Θα το βρείτε: Cinobo

Σύνοψη: Λίγο πριν πέσει το Τείχος στη Γερμανία, ένας μοναχικός μεσήλικας επιστάτης σε απομακρυσμένο σταθμό τρένων στην Τσεχοσλοβακία, ο οποίος έχει εφιάλτες που τον επιστρέφουν στα παιδικά του χρόνια και στα φαντάσματα του Β' Παγκόσμιου Πόλεμου, γνωρίζει έναν μυστηριώδη μουγκό ξένο, ο οποίος έχει βρεθεί στην μικρή του πόλη για να πάρει τη δική του εκδίκηση.

Άποψη: Βρισκόμαστε στα 1989, λίγο πριν την πτώση του Τείχους, κάτι που θα σημάνει το οριστικό τέλος του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και του φαντάσματος που δημιούργησε που ακούει στο όνομα Ψυχρός Πόλεμος.

Τα απομεινάρια όμως του πολέμου βρίσκονται πολλές φορές θαμμένα μέσα μας και πιο δύσκολα επουλώνονται ή προσπερνιούνται.

Ένα ασπρόμαυρο τσέχικο animation του 2011 εξαιρετικής αισθητικής, με την ροτοσκοπική τεχνική να δημιουργεί ένα απολύτως ρεαλιστικό περιβάλλον αλλά και αφάνταστα υποβλητικό και μυστηριώδες, κάτι που εντείνει το πέπλο μυστηρίου που καλύπτει το τι ακριβώς έχει συμβεί, γιατί θυμάται τα παιδικά του χρόνια και το φέρνει τον μουγκό στην περιοχή.

Η παιδική ηλικία είναι ο κατεξοχήν τόπος αναζήτησης τραυμάτων και ενοχών, κάτι που φαίνεται να ξέρει πολύ καλά ο σκηνοθέτης Tomas Lunak, στήνοντας μια ιστορία που βασίζεται σε κόμικ των Jaroslav Rudis και Jaromir 99, που θυμίζει κάτι ανάμεσα σε ιστορικό δράμα και ψυχολογικό θρίλερ, μιας και βασικότερο όλων δεν είναι τι έχει συμβεί, αλλά πώς το έχει αφομοιώσει η κάθε ψυχή και πώς αντιδρά σε αυτό. Παίζει πολύ με τις ψυχικές ισορροπίες, κάτι σπάνιο για ταινία κινουμένων σχεδίων.

Μια ταινία που απευθύνεται περισσότερο στο ενήλικο κοινό, όχι τόσο λόγω του θέματός του αλλά κυρίως λόγω της πραγμάτευσής του.

Τα μαύρα και τα γκρίζα χρώματα που πρωταγωνιστούν ανασυνθέτουν μια εποχή ταραγμένη, που εκ του αποτελέσματος σηματοδότησε το τέλος και ταυτόχρονα την αρχή, αλλά για εκείνους που το έζησαν και δεν μπορούσαν να ξέρουν τι θα επακολουθήσει, είναι μια περίοδος ακόμα στοιχειωμένη από φαντάσματα του παρελθόντος.

Ο Alois Nebel επαναλαμβάνει εμφατικά ονόματα σταθμών και ώρες αναχώρησης γιατί έτσι προστατεύει τον εαυτό του από το να σκεφτεί και κυρίως να θυμηθεί. Η εικόνα τρόπον τινά εικονοποιεί εσωτερικές σκέψεις και ψυχισμούς.

Ίσως αυτό να είναι ταυτόχρονα και το σφάλμα της, ότι βασίζεται τόσο πολύ στην ατμόσφαιρα και στην αίσθηση που αφήνει με όλο το σκηνοθετικό στιλιζάρισμα που διαθέτει, που ίσως χάνει λίγο σεναριακά, μιας και το σενάριο σταδιακά όσο περνάει η ώρα, φαίνεται όλο και πιο αδύναμο συγκριτικά με την εικόνα.

Πάντως όπως και να έχει, εντυπωσιάζει. Η ταινία ήταν η επιλογή της Τσεχίας για το Όσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας εκείνης της χρονιάς ενώ κέρδισε το βραβείο καλύτερου animation στα ευρωπαϊκά βραβεία κινηματογράφου.

Πρώτη δημοσίευση: 26 Mar 2021, 17:48
Ενημέρωση: 26 Mar 2021, 18:32
Τίτλος:
Alois Nebel
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
84
Εταιρία διανομής: 
Πλατφόρμα Streaming: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos