Why Don't You Just Die!

Why Don't You Just Die! - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Ο Μάτβει φτάνει στο πατρικό της κοπέλας του με σκοπό να σκοτώσει τον πατέρα της, Αντρέι, καθώς όπως του εκμυστηρεύθηκε βιάστηκε από αυτόν σε μικρή ηλικία. Οι πολλοί απρόσκλητοι επισκέπτες ωστόσο όπως και το γεγονός ότι ο Αντρέι αποδεικνύεται ένας εξαιρετικά άγριος αστυνομικός θα δυσκολέψουν το θεωρητικά εύκολα σχέδιό του.

Άποψη: Την παρεξηγημένη, αν και κάπως δικαιολογημένη, σκληρόκαρδη φύση των Ρώσων έρχεται να δοξάσει ο Κίριλ Σόκολοφ στην πρώτη του ταινία μεγάλου μήκους για την οποία υπογράφει και το (θηριώδες) σενάριο. Το “Why Don’t You Just Die” επιβεβαιώνει τον τίτλο του σκηνή την σκηνή καθόλη την διάρκεια όταν το μικρό του καστ επιβιώνει μετά από αλλεπάλληλα σκληρά χτυπήματα, τα οποία σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση θα ήταν θανατηφόρα, για να δώσει περισσότερο χρόνο στην μαύρη κωμωδία που εξελίσσεται μέσα σε λίγες ώρες ανάμεσα σε έναν διαφθαρμένο αστυνομικό και έναν αφοσιωμένο σύντροφο.

Μετά από το πρώτο καθοριστικό δεκάλεπτο της ταινίας, μία ήσυχη αλλά εξαιρετικά έντονη γνωριμία των πρωταγωνιστών, αυτό που ξεκινά ως καθαρό ξύλο και μας θυμίζει το κοφτερό μοντάρισμα του Γκάι Ρίτσι εξελίσσεται γρήγορα σε αιματοχυσία επιπέδου Ταραντίνο όπου το αίμα ρέει γάργαρο και με στυλ συντριβανιού. Οι λίγες κουβέντες που ανταλλάσσονται αποδεικνύουν προς υπεράσπιση του είδους ότι δεν χρειάζεσαι πολλά πράγματα για να κάνεις ένα μακελειό να παρουσιάζει ενδιαφέρον ως ταινία. Το κοινό που αναπνέει για τις gore ταινίες δεν απαιτεί πολλά περισσότερα πέρα από οξύθυμους χαρακτήρες, μνημειώδεις βίαιες σκηνές και ένα βασικό σενάριο που να προχωρά αναλόγως χωρίς απαραίτητα να πρωτοστατεί. Το “Why Don’t You Just Die” τα έχει όλα ωστόσο αδυνατεί να τα ισορροπήσει ώστε να μην αλληλεπικαλύπτονται.

Η πλοκή ομολογεί περισσότερα για τον Αντρέι, έναν οξύθυμο Ρώσο που δεν διστάζει να προστατεύσει τον εαυτό με το σώμα της τρομαγμένης γυναίκας του, πέρα από την μεμονωμένη κατηγορία της κόρης του για βιασμό. Ένα μεγάλο χρηματικό ποσό θα μπει στην μέση για πολλούς διαπληκτισμούς (ξύλο) μέσα στο σαλόνι του και ο Μάτβει προλαβαίνει να αρθρώσει μόλις δέκα προτάσεις προσηλωμένος όπως είναι στον στόχο του. Flashbacks μας δίνουν τις λεπτομέρειες που κλιμάκωσαν την κατάσταση και όμως αυτό που μας μένει σαν μία τελική εικόνα από την ταινία δεν είναι κάτι παραπάνω από την υπερβολική βία. Πρωτότυπη και στυλιζαρισμένη βία, ταυτόχρονα όμως μονότονη βία χωρίς πάντα την σπιρτάδα που την φέρνει στην οθόνη.

Μέσα σε όλο αυτό το αίμα πάντως υπάρχει το ψυχρό, υποδόριο χιούμορ ή αλλιώς η Ρώσικη σοβαρότητα που θα σε κάνει να μειδιάς αυθόρμητα συχνά πυκνά και θα σε κρατήσει μέχρι το τέλος ή πιο σωστά μέχρι την γραμμή τερματισμού για να δεις ποιος θα βγει ζωντανός από το μικρό διαμέρισμα της οικογένειας γιατί εκτός από τις ξεκάθαρες προθέσεις που δείχνει προς τους λιγόψυχους στην αρχή, η φάση του “Why Don’t You Just Die” είναι ξεκάθαρα ‘ένας ή κανένας’.

Πρώτη δημοσίευση: 28 Jan 2021, 19:29
Ενημέρωση: 28 Jan 2021, 19:31
Συντάκτης: 
Τίτλος:
Why Don't You Just Die!
Σκηνοθεσία: 
Χώρα: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
99
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos