Apollo 10½: A Space Age Childhood

Apollo 10½: A Space Age Childhood - κριτική ταινίας

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Το καλοκαίρι του 1969, ο άνθρωπος πάτησε για πρώτη φορά στο φεγγάρι.

Το “Apollo 10 ½: A Space Age Childhood” εξιστορεί αυτή την ιστορική στιγμή μέσα από τα μάτια ενός αγοριού, καθώς το ειδυλλιακό του καλοκαίρι σημαδεύεται για πάντα από αυτή τη διαστημικό επίτευγμα που καθήλωσε όλο τον πλανήτη.

Γνώμη: Ο Τεξανός σκηνοθέτης και σεναριογράφος Ρίτσαρντ Λινκλέιτερ ξέρει πώς να ανασυνθέτει κινηματογραγικά περασμένες εποχές (βλέπε τα ‘70s στο “Dazed & Confused”). Ξέρει επίσης πώς να χαρτογραφεί τα συναισθήματα, τα όνειρα και τις αγωνίες της παιδικής ηλικία, όπως αποδείχτηκε στο “Boyhood”.

Τώρα, εμπνευσμένος από τη δική του νεότητα, παραδίδει με το “Apollo 10 ½: A Space Age Childhood” μια εξαιρετικά feelgood εξερεύνηση της μνήμης και της νοσταλγίας για τις παλιές καλές ημέρες, η οποία είναι φτιαγμένη για όλη την οικογένεια, χωρίς να είναι υπερβολικά ζαχαρένια ή κλισέ.

Για τρίτη φορά στην καριέρα του, μετά τα “Waking Life” και “A Scanner Darkly”, επιστρατεύει τη ρεαλιστική animation τεχνική του rotoscoping, η οποία εδώ κάνει τα χρώματα και την αίσθηση του καλοκαιριού στο Τέξας ακόμα πιο έντονα. Οπτικά, η ταινία του μοιάζει λουσμένη στο φως, λες και το 1969 ήταν η τελευταία «φωτεινή» χρονιά, πριν τον ερχομό των ‘70s που σφράγισαν το τέλος της εποχής της αθωότητας.

Ο πρωταγωνιστής μας είναι μικρός Σταν, ο οποίος μας αφηγείται ως ενήλικας πια και με τη φωνή του Τζακ Μπλακ (“School of Rock”), την φανταστική εμπειρία που έζησε όταν η NASA τον επιστράτευσε μυστικά για να πάει πρώτος στο φεγγάρι, καθώς οι υπολογισμοί για το αρχικό διαστημόπλοιο της αποστολής ήταν λανθασμένοι και στο σκάφος χώραγε μόνο ένα μικρό παιδί.

Μέσα από αυτό το σεναριακό, ρεβιζιονιστικό εύρημα, ο Λινκλέιτερ πατάει ακριβώς πάνω στην επιθυμία των παιδιών που μεγάλωσαν θέλοντας να γίνουν αστροναύτες.

Η τρυφερή σκηνοθετική ματιά του είναι τόσο ακαταμάχητη που πιάνεις τον εαυτό σου να νιώθει εξίσου τη νοσταλγία που βιώνει ο Σταν, ακόμα κι αν δεν είχες ζήσει εκείνες τις στιγμές που ο πλανήτης περίμενε με κομμένη την ανάσα να γίνει το πρώτο βήμα στη σελήνη.

Έτσι, το “Apollo 10 ½: A Space Age Childhood” είναι ένα must-see διαμαντάκι του Netflix, το οποίο θα είναι κρίμα να προσπεράσετε, παρότι η πλατφόρμα δεν φαίνεται να το έχει «σπρώξει» όσο του αξίζει!

Πρώτη δημοσίευση: 11 Apr 2022, 18:48
Ενημέρωση: 11 Apr 2022, 18:48
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Apollo 10½: A Space Age Childhood
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
97
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos