Όταν ο σκηνοθέτης ρωτά τον εαυτό του «Τί θα έκανε ο Scorsece αν ήταν στη θέση μου» και απαντά λανθασμένα, τότε ξέρεις ότι η ταινία που παρακολουθείς είναι ένα μπάχαλο. Το “Gotti” βασίζεται στη ζωή ενός real-life mobster, του John Gotti (που πέθανε το 2002), και τη σχέση του με τις άλλες οικογένειες εγκλήματος της Νέας Υόρκης. Η ταινία αρχίζει με έναν εξηντάρη Gotti (John Travolta) να μας πληροφορεί πως «η ζωή του εγκλήματος εχεί δύο πιθανές καταλήξεις: φυλακή ή θάνατο. Εγώ έκανα και τα δύο». Ύστερα παρακολουθούμε τη ζωή του με τη γυναίκα του και τα παιδιά του, ενώ ταυτόχρονα βλέπουμε την προσπάθειά του (η οποία αποτελείται από τον φόνο πολλών ανθρώπων) να γίνει ο νέος ηγέτης της πιο ισχυρής οικογένειας μαφιόζων, η οποία είναι η οικογένεια Gambino. Αλλά, από την αρχική σκηνή, μεταφερόμαστε στην τελευταία συνάντηση του καταδικασμένου Gotti με τον γίο του, John Gotti Jr. (Spencer Rocco Lofranco), ο οποίος βρίσκεται και αυτός στη φυλακή, αντιμέτωπος με το εξής δίλημμα: να κάνει έναν συμβιβασμό με το FBI για να ελαχιστοποιηθεί η ποινή του ή όχι;

Την ταινία σκηνοθετεί ο Kevin Connolly (“Entourage”), και δυστυχώς αυτό που φτάνει στην οθόνη μας είναι ένα δράμα. Πέραν του ότι υπάρχει πολύ back-and-forth στις χρονολογίες, ακόμα και όταν αυτές αναγράφονται, τα πράγματα δεν είναι πιο εύκολα γιατί η ταινία προσπαθεί να καλύψει τις δεκαετίες του ’70,’80 και ’90. (Μάλλον το wet dream του Connolly είναι να σκηνοθετήσει κάτι αντάξιο των “Goodfellas” και “Godfather”). Επίσης, οι σκηνές που παρακολουθούμε δεν καταλαμβάνουν μεγάλη χρονική διάρκεια (πραγματικά δεν πρέπει να υπάρχει κάποια σκηνή που να διαρκεί πάνω απο 2 λεπτά), πράγμα που και αυτό δεν διευκολύνει τη σύγχυσή μας. Γενικότερα, η ταινία αποτυχαίνει να μας παρακίνησει το ενδιαφέρον ακόμα και όταν βλέπουμε τον Gotti a.k.a The Teflon Don να βρίσκεται στα δικαστήρια. Για να μήν μιλήσουμε για το γεγονός ότι όλοι οι ηθοποιοί (πέραν του Travolta) είναι σαν extras της ταινίας, καθώς όχι μόνο δεν μπορούμε εμείς να τους ξεχωρίσουμε αλλά και οι ίδιοι δεν μπορούν (ένας ηθοποιός αποκαλεί τον John Gotti Jr. με λάθος όνομα σε μία σκηνή). Αν λάβουμε υπόψιν ότι σαν στερεοτυπικοί Ιταλοαμερικανοί μαφιόζοι «μασάνε» τα λόγια τους με την ίδια προφορά, το πράγμα γίνεται χειρότερο. Βέβαια, δεν είχαμε πρόβλημα που η ταινία παρουσιάζε τον Gotti σαν Θεό, αλλά μας ενόχλησε αμυδρά το ότι της διαφεύγει να υπογραμμίσει πως ο Gotti ήταν ένας μαφιόζος που απέκτησε δύναμη μέσω της αιματοχυσίας και διαφθοράς.

Αλλά ας συζητήσουμε μία στιγμή για τον Travolta, του οποίου η καριέρα συνεχίζει την καθοδική πορεία. Αν υπάρχει ένα αξιόλογο στοιχείο στο “Gotti” αυτό είναι ο John Travolta, του οποίου η μεταμόρφωση σε John Gotti είναι εκπληκτική. Από τα γκρί μαλλιά του, τη φωνή του και τα γυαλιστερά κουστούμια του, ο Travolta είναι for all accounts and purposes ο Don John Gotti. Περπατά με ίσιο κορμί και ένα αυτάρεσκο ύφος, ενώ η παρουσιά του είναι πραγματικά επιβλητική. Παρ’όλα αυτά ακόμα και ο Travolta δεν είναι ικανός να εξυψώσει τον Gotti, ίσως γιατί το σενάριο σε συνδυασμό με την σκηνοθεσία δεν του δίνει αυτή την ευκαιρία, ή ίσως γιατί οι μέρες της δόξας του είναι περασμένες. Από την άλλη ο Lofranco που υποδύεται τον γιό του φαίνεται το ίδιο νέος σε όλες τις χρονολογίες που εμφανίζεται. Ακόμα και όταν περνάνε 11 χρόνια δεν αποκτά ούτε μία (ψεύτικη) ρυτίδα, παρά μόνο γυαλιά. Δεν μας πείθει στον ρόλο του ούτε κατά διάνοια. Η συμβουλή μας; Απολαύστε (ή κλάψτε από τα γέλια) υπεύθυνα!

Πρώτη δημοσίευση: 30 Jul 2018, 21:37
Ενημέρωση: 3 Dec 2018, 18:21
Τίτλος:
Gotti (Gotti)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
112

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos