Η λίμνη με τις αγριόχηνες

Η λίμνη με τις αγριόχηνες - κριτική ταινίας

Θα το βρείτε: Cinobo

Σύνοψη: Ο Diao Yinan, βραβευμένος με τη Χρυσή Άρκτο στο Βερολίνο το 2014 για το Black Coal, Thin Ice, επιστρέφει με άλλη μία ταινία δυτικών επιρροών, η οποία διαγωνίστηκε για το Χρυσό Φοίνικα του Φεστιβάλ των Καννών του 2019 και κάνει ελληνική πρεμιέρα στο Cinobo.

Άποψη: H “Λίμνη με τις αγριόχηνες” είναι ένα καθαρόαιμο Neo-noir που εξελίσσεται στις όχθες μίας λίμνης, σε κάποια ανώνυμη μεγαλούπολη (τα γυρίσματα έγιναν στα περίχωρα της Wuhan).

Η ιστορία περιστρέφεται γύρω από έναν κλέφτη αυτοκινήτων ο οποίος μετά από μία μάχη μεταξύ συμμοριών καταλήγει επικηρυγμένος δολοφόνος και μία νεαρή εκδιδόμενη γυναίκα που αναλαμβάνει να τον βοηθήσει να συλληφθεί με σκοπό τα χρήματα της επικήρυξης να δοθούν στη σύζυγο και τον ανήλικο υιό του.

Ο Diao Yinan, αφήνει το καλλιτεχνικό του αποτύπωμα στο είδος του noir, δίνοντας μία ταινία που αποτελείται από σκηνές εντυπωσιακές κινηματογραφικά και αισθητικά άρτιες. Με σταθερά πλάνα αλλά στακάτο μοντάζ, κάδρα αρμονικών χρωματικών συνθέσεων, γεμάτα βροχή, κίτρινα φώτα της πόλης και χορογραφημένη βία, η ταινία έχει απροκάλυπτα επενδύσει στην στυλιζαρισμένη της αφήγηση.

Παρόλα αυτά, μέσα από τις αξιοθρήνητες συνθήκες στις οποίες έχουν αφεθεί οι ήρωες, μέσα από το πικραμένο χιούμορ και το αποπνικτικό σκηνικό, διαφαίνεται ένας διακριτικός κοινωνικός σχολιασμός για όποιον δέχεται να τον αναζητήσει.

Κατά τ’ άλλα, η ταινία κυλά με μία σχεδόν μεθυστική και ταυτόχρονα γοητευτική βραδύτητα, σα βίαιο όνειρο σε χρώματα νέον, με τη δράση συχνά να υποχωρεί μπροστά στην προσεκτική ύφανση των σκηνών της.

Χωρίς να καταφέρνει – ή να νοιάζεται - να εμβαθύνει στους χαρακτήρες, χωρίς να ασχολείται με το παρελθόν, την ψυχοσύνθεση ή τα κίνητρα τους, τους χρησιμοποιεί ως διαχρονικά ανθρώπινα πορτρέτα ενός παρηκμασμένου αστικού τοπίου, που συχνά δεν χρειάζονται λόγια για να διηγηθούν την εξαιρετική και ταυτόχρονα κατά κάποιο τρόπο κοινότοπη και χιλιοειπωμένη ιστορία τους.

Γιατί μέσα από το συνεχές ανθρωποκυνηγητό που αποτελεί τη βασική δράση της ταινίας, η τελική τους μοίρα φαίνεται προδιαγεγραμμένη, όχι μόνο από τις συμβάσεις του είδους του noir, αλλά και από έναν διάχυτο νιχιλισμό, που εκτροχιάζει τις προθέσεις των ηρώων και βυθίζει τις σκηνές σε μία μελαγχολική αίσθηση ματαιότητας και παραίτησης.

Συνέντευξη με τον σκηνοθέτη Ντιάο Γινάν.

Πρώτη δημοσίευση: 26 Jan 2021, 14:41
Ενημέρωση: 31 Jan 2021, 12:42
Τίτλος:
Η λίμνη με τις αγριόχηνες (The wild goose lake)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
113
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos