Big Bad Wolves

Η εξαφάνιση ενός μικρού κοριτσιού οδηγεί έναν αστυνομικό στον βασανισμό του κύριου ύποπτου, λόγω βεβαρημένου παρελθόντος, αλλά και στην απελεθεύρωσή του λόγω ελλιπών στοιχείων. Όταν το κορίτσι θα βρεθεί αποκεφαλισμένο, όλα θα πάρουν τον αιματηρό δρόμο τους…
Big Bad Wolves - κριτική ταινίας

Λύκοι εναντίον λύκου

Κουβαλώντας τη φήμη της «καλύτερης ταινίας του 2013» όπως την ανακύρηξε ο Κουέντιν Ταραντίνο, η δεύτερη ταινία των Ισραηλινών σκηνοθετών Ααρoν Κεσάλες και Ναβότ Παπουσάντο της φήμης της ανατρεπτικής ταινίας τρόμου «Rabies» του 2010, είναι ένα θρίλερ εκδίκησης που θέλει να διαφέρει απ’τα άλλα.

Και διαφέρει. 

Οι ίδιοι αναφέρουν ως σημείο αναφοράς τον Ταραντίνο και τους Κοέν, κάτι όχι απαραίτητα καλό αν αναλογιστούμε πόσοι σκηνοθέτες έχουν πει το ίδιο…. Αυτοί βαδίζουν το ίδιο πετυχημένα, όχι γιατί εξαφανίζουν κάθε είδους κλισέ αλλά γιατί μπορούν να το χρησιμοποιήσουν χωρίς να το καταλαβαίνεις, καθώς το κάνουν με το δικό τους «νέο» τρόπο. Παρά το «βαρύ» θέμα της εξαφάνισης, κακοποίησης και δολοφονίας κοριτσιών, η ταινία είναι και μια μαύρη κωμωδία, χωρίς όμως στιγμή να ξεφεύγει από το ζοφερό κλίμα της.

Η πρώτη ώρα διαδραματίζεται μέρα, μακριά από το σκοτάδι και το πετυχημένο χιούμορ των αστυνομικών ίσως αποπροσανατολίσει πολλούς. Θυμίζοντας το «Prisoners» του Βιλνέβ (οι ταινίες βγήκαν σχεδόν μαζί) είναι ένα θρίλερ εκδίκησης, με μια «πορνογραφική» σχέση με την απεικόνιση της βίας α λα Ταραντίνο, κυρίως στους βασανισμούς, ένα αστυνομικό «ποιος το έκανε» με τις πειστικές ανατροπές μέχρι το τελευταίο πλάνο. Οι δημιουργοί, παρά τις σχεδόν δύο ώρες, κρατούν έναν ικανοποιητικό ρυθμό, παρά την μικρή «κοιλιά» στο δεύτερο μισό, όταν η δράση ουσιαστικά περιορίζεται σε έναν μόνο χώρο ενώ το χιούμορ με τους «ξεκάρφωτους» διαλόγους ίσως σας φανεί στημένο.

Τα ερωτήματα είναι πολλά και ενοχλητικά αλλά η ταινία δεν θέλει να δώσει απαντήσεις. Ισως γιατί το μέγεθος του «κακού» είναι πλέον ανεξέλεγκτο ή απλά γιατί δεν μπορεί. Οι αναφορές-καταγγελία σε αστυνομία και στρατό του Ισραήλ είναι ξεκάθαρες χωρίς να το «φωνάζουν». Ο τίτλος παραπέμπει στο παραμύθι της Κοκκινοσκουφίτσας αλλά το «big bad wolf» έγινε «bad wolves». Οι δημιουργοί τραβούν και τη δική τους ηθική γραμμή της αυτοδικίας και της ενοχής και μένει να σκεφτείς σε ποια πλευρά θα σταθείς.

Γιάννης Λυμπέρης

Πρώτη δημοσίευση: 29 Apr 2014, 23:15
Ενημέρωση: 29 Apr 2014, 23:15
Τίτλος:
Big Bad Wolves (Big Bad Wolves)
Είδος: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
110

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos