στην εποχή που έχει πλέον μετακομίσει στην Νέα Υόρκη και συγκεκριμένα στο Queens.

Στην πρώτη φάση βλέπουμε τον νεαρό να ανήκει σε μια ομάδα με κοινό στοιχείο την αγάπη στην μουσική κούμπια, μια μουσική γνωστή στην κεντρική και νότια Αμερική από την εποχή του σκλαβοπάζαρου και της δουλείας. Ζουν συνεχώς στον δρόμο, κινούνται ελεύθερα, χορεύουν, τραγουδούν. Κάποια στιγμή όμως ο Ulises αποχαιρετά την ομάδα για να ζήσει στο Queens (αυτό γίνεται στην πρώτη σκηνή της ταινίας μιας και όπως αναφέρθηκε η ταινία δεν ακολουθεί τα γεγονότα με χρονολογική σειρά).

Εκεί τα πράγματα αλλάζουν δραματικά. Δεν αποτελεί μέρος ομάδας, αντιθέτως είναι μόνος του, αποκομμένος από τον κοινωνικό περίγυρο στον οποίον αδυνατεί να ενταχθεί και να γίνει αποδεκτός. Θα δημιουργηθούν πολλές δυσκολίες, μέχρι φυλακή θα πάει και θα αντιμετωπίσει τον κίνδυνο της αναγκαστικής επιστροφής στο Μεξικό. Τελικά πού είναι το σπίτι του; Ποια είναι η πατρίδα του; Πού νιώθει οικεία και πού ξένα;

Μια ταινία του Fernando Frias de la  Parra που μιλάει για τις δύσκολες σχέσεις ανάμεσα στις δύο γειτονικές χώρες, Μεξικό και ΗΠΑ, με έναν ανέφελο και εφηβικό τρόπο, χωρίς να μπαίνει στο επίπεδο του πολιτικού σχολιασμού ή μιας ευρύτερης προσέγγισης του ζητήματος παρά μόνο μέσα από την προσωπική Οδύσσεια του μεξικανού Οδυσσέα.

Ο νόστος, η νοσταλγία υπήρξε κυρίαρχο στοιχείο στην αφήγηση του Ομήρου, κάτι παρόμοιο επαναλαμβάνεται στην ταινία που είναι διαθέσιμη στο Netflix.

Πρώτη δημοσίευση: 8 Nov 2020, 15:57
Ενημέρωση: 26 Nov 2020, 21:53
Τίτλος:
I’m no longer here (Ya no estoy aqui)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
112
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos