Πολύ πριν την πανδημία του νέου κορονοϊού SARS-CoV-2, πολύ πριν το γενικό lockdown σε παγκόσμιο επίπεδο, πολύ πριν ξεκινήσουν όλα από την πόλη Wuhan της Κίνας και επεκταθούν σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου, ερευνητές και επιστήμονες είχαν πάντοτε στην άκρη του μυαλού τους, το πόσο επικίνδυνο είναι το ενδεχόμενο μίας επικείμενης πανδημίας. Άλλωστε δεν είναι η πρώτη φορά που μία πανδημία έχει πλήξει τον κόσμο.

"Υπολογίζουμε ότι υπάρχουν περίπου 1.500.000 ιοί στη φύση που δεν μας είναι γνωστοί", ενημερώνει τον Απρίλιο του 2019, ο Dr. Peter Daszak, Πρόεδρος της Ecohealth Alliance. "Οποιοσδήποτε μπορεί να περάσει στους ανθρώπους αυτή τη στιγμή".

Κι άλλες τέτοιου είδους προειδοποιητικές (sic) δηλώσεις υπήρχαν από επιστήμονες, ερευνητές, δημοσιογράφους, ακόμα και τον ίδιο τον Bill Gates, ο οποίος μάλιστα έγινε και viral το τελευταίο δίμηνο στα κοινωνικά δίκτυα, αφού ο κόσμος αναπαρήγαγε συνεντεύξεις του που μιλούσε για κάποια επικείμενη πανδημία και ο κόσμος θεώρησε πως τα λόγια του ήταν παραδόξως προφητικά. Είναι όμως άραγε προφητικό, με μία μεταφυσική έννοια, να προειδοποιούν οι επιστήμονες πως η οποιαδήποτε πανδημία είναι δυνατή, και πως τα νούμερά της σε νεκρούς εύκολα συγκρίνονται με τις απώλειες ενός πολέμου; Ή είναι απλώς ερμηνεία στοιχείων;

Από όλους τους ιούς, γιατί αυτός κατέληξε σε τέτοια πανδημία, που όμοιά της έχουμε να δούμε έναν αιώνα;

Το νέο 25λεπτο ντοκιμαντέρ "Coronavirus, explained" που φιλοξενεί το Netflix σε παραγωγή της Vox και με αφηγητή τον J.K. Simmons κάνει μία γρήγορη και ιδιαιτέρως αναλυτική επισκόπηση του τι έχει συμβεί με τον SARS-CoV-2. Το ντοκιμαντέρ επιχειρεί να δώσει απαντήσεις σε πολλές ερωτήσεις που μας απασχολούν, όπως το τι σημαίνει ανοσία της αγέλης (herd immunity), όρος που επίσης έχει γίνει viral τον τελευταίο μήνα ή ερωτήσεις όπως πόσο επιθετικός και επικίνδυνος είναι ο ιός συγκριτικά με άλλους ιούς και πανδημίες που έχουν συμβεί στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Σε μία προσπάθεια να ενημερωθεί ο κόσμος όσο το δυνατόν περισσότερο, από έγκυρες πηγές και να ακολουθήσει τις συστάσεις των επιστημόνων, η ευρέως αγαπητή πλατφόρμα του Netflix φιλοξενεί ένα ντοκιμαντέρ, με μία αρκετά ολιστική προσέγγιση, που θα βοηθάει στην κατανόηση μικρών και μεγάλων, που αξίζει κανείς να παρακολουθήσει.

Και πάνω από όλα... μιας και ετοιμαζόμαστε να βγούμε από το σπίτι, μία συμβουλή πλέον είναι πάρα πολύ σημαντική: πλένουμε χέρια όσο πιο συχνά μπορούμε!

Πρώτη δημοσίευση: 30 Apr 2020, 14:35
Ενημέρωση: 30 Apr 2020, 14:35
Τίτλος:
Coronavirus, explained
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
25
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos