Η Οδύσσεια του Βάση

Η Οδύσσεια του Βάση  - κριτική ταινίας

Θα το βρείτε: Cinobo

Σύνοψη: Ο Βαση είναι από την Καρδίτσα αλλά τα τελευταία χρόνια ζει στο Αλικάντε της Ισπανίας. Γράφει σενάρια για ταινίες και σειρές, δουλεύει στο πλυντήριο αυτοκινήτων του φιλόδοξου παραγωγού του που τον γεμίζει φρούδες ελπίδες, διαβάζει αριθμούς για το μπίνγκο και κατοικεί σε ένα αυτοκινούμενο τροχόσπιτο στην ακτή.

Όταν η μαμά του του ζητάει να τους επισκεφτεί για το Πάσχα, και ενώ ούτε χρήματα για αεροπορικά έχει ούτε μπορεί να οδηγήσει το τροχόσπιτό του, βάζει μια αγγελία και του απαντά η Άλε, μια σερβιτόρα που ζει με τον πολυαγαπημένο της παππού και θέλει διακαώς να φτάσει στην Ελλάδα αναζητώντας τον Έλληνα που της έχει κλέψει την καρδιά. Μαζί ξεκινούν ένα ταξίδι ελπίδας και συνειδητοποιήσεων, προσδοκώντας στην δική τους ανάσταση.

Άποψη: Μια ταινία δρόμου είναι ο τρόπος με τον οποίο μας συστήθηκε ο σκηνοθέτης (και πρωταγωνιστής) Βασίλης Παπαθεοχάρης στο 61ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, κερδίζοντας το Βραβείο Κοινού και ποντάροντας στις ανθρώπινες σχέσεις, την εγγύτητα και την αναζήτηση του ονείρου. Με ασπρόμαυρο φόντο που χαρίζει, οι ήρωές του, ξένοι μεταξύ τους, ταξιδεύουν μέσα από την Ισπανία, την Γαλλία, την Ιταλία και την Αλβανία για να βρουν στην Ελλάδα αυτό το κάτι που θα φτιάξει τη ζωή τους. Ο Βάση την οικονομική βοήθεια από την οικογένειά του που θα του επιτρέψει να κάνει τα χολιγουντιανά του όνειρα πραγματικότητα. Η Άλε ένα νέο κεφάλαιο ζωής με επίκεντρο τον έρωτα. Και καταλήγουν στις ελληνικές, παραδοσιακές μέρες του Πάσχα, μαθαίνοντας στην πορεία δυο πράγματα για την αποτυχία, την ζωή και τον εαυτό τους.

Χωρίς να απομακρύνεται ιδιαίτερα από γνώριμα μονοπάτια και με εμφανείς κινηματογραφικές αναφορές, «Η Οδύσσεια του Βάση» αποτελεί ένα συμπαθέστατο ντεμπούτο, που κερδίζει λόγω της απλότητάς του. Οι καλτ πινελιές είναι σε σωστές δόσεις, η προοπτική των πρωταγωνιστών αλλάζει σταδιακά και συνειδητοποιημένα, ενώ τρυφερότητα, πίκρα και χιούμορ συνδυάζονται σε ένα ευχάριστο αποτέλεσμα. Όμορφη οπτικά και φροντισμένη συνολικά, η ταινία μπορεί να μην απογειώνεται, αλλά κρατά την καρδιά ανοιχτή και το βλέμμα μπροστά.

Σημείωμα του σκηνοθέτη Βασίλη Παπαθεοχάρη

Πρώτη δημοσίευση: 25 Apr 2022, 13:17
Ενημέρωση: 25 Apr 2022, 13:17
Τίτλος:
Η Οδύσσεια του Βάση (Vasy's Odyssey)
Είδος: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
105
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos