Λόνε Σερφινγκ: "Η ανασφάλεια είναι ωραίο ρίσκο"

Published: 8 Feb 2019, 14:22
Συντάκτης:

Η Δανή σκηνοθέτις των “An Education” και “One Day”,Lone Scherfig, άνοιξε την 69η Berlinale με την καινούρια της δουλειά “The Kindness of Strangers” με τους Ζόι Καζάν και Μπιλ Νάι μεταξύ άλλων στο καστ. Η Scherfig έγινε γνωστή μετά την πρώτη της διεθνή ταινία “Italians for Beginners” για την οποία απέσπασε και την Αργυρή Άρκτο στο Φεστιβάλ Βερολίνου πίσω στο 2000 και από τότε έχει αφήσει το στίγμα της για τις γλυκόπικρες ιστορίες της που συνδυάζουν την συγκίνηση με το κωμικό στοιχείο, παρουσιάζοντας με αυτόν τον τρόπο μερικές από τις πιο αυθεντικές ρομαντικές ταινίες.

<a href="/en/festival-verolino/m-city-hunts-murderer-enas-tromos-poy-sigokaiei/60032">"M – A City Hunts a Murderer": Ένας τρόμος που σιγοκαίει</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"M – A City Hunts a Murderer": Ένας τρόμος που σιγοκαίει

Η συνέχεια του “Italians for Beginners” ήρθε δύο χρόνια μετά, το 2002, με την μαύρη κωμωδία “Wilbur Wants to Kill Himself” η οποία και της άνοιξε δρόμους για Βρετανικά σενάρια rom-com όπως τα “Riot Club” και “Their Finest”. Ωστόσο, το “The Kindness of Strangers” πρόκειται για προσωπική υπόθεση αφού εκτός της σκηνοθεσίας έχει αναλάβει και το σενάριο που όπως αναφέρει και η ίδια: «Ήθελα εδώ και αρκετό καιρό να ασχοληθώ με αυτήν την ιστορία και τους συγκεκριμένους χαρακτήρες. Στην ουσία πρόκειται περί δικών μου στοχασμών επάνω στον έρωτα».

Η ιστορία αφορά τέσσερις ανθρώπους που βάλλονται από την μοναξιά και την πλήξη υπό τα φώτα της Νέας Υόρκης και η Scherfig ξεκίνησε να γράφει κομμάτια και διάφορες στιγμές ώστε να τους κατανοήσει καλύτερα και η ίδια και εν τέλει να τους ενώσει. Όπως αναφέρει και στο “The Hollywood Reporter” : «Το βασικό συστατικό είναι όλα όσα με γοήτευαν από μικρή στην Νέα Υόρκη: η πολυτέλεια και η υπόγεια εκδοχή της με το μετρό και τα soup stands όπου οι άνθρωποι ακόμα και αν έχουν χάσει τα πάντα συνωστίζονται με το Prada παλτό τους».

Αναφορικά με τις δυσκολίες που αντιμετώπισε στο Αμερικάνικο έδαφος δήλωσε ότι παρά την διαφορετική νοοτροπία «ο χαρακτήρας των ηρώων βοήθησε διότι απλά δεν είναι πολύ καλοί στην κοινωνικοποίηση. Είναι αρκετά ανασφαλείς και ο αλόγιστος χαρακτήρας στους ή τα αποτυχημένα σχόλιά τους είναι ωραίο ρίσκο. Φυσικά, οι πρωταγωνιστές με βοήθησαν για να βρεθεί ένας σωστός τόνος στον διάλογο και ήταν ελεύθεροι να βελτιώσουν το υπάρχον υλικό».

Αισθητικά το “Kindness of Strangers” διαφέρει από τις υπόλοιπες δουλειές της Scherfig λόγω του ότι είναι κινηματογραφημένο στο παρόν, και δεν πρόκειται για ταινία εποχής όπως συνηθίζει η ίδια να κάνει. Παρόλα αυτά, η δυνατότητα επιλογής υπάρχει γιατί μιλάμε για την Νέα Υόρκη: «Φέρνει στο νου μία εικόνα πολλών διαφορετικών ανθρώπων της πόλης. Για μένα, που προέρχομαι από την Δανία, αυτή η πολυπολιτισμικότητα και η αίσθηση ότι βρίσκεσαι σε ένα μέρος όπου έχουν βρεθεί αμέτρητοι άνθρωποι, είναι μεγάλο εργαλείο. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο οι χαρακτήρες νιώθουν περισσότερο ευάλωτοι και συνεπώς εκλεκτοί που συναντώνται και βοηθούν ο ένας τον άλλον».

Ως εκ τούτου, η μοναξιά και η απομόνωση παίζουν σημαντικό ρόλο στην ταινία, η σκηνοθέτις όμως δεν νιώθει ότι το “Kindness of Strangers”είναι μία πολιτική ταινία. «Ασχολούμαστε με τα θέματα αστέγων και ανθρώπων που πλήττονται από το σύστημα και συνεπώς η εικόνα της σύγχρονης Αμερικής είναι παρούσα. Υπό αυτήν την έννοια, σχετίζεται με την υπάρχουσα κατάσταση όμως ο πυρήνας της είναι κυρίως ανθρώπινος και ελπίζω αυτές οι σκηνές να μείνουν στο κοινό».

Το 69ο Φεστιβάλ του Βερολίνου διεξάγεται 7-17 Φεβρουαρίου 2019, το MOVE IT βρίσκεται εκεί, αυτόφωτο και αυτοχρηματοδοτούμενο, με την πολυπληθέστερη αποστολή για ελληνικό μέσο και θα σας μεταφέρει για 9η συνεχή χρονιά όλα όσα αξίζουν να διαβάσετε μέσα και έξω από τις αίθουσες της αγαπημένης μας ευρωπαϊκής πόλης. Όλα εδώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos