Σύνοψη: Στην παραθαλάσσια πόλη του Seaford, η Grace (Annette Bening) και ο Edward (Bill Nighy) διηγούνται τη δική τους ιστορία. Παντρεμένοι 33 χρόνια, ζουν μια ήρεμη ζωή. Ωστόσο, η απόσταση μεταξύ τους και οι διαφορές τους αναφορικά με το τι περιμένουν από τη σχέση τους είναι κάτι παραπάνω από εμφανείς. Η Grace έχει ανάγκη να επικοινωνεί, να μοιράζεται ενώ ο Edward διατηρεί μια πιο παθητική στάση εξωθώντας την πολλές φορές να δρα υπερβολικά για να καταφέρει να τον κάνει να αντιδράσει. Όταν ο Edward ζητά από τον γιο τους, Jamie (Josh O’ Connor) να τους επισκεφτεί, είναι προφανές ότι κάτι συμβαίνει.

Άποψη: Το Hope Gap πραγματεύεται τον χωρισμό ενός επί μακρόν παντρεμένου ζευγαριού και τα τραύματα που αφήνει όχι μόνο στο ίδιο το ζευγάρι αλλά και στα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας. Πρόκειται για ένα εξ ορισμού δύσκολο γεγονός που κανονικά θα έπρεπε να καθηλώσει τον θεατή, να τον κάνει να ταυτιστεί με την επίπονη κατάσταση και –ίσως–  να επιλέξει πλευρά. Ωστόσο τίποτα απ’ όλα αυτά δεν συμβαίνει. Ανακοινώνοντας ήδη από πολύ νωρίς στην ταινία τον χωρισμό της Grace και του Edward, ο θεατής αιφνιδιάζεται και αναρωτιέται τι πρόκειται να επακολουθήσει.

Η απάντηση δεν αργεί να έρθει, καθώς το υπόλοιπο της ταινίας επικεντρώνεται σε έναν φαύλο κύκλο κλάματος, περιπάτων στην παραλία και θλίψης. Αυτό αν και στη βάση του δεν είναι προβληματικό, στη συγκεκριμένη περίπτωση δυστυχώς δεν «λειτουργεί» ως μοτίβο καθώς ο θεατής δεν έχει προλάβει να εξοικειωθεί με το ζευγάρι, τη σχέση ή τη ρουτίνα του. Ωστόσο, η απάθεια και η αδυναμία ταύτισης δεν σταματάει στην πλευρά του θεατή. Και η υπόλοιπη αφήγηση παρουσιάζει εντελώς επιφανειακά τον χωρισμό των πρωταγωνιστών και τον «θρήνο» τους γι’ αυτό που βιώνουν.

Έχοντας ως πρόσφατο παράδειγμα το Marriage Story, τέτοιου είδους ταινίες έχουν τη δυνατότητα να γίνουν ασφυκτικές και δραματικές για τον θεατή. Το Hope Gap, με εξαίρεση τις καλές ερμηνείες και τη διατήρηση του μοτίβου, όπου ο θεατής διχάζεται και δεν μπορεί να επιλέξει πλευρά, δεν φτάνει ως εκεί. Η σκηνή κορύφωσης του δράματος δεν έρχεται ποτέ. Αντίθετα, η ταινία μοιάζει να έχει τελματωθεί και οι πρωταγωνιστές παλεύουν με νύχια και με δόντια να κρατήσουν το ενδιαφέρον του θεατή.

Αυτόν τον χωρισμό, ο θεατής σίγουρα θα τον βιώσει αλώβητα.

Άννα Μαρία Χατζηστυλιανού

Πρώτη δημοσίευση: 8 May 2020, 04:24
Ενημέρωση: 8 May 2020, 04:24
Τίτλος:
Hope Gap
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
100

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos