This beautiful fantastic

This beautiful fantastic - κριτική ταινίας

Σύνοψη: Η Bella, μια ιδιαίτερη κοπέλα, ονειρεύεται να γίνει συγγραφέας παιδικών βιβλίων. Μέχρι να το πετύχει, δουλεύει σε μια βιβλιοθήκη και προσπαθεί να σώσει τον εγκαταλελειμμένο κήπο του σπιτιού της, με τη βοήθεια του εκκεντρικού γείτονά της Alfie.

Άποψη: Οι κήποι χρειάζονται προσοχή και φροντίδα. Και χρόνο. Και έτσι προσφέρουν το τέλειο έδαφος για πλούσιες αλληγορίες. Αυτό εκμεταλλεύεται και ο Simon Aboud (Comes a Bright Day) για να σκηνοθετήσει ένα σύγχρονο παραμύθι χαμηλών προδιαγραφών, τυλιγμένο σε μια λουλουδάτη και πολύχρωμη μεταφορά.

Η  ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή της Bella (Jessica Brown Findlay), ο έντονος φόβος της για την χλωρίδα  και το όνειρό της να γίνει συγγραφέας και εικονογράφος παιδικών βιβλίων δεν της αφήνουν τον απαραίτητο χρόνο να ασχοληθεί με τον κήπο του σπιτιού της, τον οποίο πρέπει να φροντίσει ώστε να μην χάσει το σπίτι. Ο πλούσιος και εξίσου εκκεντρικός γείτονάς της Alfie (Tom Wilkinson), ειδήμων της κηπουρικής και κάθε είδους σπόρων και φυτών, προσφέρεται να την βοηθήσει, σε αντάλλαγμα για τις υπηρεσίες του μάγειρά του Vernon (Andrew Scott), που τον άφησε και ζει προσωρινά με την Bella.

Η φιλία που αναπτύσσεται μεταξύ των τριών, αλλά και ένας έρωτας, χαρίζουν στην εσωστρεφή πρωταγωνίστρια μαθήματα ζωής, αλλά και την απαραίτητη δύναμη για να προχωρήσει και να κάνει τα όνειρά της πραγματικότητα.

Η ταινία είναι γλυκιά, ως γλυκανάλατη, και διαθέτει μια ήρεμη και χαλαρή ροή. Το σενάριο διανθίζεται με επιτυχείς διαλόγους, και η όλη χρήση της μεταφοράς του κήπου είναι συμπαθής. Πατά στα βήματα της Amelie, έχοντας αρκετές ομοιότητες (πολλοί την θεωρούν την Βρετανική απάντηση σε αυτή), αλλά δυστυχώς χωρίς να την φτάνει. Αποτελεί μια feel-good επιλογή, με μια αύρα παραμυθιού, και σίγουρα τα παραμύθια δεν χρειάζεται να είναι ρεαλιστικά.

Όταν όμως μας δημιουργούνται συνεχώς ερωτήματα σχετικά με την λογική όσων βλέπουμε, και την κοινή λογική κατά βάση, η αύρα αυτή δεν λειτουργεί. Πολλές πληροφορίες για τους χαρακτήρες μένουν εκτός σκηνών και αφήγησης, κι αυτό θα μπορούσε να προσθέτει μια χαριτωμένη νότα, αλλά κυρίως μπερδεύει, δημιουργώντας κενά και τρύπες σε μια πλοκή κατά βάση προβλέψιμη. Οι χαρακτήρες δεν είναι ολοκληρωμένοι, και η όποια ρεαλιστικότητά τους σβήνει σε επόμενο χρόνο . Οι σεναριακές ανατροπές  δεν πετυχαίνουν τον στόχο τους, ενώ τον πολυπόθητο κήπο, που αποτελεί τον πυρήνα της ιστορίας, δεν τον βλέπουμε παρά ελάχιστα στο τέλος της ταινίας.

Συνολικά το “This Beautiful Fantastic” είναι μια απλή ταινία, όμορφα σκηνοθετημένη με μια θετική ματιά, αλλά ημιτελής. H μαγεία την οποία προσπαθεί να υμνήσει-αυτή της ζωής, της ομορφιάς, της φιλίας- αποτελεί το σούπερ περιτύλιγμα σε ένα μεγάλο κουτί με μικρό περιεχόμενο.

Ανδρομάχη Σδούκου

Πρώτη δημοσίευση: 5 Aug 2020, 10:35
Ενημέρωση: 5 Aug 2020, 10:35
Τίτλος:
This beautiful fantastic (Ο φανταστικός κόσμος της Μπέλα)
Σκηνοθεσία: 
Έτος: 
Διάρκεια: 
100
Εταιρία διανομής: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos