Σύνοψη: 21 χρόνια καριέρας και 9 ταινίες μετά, ο Quentin Tarantino παρουσιάζεται μέσα από τα λόγια των συνεργατών του σε ένα ντοκιμαντέρ που έχει ρυθμό, αλλά δεν καταφέρνει να μας βάλει στο μυαλό του sui generis σκηνοθέτη και σεναριογράφου που άλλαξε τον αμερικάνικο κινηματογράφο.

Γνώμη: Ο Quentin Tarantino έχει καταφέρει κάτι πραγματικά αξιοθαύμαστο: είναι ταυτόχρονα ένας φτασμένος auteur - αναγνωρισμένος από την παγκόσμια κριτική και δοξασμένος στα μεγαλύτερα κινηματογραφικά φεστιβάλ - και ένα cult είδωλο, που αντλεί την έμπνευσή του από ξεχασμένα ή παραγνωρισμένα είδη ταινιών και κάνει τα πάντα για να μεταδώσει στο κοινό την αγάπη και τη μούρλα του για το σινεμά, χωρίς ελιτισμούς ή κόμπλεξ.

Με τη χαρακτηριστική φιγούρα, το αεικίνητο βλέμμα και τη νευρώδη ομιλία του, είναι μια σαγηνευτική μορφή, την οποία θα μπορούσε κανείς να παρακολουθεί για ώρες να μιλάει για το τι ακριβώς μπορεί να συμβαίνει μέσα στο κεφάλι του. Συνεπώς, η απουσία του ίδιου από το «21 Years: Quentin Tarantino», το ντοκιμαντέρ της Tara Wood, στερεί αναπόφευκτα από το όλο εγχείρημα την εγγενή σπιρτάδα που κουβαλάει πάντα μαζί του.

Με τον ίδιο λοιπόν παρών μόνο μέσα από επιλεγμένα αποφθέγματά του που προβάλλονται κατά διαστήματα στην οθόνη, η ευθύνη πέφτει στους εκλεκτούς συνεργάτες του να καταθέσουν τις εμπειρίες τους και να προσπαθήσουν να συνθέσουν το πορτρέτο του καλλιτέχνη και την εξέλιξή του μέσα από τις εννέα ταινίες που μας χάρισε μέσα στην τελευταία εικοσαετία.

Οι Σάμιουελ Τζάκσον («Pulp Fiction», «Jackie Brown», «Django Unchained»), Μάικλ Μάντσεν («Reservoir Dogs», «Kill Bill»), Κερτ Ράσελ («Deathproof», «The Hateful Eight»), Κριστόφ Βoλτς («Inglourious Basterds», «Django Unchained»), Τζέιμι Φοξ («Django Unchained»), Τζένιφερ Τζέισον Λι («The Hateful Eight») και Μπρους Ντερν («The Hateful Eight») – μεταξύ άλλων - μοιράζονται στην κάμερα τις στιγμές με τον δικό τους Quentin: από το DIY πνεύμα του «Reservoir Dogs» και τον θρίαμβο του «Pulp Fiction», μέχρι την αποθέωση της γυναικείας δύναμης στα «Kill Bill» και «Deathproof» και τη διόρθωση της ιστορίας με τα «Inglourious Basterds» και «Django Unchained».

Η καριέρα του παρουσιάζεται σε χρονολογική σειρά και χωρισμένη σε περιόδους, έτσι είναι εύκολο για κάποιον που δεν είναι ιδιαίτερα εξοικειωμένος με το «φαινόμενο Tarantino» να αποκτήσει μια συνεκτική, όμως επιφανειακή εικόνα για την εξέλιξή του. Οι ιστορίες των συνεργατών του παρουσιάζουν έναν άνθρωπο με αξιοθαύμαστη ενέργεια, ξεκάθαρο όραμα και έλεγχο του τι θέλει να πει σε κάθε ταινία του, έναν σκηνοθέτη που με ανορθόδοξες συχνά μεθόδους καταφέρνει να εμπνεύσει τους ηθοποιούς του και να τους αποσπάσει σπουδαίες ερμηνείες.

Όμως, όπως λείπει και ο ίδιος, άλλη μια απουσία είναι άκρως αισθητή κατά τη διάρκεια του ντοκιμαντέρ: αυτή της μούσας του, Ούμα Θέρμαν («Pulp Fiction», «Kill Bill»). Η αλήθεια είναι ότι δεν γνωρίζουμε ποιες ακριβώς είναι οι σχέσεις ανάμεσά τους μετά την αποκάλυψη του ατυχήματος που έπαθε στα γυρίσματα του Kill Bill, γεγονός που ο Tarantino έχει χαρακτηρίσει ως «αυτό για το οποίο έχει μετανιώσει περισσότερο στη ζωή του». Η Θέρμαν υποστηρίζει ότι οι παραγωγοί της ταινίας συνωμότησαν τότε για να μη δει το περιστατικό το φως της δημοσιότητας και μιας και μιλάμε για παραγωγούς, το «21 Years: Quentin Tarantino» δεν μπορεί παρά να αναγνωρίσει την ύπαρξη του ελέφαντα στο δωμάτιο.

Συνεπώς, προς το τέλος, η Wood κάνει μια σύντομη αναφορά στον διαβόητο Harvey Weinstein, ο οποίος αποτέλεσε έναν από τους βασικούς πυλώνες της επιτυχίας και της αναγνώρισης του Tarantino, αλλά και στενός του φίλος. Αυτή η αναφορά γίνεται τόσο τσαπατσούλικα, που είναι σαν να χώθηκε τελευταία στιγμή στο μοντάζ, μόνο και μόνο για να μην πει κανείς ότι η Wood φοβήθηκε να θίξει αυτό το ακανθώδες ζήτημα.

Παρότι έχει σίγουρα ενδιαφέρον το να παρακολουθείς όλους αυτούς τους καταξιωμένους και γαμάτους τύπους που αναφέρονται παραπάνω να εξυμνούν δικαίως τον Tarantino, το «21 Years: QT» δεν καταφέρνει να μεταφέρει την πολυσχιδή φύση του αντικειμένου του στον θεατή. Αυτό θα το καταφέρνε ίσως μόνο ένα ντοκιμαντέρ που θα έφτιαχνε ο ίδιος για τον εαυτό του!

Πρώτη δημοσίευση: 3 Jan 2020, 21:08
Ενημέρωση: 3 Jan 2020, 21:08
Συντάκτης: 
Τίτλος:
QT8: The First Eight (21 Years: Quentin Tarantino)
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
103

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos