Euphoria Christmas Special

euphoria Trouble Don't Last Always

Θα το βρείτε: Vodafone TV

Σύνοψη: Η Ρου (Ζεντάγια) συναντάει τον Άλι (Κόλμαν Ντομίνγκο), σπόνσορά της στο πρόγραμμα απεξάρτησης, σε ένα diner την παραμονή των Χριστουγέννων, λίγο μετά τα γεγονότα του φινάλε της πρώτης σεζόν του “Euphoria”.

Γνώμη: Όταν ανακοινώθηκε ότι το HBO ετοιμάζει δύο special επεισόδια “Euphoria” που θα λειτουργήσουν ως “γέφυρα” ανάμεσα στην πρώτη και την επερχόμενη δεύτερη σεζόν, κοινό και κριτικοί αναμενόμενα ενθουσιάστηκαν, καθώς είναι σαν να έχουν περάσει αιώνες από τότε που η σειρά του Σαμ Λέβινσον εμφανίστηκε στις οθόνες και μας έδειξε -με έναν στυλιζαρισμένο, αλλά ειλικρινή και αληθοφανή τρόπο- πώς ζουν και σκέφτονται οι σημερινοί έφηβοι.

Το “Euphoria” δεν είναι μια σειρά που παρακολουθείται εύκολα: η οπτική της είναι οριακά νιχιλιστική και τα θέματα που πραγματεύεται επίπονα και διόλου ευχάριστα. Συνεπώς, το ερώτημα ήταν το εξής: τι σημαίνει ένα christmas special επεισόδιο a la “Euphoria”;

Η επιλογή του Λέβινσον να φτιάξει ένα bottle episode, τοποθετώντας την πρωταγωνίστριά του απέναντι από έναν περιφερειακό, αλλά κομβικό χαρακτήρα, κάνει αυτομάτως το “Trouble Don’t Last Always” να μην μοιάζει με οτιδήποτε έχει προηγηθεί και το αποτέλεσμα τον δικαιώνει πλήρως. Γιατί το “Trouble Don’t Last Always” καταφέρνει κάτι εντυπωσιακό: μπορεί να σταθεί μόνο του, μπορεί να παρακολουθηθεί ανετότατα από κάποιον που δεν έχει καμία επαφή με το “Euphoria” και το μήνυμά του βρίσκει στόχο και χτυπάει κατευθείαν στην καρδιά!

Και για να πετύχει αυτό το αποτέλεσμα, ο Λέβινσον έχει χρησιμοποιήσει τα πιο απλά συστατικά: καλογραμμένους διαλόγους, μέσω των οποίων θίγεται οργανικά μια σειρά θεμάτων (εθισμός, κατάθλιψη, ρατσισμός, ενοχές, τι σημαίνει να είσαι ζωντανός, τι σημαίνει να είσαι καλός, για την ακρίβεια θα χρειαστεί ένα ξεχωριστό άρθρο μόνο γι’ αυτά) και τις φανταστικές ερμηνείες της Ζεντάγια και του Κόλμαν Ντομίνγκο.

Η Ζεντάγια αποδεικνύει εδώ ότι το Emmy που κέρδισε για τη σειρά ήταν κάτι παραπάνω από δίκαιο: αποτυπώνει χωρίς ίχνος υπερβολής ή επιτήδευσης τις αντιφάσεις και την άρνηση ενός ανθρώπου που θεωρεί τα ναρκωτικά τον μοναδικό λόγο για τον οποίο μένει ζωντανός. Η παραίτηση, η απογοήτευση και το ψυχικό μαρτύριό της χτίζονται από μερικές κινήσεις: το πώς φοράει την κουκούλα, ο τρόπος με τον οποίο προσπαθεί να γελάσει, το πώς ακουμπάει το κεφάλι στα μαζεμένα γονάτά της.

Απέναντί της, ο Κόλμαν Ντομίνγκο λειτουργεί σαν φωνή της λογικής, χωρίς να είναι διδακτικός ή πατερναλιστικός. Είναι ο άνθρωπος που έχει βρεθεί στη θέση του συνομιλήτή του, μπορεί να προβλέψει τις αντιδράσεις του και για να βοηθήσει, δεν έχει παρά να τον παρακινήσει να προσπαθήσει να κοιτάξει πιο βαθιά, να βγει από το ψυχικό κλουβί του και να επικοινωνήσει.

Σε μια χρονιά που ο κόσμος όλων μας ήρθε πάνω κάτω, μια χρονιά που ο θάνατος ήταν στην καθημερινή διάταξη και αυτό αναπόφευκτα έκανε αρκετούς από εμάς να κοιτάξουμε προς τα μέσα και να αναθεωρήσουμε πράγματα και καταστάσεις που θεωρούσαμε δεδομένα, το “Trouble Don’t Last Always” έρχεται λίγο πριν την εκπνοή του 2020 και είναι σαν να συνοψίζει σκέψεις και προβληματισμούς που μπορεί να πηγάζουν από τον βασανισμένο χαρακτήρα της Ρου, αλλά μας αφορούν όλους.

Και κάνει και κάτι ακόμα πιο σημαντικό: μας υπενθυμίζει ότι καμιά φορά αρκεί μια ειλικρινής συζήτηση ανάμεσα σε δυο ανθρώπους για να γίνει το πρώτο βήμα προς μια νέα κατεύθυνση που μπορεί να σου αλλάξει ή και να σου σώσει τη ζωή.

 

 

 

 

Πρώτη δημοσίευση: 16 Dec 2020, 04:32
Ενημέρωση: 16 Dec 2020, 04:37
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Euphoria Christmas Special (Trouble Don't Last Always)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
55
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο