Η Βerlinale κρατά αποστάσεις από τις πολιτικές θέσεις των καλλιτεχνών της

Published: 28 Feb 2024, 15:01
Συντάκτης:

To Φεστιβάλ του Βερολίνου είναι σταθερά το πιο πολιτικοποιημένο κινηματογραφικό φεστιβάλ του κόσμου και η φετινή διοργάνωση ήταν η πιο πολιτικοποιημένη από όλες.

<a href="/en/festival-verolino/berlinale-2024-izampel-iper-i-zoi-den-einai-ta-social-media-elpizo/69538">Berlinale 2024 - Ιζαμπέλ Ιπέρ: "Η ζωή δεν είναι τα social media, ελπίζω..."</a>ΣΧΕΤΙΚΑBerlinale 2024 - Ιζαμπέλ Ιπέρ: "Η ζωή δεν είναι τα social media, ελπίζω..."

Με τον αποκλεισμό από τη διοργάνωση των μελών του ακροδεξιού κόμματος ΑFD, την δυσάρεστη υπενθύμιση από τους ίδιους τους διοργανωτές για την συμπλήρωση 2 ετών από την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία με τον εκεί πόλεμο να συνεχίζεται, αλλά και την επαναλαμβανόμενη υποστήριξη προς την Παλαιστίνη και το σύνθημα "Stop the occupation" που επαναλάμβαναν με την πρώτη ευκαιρία καλλιτέχνες που συμμετείχαν στο φεστιβάλ, με δηλώσεις τους από το κόκκινο χαλί, μέχρι και την τελετή των βραβείων. 

Για το τελευταίο, η ίδια η Berlinale επίσημα ποτέ δεν συμφώνησε και η θέση της ήταν ουδέτερη αποφεύγοντας να τοποθετηθεί επί της ουσίας, για λόγους που όλοι και όλες φαντάζεστε αν αναλογιστείτε την εθνικότητα καταγωγής του φεστιβάλ. Ο Δήμαρχος του Βερολίνου, Κάι Βάγκνερ (εκπροσωπώντας προφανώς και την κυβέρνηση) ήταν πολύ πιο ξεκάθαρος σε δηλώσεις του που ακολούθησαν την τελετή λήξης: "Ο αντισημητισμός δεν έχει θέση στην πρωτεύουσα και ότι συνέβη στο Φεστιβάλ ήταν μια μη ανεκτή σχετικοποίηση των πραγμάτων Καλώ τους οργανωτές του φεστιβάλ να εγγυηθούν πως κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ξανά. Την απόλυτη ευθύνη για το γεγονός ότι το Ισραήλ και η Λωρίδα της Γάζας υποφέρουν, φέρει η Χαμάς». Και πως θα σου εγγυηθούν μεγάλε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί ξανά? Άρα φίμωτρο και λογοκρισία, σωστα?

Προς τιμήν της πάντως η Berlinale δεν εμπόδισε τους καλλιτέχνες να εκφραστούν, όμως μετά από -προφανώς- πολλές πολιτικές πιέσεις, φρόντισε να αποσαφηνίσει τη θέση της με επίσημη δήλωση, όπου ξεκαθάρισε ότι άγνωστοι χάκαραν τον λογαριασμό της Berlinale στο Instagram και πόσταραν αντισημιτικά μηνύματα, τα οποία σβήστηκαν άμεσα και γίνονται έρευνες και μηνύσεις και πως οι πολιτικές απόψεις των καλλιτεχνών δεν εκφράζουν το Φεστιβάλ, αλλά οφείλει να ανέχεται και να επιτρέπει θέσεις που ίσως να είναι αντίθετες με τις δικές του, να ακουστούν, αρκεί να μην καταλήγουν σε μίσους και ρατσισμού. 

Ολόκληρη την επίσημη ανακοίνωση της Berlinale θα την βρείτε εδώ.

Αυτό είναι το χακάρισμα για το οποίο έγινε αναφορά: 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos