Blood Brothers: Malcolm X & Muhammad Ali

Blood Brothers: Malcolm X & Muhammad Ali - κριτική ταινίας

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Από μία τυχαία συνάντηση σε μία τραγική κατάληξη, η μοναδική σχέση του Malcolm Χ και του Muhammad Ali ραγίζει από το βάρος της δυσπιστίας και των μεταβαλλόμενων ιδανικών.

Άποψη: Στο σκηνοθετικό ντεμπούτο της βραβευμένης ηθοποιού Regina King, στην ταινία Μία βραδιά στο Μαϊάμι, παρουσιάζεται μία εκδοχή της συνάντησης που σημειώθηκε στις 25 Φεβρουαρίου του 1964 μεταξύ του Malcolm X, του Cassius Clay (αργότερα Muhammad Ali), του θρύλου της σόουλ Sam Cooke και του σταρ του αμερικανικού ποδοσφαίρου, Jim Brown.

Το ντοκιμαντέρ όμως του Marcus A. Clarke, το Blood Brothers, που βασίζεται στο ομώνυμο βιβλίο των Johnny Smith και Randy Roberts δεν επικεντρώνεται σε μία συγκεκριμένη χρονική στιγμή της σχέσης του Muhammad Ali και του Malcolm X αλλά καταγράφει όλη την πορεία της φιλίας τους, από το χτίσιμο μέχρι την κατάρρευσή της. Η αφήγηση καλύπτει και τα πριν της γνωριμίας τους χρόνια δίνοντας μας λεπτομέρειες για την παιδική ηλικία και την αθλητική καριέρα του Muhammad Ali, την εγκληματική δράση του Malcolm X και τη μεταστροφή του στον Ισλαμισμό.

Παράλληλα, η παραγωγή του Netflix εμμένοντας πάντα στη λεπτομέρεια σκιαγραφεί το πολιτικό και κοινωνικό κλίμα των δεκαετιών του 1950 και του 1960 με αναφορές μεταξύ άλλων στην άγρια δολοφονία του δεκατετράχρονου Αφροαμερικανού Emmett Till  και σε εκείνη του John Kennedy και στη δράση του κινήματος  Έθνος του Ισλάμ που συνδύαζε τον ισλαμισμό με τον αγώνα υπέρ των δικαιωμάτων των μαύρων. Ερευνώντας το background  των δύο αυτών ανδρών και το γενικότερο πλαίσιο το Blood Brothers επιχειρεί να απαντήσει στο πώς εκείνοι αν και με διαφορετικά βιώματα έχτισαν έναν αδελφικό δεσμό που έμεινε στην ιστορία.

Το ντοκιμαντέρ αυτό βέβαια δεν έρχεται για να πρωτοτυπήσει. Ο Clarke έχοντας να διαχειριστεί έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών επιλέγει να κινηθεί σε ασφαλή μονοπάτια και αρκείται στη συρραφή αρχειακού υλικού, ιστορικών ομιλιών και δηλώσεων στον Τύπο του Malcolm Χ και του Muhammad Ali, φωτογραφιών τους, αποσπασμάτων της αυτοβιογραφίας του πρώτου και συνεντεύξεων των συγγραφέων του βιβλίου Blood Brothers αλλά και των συγγενών των θρυλικών αυτών προσωπικοτήτων. Ανάμεσά τους ο μικρότερος αδελφός του Muhammad Ali, Ali Rahman, αλλά και η κόρη του Malcolm X, Ilyasah Shabazz.

Παρά την τίμια λοιπόν προσπάθεια του Clarke να  φωτίσει τους λόγους που ένωσαν τους δύο αυτούς ανθρώπους αλλά και τις αιτίες που οδήγησαν στη μεταξύ τους ρήξη, το Blood Brothers δεν παύει να αποτελεί ένα τυπικό και συμβατικό ντοκιμαντέρ.

Aναστασία Σταθά

Πρώτη δημοσίευση: 18 Sep 2021, 17:54
Ενημέρωση: 18 Sep 2021, 17:54
Τίτλος:
Blood Brothers: Malcolm X & Muhammad Ali
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
95
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
imaginary, από την Spentzos imaginary, από την Spentzos