Σύνοψη: Βασισμένο σε ιστορικά γεγονότα, το Operation Finale αφηγείται το χρονικό του σχεδίου σύλληψης του Adolf Eichmann (Ban Kingsley), αρχιτέκτονα του σχεδίου Final Solution που οδήγησε στο ολοκαύτωμα, από πράκτορες της Mossad. Από την ανακάλυψη έως τη σύλληψη του το Μάιο του 1960, στη Νότιο Αμερική που ζούσε με ψευδώνυμο, από τον Peter Malkin (Oscar Isaac), η ταινία θέτει το χωρικό και χρονικό πλαίσιο υπό το οποίο καταστρώνεται και γίνεται η σύλληψη. Μια ομάδα πρακτόρων της Mossad ταξιδεύουν στην Αργεντινή προκειμένου να συλλάβουν και να καταφέρουν να μεταφέρουν τον Eichmann στο Ισραήλ προκειμένου να δικαστεί για τα εγκλήματα του, όμως σύντομα ένα παιχνίδι γάτας με ποντίκι αναπτύσεται ανάμεσα στον Malkin και τον Eichmann.

Άποψη: Το Operation Finale δραματοποιεί την πορεία του σχεδίου όμως δεν καταφέρνει να κάνει τίποτα παραπάνω από αυτό. Η αδυναμία του σεναρίου είναι φανερή από τις πρώτες κιόλας σκηνές της ταινίας, όπου οι ήρωες ουσιαστικά λένε στο θεατή όλα όσα χρειάζεται να ξέρει, με τρόπο όμως προφανή και άγαρμπο. Δυστυχώς στην πορεία δε βελτιώνεται καθώς γίνεται συστηματική χρήση flashback, η οποία όμως έχει το αντίθετο από το επιθυμητό αποτέλσμα αφού περισσότερο μπερδεύει το θεατή παρά εξηγεί τη ροή των γεγονότων. Η μεγαλύτερη ωστόσο αδυναμία του σεναρίου είναι πως δεν καταφέρνει να υπογραμμίσει τη σημασία των γεγονότων καθώς και το ρόλο που παίζει κάθε χαρακτήρας στην πορεία της ιστορίας.

Και ο εξαιρετικά αργός ρυθμός δε βοηθά καθόλου στη θέαση της μιας που δε συνοδεύεται από μια αντίστοιχη εμβάθυνση σε χαρακτήρες και γεγονότα και οφείλεται απλώς σε μια επιλογή ιδιαίτερα αργής αφήγησης. Μοναδική ίσως εξαίρεση είναι η σκηνή όπου αφού ο Eichmann έχει συλληφθεί και οδηγείται στην Ιερουσαλήμ, όπου οι Kingsley και Isaac έχουν την ευκαιρία να αναμετρηθούν σε μια ερμηνευτική μονομαχία δίνοντας για πρώτη, και δυστυχώς για τελευταία, φορά ένα ενδιαφέρον στην ταινία. Κατά τα άλλα, το Operation Finale είναι μια ακόμα ταινία γύρω από τα γεγονότα του B’ Παγκοσμίου Πολέμου, χωρίς να προσφέρει κάτι καινούργιο στο είδος ή να καταφέρνει να χτίσει μια ατμόσφαιρα που θα την έκανε καθηλωτική. Ακόμα και αισθητικά παραμένει αδιάφορη, καθώς τα κάδρα και ο φωτισμός της είναι αρκετά ακαδημαϊκά χωρίς όμως να συνθέτουν ένα ευρύτερο σύνολο.

Ακόμα και οι Kingsley και Isaac που έχουν αποδείξει πολλάκις στο παρελθόν την υποκριτική τους δεινότητα δεν καταφέρνουν να σώσουν την ταινία. Αντίθετα παραδίδουν ερμηνείες χλιαρές που συχνά προβληματίζουν, ειδικά αυτή του Kingsley που δεν είναι σε θέση να αποβάλει τη γοητεία του με αποτέλεσμα να είναι ελαφρώς προβληματική η απεικόνιση του Eichmann. Η ερμηνεία του Kingsley από μόνη της δεν θα αποτελούσε πρόβλημα και θα μπορούσε να προσδώσει ενδιαφέρον, όμως η έλλειψη βάθους του σεναρίου δεν επιτρέπει τη δημιουργία τρισδιάστατων χαρακτήρων και έτσι όταν μόνο ο Eichmann παρουσιάζεται έτσι φαντάζει μάλλον περίεργο.

Πολλές ταινίες έχουν γυριστεί για τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Άλλες ενδιαφέρουσες, άλλες συγκλονιστικές, άλλες επικές. Το Operation Finale δεν ανήκει σε καμία από τις παραπάνω κατηγορίες.  Ευτυχώς υπάρχουν τόσες άλλες που θα μπορούσαν να ικανοποιήσουν τους φαν τους είδους.

Πρώτη δημοσίευση: 8 Oct 2018, 17:21
Ενημέρωση: 8 Oct 2018, 17:21
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Operation Finale (Operation Finale)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
122
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos