Σύνοψη: Η ζωή του νεαρού Philip περιπλέκεται όταν σε αυτή εισέρχεται η Rachel, η χήρα του αγαπημένου του ξαδέλφου την οποία  αρχικά κατηγορεί για το θάνατο του όμως σύντομα μαγεύεται από τη γοητεία της.

Άποψη: Το My Cousin Rachel, βασισμένο στο βιβλίο της Daphne du Maurier φιλοδοξεί, ίσως με μια δόση αλαζονείας, να γίνει ένα θρίλερ μυστηρίου εφάμιλλο του Rebecca του Alfred Hitchcock. “Did she? Didn’t she? Who’s to blame?” είναι οι πρώτες φράσεις που ακούγονται στην ταινία και είναι αυτές που συστήνουν το θεατή στο μυστηριώδες ύφος της. Αμέσως μετά, ο Philip (Sam Claflin) εξιστορεί τα γεγονότα που θέτουν σε κίνηση την πλοκή της ταινίας. Έπειτα από ένα ξαφνικό κρυολόγημα, ο αγαπημένος του ξάδελφος Ambrose μετακομίζει στην Ιταλία προκειμένου να αναρρώσει όπου γνωρίζει και παντρεύεται τη Rachel (Rachel Weisz). Σύντομα ωστόσο στα γράμματα που στέλνει o Ambrose ζωγραφίζει ένα πορτραίτο για τη γυναίκα του που παύει να είναι κολακευτικό και έτσι όταν πεθαίνει o Philip την κατηγορεί για το θάνατο του και αποφασίζει να την εκδικηθεί. Τα σχέδια του ωστόσο ανατρέπονται όταν αυτή καταφθάνει στην Αγγλία και η γυναίκα που γνωρίζει είναι εντελώς διαφορετική από αυτό που φανταζόταν.

Αν και η υπόθεση του έργου υπόσχεται μυστήριο και κλιμάκωση του δράματος των ηρώων, η ταινία αδυνατεί να εντυπωσιάσει. Τόσο η σκηνοθεσία όσο και η σεναριακή δομή του έργου δεν επιτρέπουν στο θεατή να αφεθεί στην ατμόσφαιρα της ιστορίας. Από την αρχή ο Roger Michell, ο οποίος υπογράφει τόσο το σενάριο όσο και την σκηνοθεσία της, προσπαθεί να δημιουργήσει ένα πλέγμα σχέσεων και καταστάσεων μεταξύ των ηρώων που θα διευρύνει τη αίσθηση του μυστηρίου δίνοντας σε κάθε χαρακτήρα αμφιλεγόμενα κίνητρα για τις πράξεις του. Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά που θα μπορούσαν να οδηγήσουν τον θεατή στη διαδικασία να προσπαθήσει να διαλευκάνει το μυστήριο δίνονται τόσο σποραδικά που λησμονιούνται. Το πομπώδες ύφος του έργου διαρκώς οδηγεί το κοινό να πιστέψει πως σύντομα θα γίνει μια αποκάλυψη που θα ξετυλίξει το κουβάρι της υπόθεσης, η οποία όμως διαρκώς αναβάλλεται με αποτέλεσμα να κουράζει.

Αφηγητής του έργου είναι ο Philip και μέσα από το δικό του πρίσμα το κοινό παρακολουθεί τα όσα εκτυλίσσονται, γι’ αυτό και μεγάλο μειονέκτημα της ταινίας αποτελεί η ερμηνεία του Sam Claflin που αδυνατεί να αποτυπώσει το συναισθηματικό ταξίδι του ήρωα του και τη διαρκή αμφιβολία και αμφισβήτηση την οποία βιώνει και αντ’ αυτού προβάλλει μια αυταρέσκεια ενός κακομαθημένου αγοριού που καθιστά σχεδόν αδύνατο το να συμπαθήσει κανείς τον χαρακτήρα που υποδύεται. Αντίθετα, ελάχιστος χώρος δίνεται για την ανάπτυξη του χαρακτήρα της Rachel και έτσι η αξιοπρεπής ερμηνεία της Rachel Weisz δεν επαρκεί για να εξιλεώσει την ταινία.

Το My Cousin Rachel πέφτει θύμα κατά κύριο λόγο της δικής του σοβαροφάνειας. Προετοιμάζει το θεατή διαρκώς για μια κλιμάκωση που δεν έρχεται ποτέ, καλλιεργώντας προσδοκίες που αδυνατεί να φτάσει και τον αφήνοντας τον μετέωρο και γεμάτο ερωτήματα αφού πέσουν οι τίτλοι τέλους.

Mυρτώ Νίκα

Πρώτη δημοσίευση: 26 Dec 2017, 16:14
Ενημέρωση: 26 Dec 2017, 16:16
Τίτλος:
My cousin Rachel (Η ξαδερφή μου, η Ρέιτσελ)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
106
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos