Σύνοψη: Ο αμερικανός μετανάστης Dr. Bennet Omalu ένας λαμπρός νευροπαθολόγος είναι εκείνος που πρώτος ανακάλυψε το CTE ένα εγκεφαλικό τραύμα που συνδέεται με το αμερικανικό ποδόσφαιρο. Ο Dr. Omalu έδωσε τη δική του μάχη απέναντι σε μία από τις πιο αξιοσέβαστες ομοσπονδίες στην Αμερική αυτήν του επαγγελματικού ποδοσφαίρου για να γίνει γνωστός αυτός ο τραυματισμός και να προστατεύσει όλους τους επαγγελματίες παίκτες.

Άποψη: Βασισμένο τόσο σε πραγματικά γεγονότα όσο και σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε το 2009 στο GQ, με τίτλο «Game Brain», έρχεται να μας προβληματίσει για το πόσο επικίνδυνο άθλημα είναι το (αμερικάνικο) ποδόσφαιρο-ένας κεντρικός αθλητής μέσα σε 20 χρόνια καριέρας, δέχεται συνολικά 70.000 χτυπήματα στο κεφάλι(!!). Το 2015 έχασαν τη ζωή τους 19 νεαροί αθλητές. Καθόλου ενθαρρυντικά δεδομένα.

Έρχεται όμως να μας αποδείξει και πόσο καλός ηθοποιός μπορεί να γίνει ο Will Smith, όταν το θέλει. Αξίζει να αναφερθεί εδώ πως για αυτό τον ρόλο είχε προταθεί για Χρυσή Σφαίρα Α' Ανδρικού Ρόλου σε Δράμα, στην περσινή απονομή.

Το σενάριο αναφέρεται σε μια πάθηση που έγινε γνωστή το 2002 και ανακαλύφθηκε  για πρώτη φορά στην ιατροδικαστική επιστήμη από  τον νευροπαθολόγο Δρ. Μπένετ Ομάλου στο Pittsburgh. Ο λόγος γίνεται για τη χρόνια τραυματική εγκεφαλοπάθεια (CTE) που προκαλείται εξαιτίας των βαριών χτυπημάτων κατά τη διάρκεια των αγώνων.

Ο Will Smith είναι αγνώριστος. Υποδύεται τον Δρ. Μπένετ Ομάλου με μια σεμνή και ταπεινή συμπεριφορά, ακόμη και οι ελάχιστες εκρήξεις του είναι μαζεμένες. Eίναι συγκινητικός μα πάνω από όλα αληθινός, δίχως υποκριτικές σάλτσες και μούτες και υιοθετώντας μια πειστικότατη προφορά καθώς ο Δρ.Ομάλου κατάγεται στην πραγματικότητα από τη Νιγηρία της Αφρικής. Δίπλα στον Smith βλέπουμε εξίσου αξιοσέβαστες ερμηνείες από τους Alec Baldwin (Δρ. Julian Bailes),  David Morse στον ρόλο του αθλητή που με τον απρόσμενο χαμό του προκάλεσε την έναρξη της έρευνας), Albert Brooks στον ρόλο του Δρ. Cyril Wecht και  Gugu Mbatha-Raw ως η γυναίκα του Ομάλου που καταφέρνει με τη συγκρατημένη της παρουσία να τον υποστηρίζει σε κάθε του αδύναμη στιγμή.

Εκτός από τον πρωταγωνιστή, ξεχωρίζει και το ταραχώδες μοντάζ το οποίο ανέλαβε ο βραβευμένος μοντέρ του «Argo» και του «Zero Dark Thirty», που εισβάλει στις σκηνές δίνοντας στοιχεία κυρίως από το παρελθόν, που είτε είναι απαραίτητα για την πλοκή είτε προκαλούν ανησυχία και ταραχή στον θεατή-δηλαδή όπως ακριβώς λειτουργεί και η ίδια η ιστορία.

Η σκηνοθεσία του Peter Landesman ενώ δεν φανερώνει κάποια εξαιρετική πλανοθεσία, παραμένει όμως πίστη στην αγωνιώδη ατμόσφαιρα του φιλμ. Όντας αμερικάνικο, Χολιγουντιανό φιλμ, δεν του  λείπουν οι σεναριακές ευκολίες (έως και αστειότητες), παρ' όλα αυτά το «Concussion» αξίζει να το παρακολουθήσεις κανείς-καμιά, έστω και σε DVD.

Πρώτη δημοσίευση: 21 Jan 2017, 20:39
Ενημέρωση: 28 Jan 2017, 22:31
Τίτλος:
Concussion (Πίσω από το παιχνίδι)
Είδος: 
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
123
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos