Shadow people

Ένας ραδιοφωνικός παραγωγός μεταμεσονύχτιας εκπομπής κινδυνεύει να χάσει τη θέση του λόγω χαμηλής ακροαματικότητας. Ένα βράδυ θα λάβει ένα τηλεφώνημα στην εκπομπή από έναν ταραγμένο νεαρό άνδρα και κατά την διάρκεια της κλήσης θα ακουστεί ένας πυροβολισμός από το μικρόφωνο του ακροατή και η γραμμή θα κλείσει αφήνοντας να εννοηθεί ότι πρόκειται για πιθανή αυτοκτονία «στον αέρα». Αυτή η είδηση θα κάνει τον γύρω του κόσμου και ο Charlie θα γίνει το κέντρο ενός παγκόσμιου φαινόμενου...
Shadow people

Καλές ιδέες που χάθηκαν στην πράξη.

Το σύνδρομο αιφνίδιου και απροσδόκητου θανάτου ενηλίκων κατά την διάρκεια του ύπνου, SUNDS (Sudden Unexpected Nocturnal Death Syndrome), παρατηρήθηκε για πρώτη φορά το 1977 μεταξύ ασιατών προσφύγων στις ΗΠΑ. Η ασθένεια παρατηρήθηκε και πάλι στη Σιγκαπούρη, όταν μια αναδρομική έρευνα ιατρικών αρχείων έδειξε ότι 230 κατά τα άλλα υγιείς άνδρες από την Ταϊλάνδη πέθαναν ξαφνικά από ανεξήγητα αίτια μεταξύ των ετών 1982 και 1990. Και στις Φιλιππίνες, όπου αναφέρεται στην καθομιλουμένη ως bangungot, επηρεάζει 43 ανά 100.000 ανθρώπους ανά έτος. Τα περισσότερα από τα θύματα είναι νέοι άνδρες.

Αυτά τα γεγονότα είναι καταγεγραμμένα σε διάφορους ιστότοπους στο διαδίκτυο και γύρω τους υπάρχει ένα έντονο μυστήριο χωρίς βέβαια να επιβεβαιώνεται πουθενά ότι η αιτία αυτών των θανάτων οφείλεται σε μεταφυσικά αίτια. Η αναφορά ότι η ταινία είναι επηρεασμένη από αληθινά γεγονότα, εννοεί ότι ο σεναριογράφος έχει αντλήσει την έμπνευσή του από αυτά τα στοιχεία και από μία έρευνα πάνω στις διαταραχές του ύπνου εν ονόματι “Sleep Study GR16 1971”.

Η ιστορία από μόνη της θέτει καλές βάσεις για τη συγκεκριμένη ταινία. Ένα θρίλερ τρόμου πρέπει να διακατέχεται από έντονο μυστήριο που στη προκειμένη περίπτωση το μυστήριο όπως ανέλυσα και παραπάνω ανταποκρίνεται εν μέρει και στη πραγματικότητα. Ο πρωταγωνιστής Dallas Roberts καταφέρνει να υιοθετήσει τον ανατριχιαστικό ρόλο του ανθρώπου που οδηγείται στη παράνοια με μια αξιόλογη ερμηνεία.

Όμως, ενώ υπήρχαν εύστοχες ιδέες και προσπάθεια από τους δημιουργούς να παρουσιάσουν μια νέα εκδοχή στη κλασική συνταγή ταινίας τρόμου, δυστυχώς η ταινία καταλήγει όπως οι περισσότερες ταινίες του είδους της, σε κάτι μέτριο, θαμπό και προβλέψιμο με κλίμα παρόμοιο του The Ring (Σήμα Κινδύνου). Τα στοιχεία που ξεχωρίζουν, εκτός από τις καλές ερμηνείες, είναι η αναπαραγωγή “πραγματικού” υλικού ντοκιμαντέρ παράλληλα με τις σκηνές, δημιουργώντας μεγαλύτερη δραματοποίηση και περισσότερο ρεαλισμό και το τέχνασμα στους τίτλους του τέλους που θα επιλέξω να μην αναφέρω για αυτούς που έχουν σκοπό να παρακολουθήσουν το έργο.

Το Shadow People είναι ένα ψυχολογικό θρίλερ, που έχει ως στόχο να κριτικάρει έμμεσα τη θέση της τεχνολογίας και της αφέλειας του ανθρώπινου μυαλού που πιστεύει τα πάντα και τίποτα από ότι δημοσιεύετε στο διαδίκτυο ή θεωρεί πραγματικότητα ότι ακούγεται από στόμα σε στόμα. Ενώ είχε τις προδιαγραφές, δεν καταφέρνει να ξεχωρίσει εφόσον υποκύπτει σε μεγάλο βαθμό στην ευκολία, παραμελώντας τις καλές ιδέες και επιλέγοντας, όπως τα περισσότερα του είδους του, να τρομάζει ή καλύτερα να αιφνιδιάζει το κοινό με έντονα μουσικά στοιχεία και όχι με δυνατή εικόνα, χάνοντας έτσι την ουσία του. Βέβαια σε αυτούς που τρομάζουν εύκολα όταν σβήσουν τα φώτα μπορεί κάλλιστα να τους δημιουργήσει ανασφάλεια και φόβο. Όμως, για να πούμε ότι μια ταινία τρόμου είναι καλή πρέπει να τρομάζει και τους περισσότερο δύσπιστους!

Ελίζα Χριστοδουλίδη

Published: 10 Jan 2014, 00:03
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
Τίτλος:
Shadow people (Shadow people)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
89
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

The old guard

The old guard

Η Σαρλίζ Θερόν υποδύεται την Ανδρομάχη από τη Σκυθία, μια αθάνατη πολεμίστρια η οποία ηγείται μιας...
5 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο