Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Από φόβο, ένας Δημοκρατικός του Ισπανικού Εμφυλίου κρύβεται στο σπίτι του για 30 περίπου χρόνια, για να αποφύγει την εκτέλεσή του.

Άποψη: Η αποτύπωση του εμφυλίου πολέμου στο κινηματογραφικό πανί ή στις σελίδες ενός μυθιστορήματος έχει αποδειχθεί ένα δύσκολο εγχείρημα για λόγους λίγο πολύ προφανείς. Ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο με τον αξέχαστο “Λαβύρινθο του Πάνα” κατόρθωσε να μιλήσει για αυτό το ακανθώδες ζήτημα με όπλο τη φαντασία και κατάφερε να μεταφέρει τη φρίκη του Ισπανικού Εμφυλίου μέσα από τα μάτια ενός νεαρού κοριτσιού.

Με “Το Ατέλειωτο Χαντάκι”, το σκηνοθετικό δίδυμο των Βάσκων Αϊτόρ Αρέγκι και Τζον Γκαράνιο (“Ο Γίγαντας”) σάρωσε για μια ακόμη φορά όλα τα βραβεία κινηματογράφου της Ισπανίας, με μια ιστορία βασισμένη σε πραγματικά περιστατικά. Για την ακρίβεια, παρακολουθούμε την ιστορία ενός “τυφλοπόντικα”. Τυφλοπόντικες ονομάστηκαν πολλοί Ισπανοί που επέλεξαν να εντοιχιστούν σε κρύπτες (διπλούς τοίχους ή σκαμμένα υπόγεια κάτω από τα σπίτια τους), για να αποφύγουν την εκτέλεση κατά τα πρώτα χρόνια μετά τη λήξη του πολέμου, ενώ σε κάποιες ακραίες περιπτώσεις, παρέμειναν κρυμμένοι έτσι, για πάνω από δέκα χρόνια.

Ο Ιχίνιο (Αντόνιο Ντε Λα Τόρρε / “Ο Έκπτωτος”) παρέμεινε κρυμμένος για 33 χρόνια και ο θεατής γίνεται μάρτυρας αυτού του εγκλεισμού και των συνεπειών στη σχέση του με τη σύζυγό του (Μπελέν Κουέστα / “La Casa de Papel”).

Με τη δράση χωρισμένη σε κεφάλαια, είναι σαν να διαβάζουμε το ημερολόγιο εγκλεισμού του και παρότι η μεγάλη διάρκεια της ταινίας (2 ώρες και 27 λεπτά) μπορεί να αποθαρρύνει υποψήφιους θεατές, “Το Ατελείωτο Χαντάκι” είναι πραγματικά ένα μικρό διαμάντι που οφειλεί να ανακαλυφθεί από κάθε σινεφίλ με Netflix λογαριασμό.

Οι ερμηνείες του πρωταγωνιστικού διδύμου είναι δυνατές και η προσωπική ιστορία του Ιχίνιο γίνεται σταδιακά μια σπουδή στον διαβρωτικό χαρακτήρα που έχει ο εμφύλιος πόλεμος, ένα γεγονός που επηρεάζει κάθε κοινωνικό θεσμό και φέρνει αντιμέτωπους τους ανθρώπους με τα χειρότερα ένστικτά του.

Το δε φινάλε, αφήνει μια ανατριχίλα και δείχνει πώς -με έμπειρο χειρισμό- μια προσωπική ιστορία μπορεί να λειτουργήσει ως σύντομο μάθημα ιστορίας. Γιατί ο Ιχίνιο, όντας κλεισμένος στο κελί του φόβου, μπορεί να μην πήρε τα όπλα, αλλά βρέθηκε στο ατελείωτο χαντάκι του παραλογισμού που είναι αναπόφευκτη απόρροια του διχασμού μιας ολόκληρης χώρας.

Σε αντίθεση με την πλειοψηφία του περιεχομένου που μπορείτε να δείτε εν μέσω καραντίνας στο Netflix, αυτή είναι μια ταινία που σίγουρα δεν θα ξεχάσετε αμέσως μόλις τελειώσει.

Πρώτη δημοσίευση: 8 Dec 2020, 18:31
Ενημέρωση: 8 Dec 2020, 18:36
Συντάκτης: 
Τίτλος:
The endless trench
Είδος: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
147
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos