Σύνοψη: Η Alicia Vikander (Ex Machina) πρωταγωνιστεί στη νέα ταινία του Wash Westmoireland (Still Alice) σε παραγωγή του Netfilx, στο ρόλο της Lucy, μιας Σουηδής μεταφράστριας στην Ιαπωνία, που γνωρίζει τυχαία και ερωτεύεται έναν μυστηριώδη φωτογράφο, όταν η Αμερικανίδα Lily εισβάλει στον κόσμο και τις σκέψεις της, φέρνοντας μαζί της όλο το θόρυβο, τη γκρίνια και τις απαιτήσεις του δυτικού τρόπου ζωής. Η ίδια η Lucy από την άλλη φαίνεται να έχει προσαρμοστεί στην ιαπωνική κουλτούρα, παρόλο που η δυσκολία επικοινωνίας, το αίσθημα απομόνωσης και ο αγώνας του να βρεις τον εαυτό σου σε ένα ξένο τόπο, χρωματίζουν τις αντιδράσεις της και τα θλιμμένα της βλέμματα.

Άποψη: Η Vikander δίνει μία συναισθηματική ερμηνεία, υπηρετώντας άριστα έναν χαρακτήρα που επιδέξια γραμμένος (η ταινία βασίζεται στο βραβευμένο βιβλίο της Susanna Jones), μοιάζει ταυτόχρονα δυναμικός και εύθραυστος, τολμηρός και φοβισμένος και στην ουσία του δεν είναι τίποτα περισσότερο από μία έξυπνη, ευαίσθητη κοπέλα, που προσπαθεί πάντα να είναι τέλεια, και στα μάτια της συνεχώς αποτυγχάνει.

Η ιστορία εξελίσσεται στο Τόκιο της δεκαετίας του 80’, σε μία περίοδο οικονομικής και κοινωνικής ευημερίας, λίγο πριν την κατάρρευση του χρηματιστηρίου το 1990 . Η ηρωίδα περιφέρεται σε μια πόλη σκοτεινή και θορυβώδη, με πολυσύχναστους δρόμους και κλειστούς ανθρώπους, σε μία ατμόσφαιρα που θυμίζει λίγο το περσινό «Burning», αν και ενίοτε βρίσκει την ευκαιρία να δραπετεύσει σε ένα φυσικό τοπίο εκπληκτικής ομορφιάς, που τελικά επιβάλει τον τόνο του στις σκηνές της ταινίας.

Η πλοκή εξελίσσεται αργά, με συναισθηματικά φορτισμένες σκηνές, χωρίς προφανή λόγο, δίνοντας την εντύπωση ότι από στιγμή σε στιγμή κάτι συνταρακτικό θα συμβεί. Και ίσως πάνω που κοντεύει η ταινία να γίνει ανιαρή και ο θεατής έχει ήδη εγκαταλείψει την ιδέα του να δέσει με κάποιο τρόπο τα κομμάτια της, μέσα από μία ανέλπιδα ήσυχη και διακριτική σκηνή, μας αποκαλύπτει τελικά την ουσία της, η οποία είναι λιγότερο πολύπλοκη, αλλά ταυτόχρονα πιο ουσιαστική, απ’ ότι περιμέναμε.

Σε τελική ανάλυση, το Earthquake bird αφήνει την εντύπωση μιας ταινίας που αναλώνεται στον ενίοτε κουραστικό θόρυβο ενός υποτιθέμενου σασπένς, αλλά κρύβει μία αλήθεια  πέρα για πέρα ανθρώπινη και ίσως περισσότερο τρομακτική από οποιοδήποτε αστυνομικό ή υπερφυσικό μυστήριο. Γιατί με μία λιτή, αφοπλιστική τελική σκηνή, εγκαταλείπει την ηρωίδα της περισσότερο χαμένη και περισσότερο μόνη από πριν, αντιμέτωπη με το τραύμα, το φόβο του αγνώστου και την απελπιστική αποτυχία της να αποκτήσει έλεγχο, πάνω σε αυτό που είναι τυχαίο και σε αυτό που είναι αναπόφευκτο.

Πρώτη δημοσίευση: 23 Nov 2019, 16:27
Ενημέρωση: 23 Nov 2019, 16:27
Τίτλος:
Earthquake bird
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
107
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos