Berlinale 2024: "Όλοι είμαστε διαφορετικοί και όλοι έχουμε τα χάλια μας"

Published: 17 Feb 2024, 14:59
Συντάκτης:

Στο σχετικά ηλιόλουστο και ζεστό για τα δεδομένα της εποχής Βερολίνο, βρέθηκαν οι συντελεστές του “A Different Man”, της νέας ταινίας του Άαρον Σίμπεργκ που συμμετέχει στο Διαγωνιστικό Τμήμα της φετινής Μπερλινάλε. Στην ταινία παρακολουθούμε την ιστορία του Έντουαρντ (Σεμπάστιαν Σταν), ενός φιλόδοξου ηθοποιού που αποφασίζει να κάνει μια επέμβαση για να αλλάξει ριζικά την εμφάνισή του. Τα πάντα αλλάζουν στη ζωή του μετά από αυτό, αλλά όταν χάσει τον ρόλο των ονείρων του, η νέα του εμφάνιση θα γίνει εφιάλτης.

<a href="/en/nea/o-sempastian-stan-tha-ginei-o-ntonalnt-tramp/69753">O Σεμπάστιαν Σταν θα γίνει ο Ντόναλντ Τραμπ</a>ΣΧΕΤΙΚΑO Σεμπάστιαν Σταν θα γίνει ο Ντόναλντ Τραμπ

Στη συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της προώθησης της ταινίας, ο σκηνοθέτης και οι πρωταγωνιστές του, Σεμπάστιαν Σταν (“The Falcon and the Winter Soldier”), Ρενάτε Ράινσβε (“O Χειρότερος Άνθρωπος στον Κόσμο”) και Άνταμ Πίρσον (“Under the skin”) μίλησαν για τις διαφορές που υπάρχουν ανάμεσα στο πώς κατανοούμε εμείς τον εαυτό μας και στο πώς μας βλέπουν οι άλλοι, οι οποίες είναι το κεντρικό θέμα του “A Different Man”.

Ο Σίμπεργκ μίλησε για τη δική του εμπειρία με την εμφάνισή του, καθώς γεννήθηκε με λαγόχειλο, το οποίο μεν διορθώθηκε αλλά ο ίδιος αναρωτιέται πώς και πόσο έχει επηρεαστεί ως άτομο από αυτή τη γενετική ανωμαλία και το σημάδι που του άφησε, όπως και πόσο αυτό επηρεάζει το πώς τον αντιμετωπίζουν οι γύρω του. “Είναι πολύ σημαντικό για μένα να έχω στις ταινίες μου, ειδικά σε αυτές που έχουν να κάνουν με τη δυσμορφία, ηθοποιούς που όντως έχουν κάποιου είδους δυσμορφία. Κάποιοι θεώρησαν ότι αυτή μου η ιδέα είναι ένα είδος εκμετάλλευσης, αντίληψη που μου φάνηκε ενδιαφέρουσα, καθώς εάν απλά κατέφευγα στο μακιγιάζ αυτό θα εναντιωνόταν στην εκπροσώπηση των ατόμων με δυσμορφία στο σινεμά. Οπότε αποφάσισα ότι σε αυτή την ταινία θα έχω και έναν ηθοποιό με δυσμορφία και έναν ηθοποιό που θα μεταμορφωθεί με μακιγιάζ και θα τους βάλουν να ‘παλέψουν’ μεταξύ τους, τόσο ως χαρακτήρες όσο και σαν ιδέες”, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Ο Σεμπάστιαν Σταν μίλησε για το πώς η ταινία τον έκανε να αναθεωρήσει το πώς βλέπει τον κόσμο και το πώς αντιμετωπίζουμε τους ανθρώπους με διαφορετική εμφάνιση από αυτό που θεωρούμε κανονικό. “Οι αντιδράσεις μας κυμαίνονται μεταξύ δύο ακραίων εκφάνσεων: από τη μία είναι η υπερπροσπάθεια να κάνουμε τον άλλο να νιώσει άνετα και από την άλλη είναι το νιώθουμε εντελώς άβολα και να αγνοούμε τον άλλο. Και αυτό που με τράβηξε στην ταινία είναι ότι μας προσφέρει κι άλλους τρόπους για να κοιτάμε τους άλλους και να μην χρειάζεται να είμαστε συνέχεια είτε στο ένα είτε στο άλλο άκρο.”

Την παράσταση έκλεψε, όμως, ο ηθοποιός Άνταμ Πίρσον, ο οποίος πάσχει από  νευροϊνωμάτωση 1, μια γενετική διαταραχή που προκαλεί την αύξηση του δερματικού ιστού στην περιοχή του προσώπου.

“Θα ήταν πραγματικά πολύ εύκολο να κάνουμε αυτή την ταινία πιο διδακτική, αλλά πιστεύω ότι το κινηματογραφικό κοινό είναι πιο έξυπνο απ’ όσο πιστεύουμε. Μια πιο διδακτική προσέγγιση θα ήταν ΟΚ, όμως μια καλή ταινία μπορεί να αλλάξει το τι σκέφτονται οι θεατές, ίσως για μία μόνο ημέρα. Μια σπουδαία ταινία μπορεί να αλλάξει το πώς σκέφτονται οι θεατές για το υπόλοιπο της ζωής τους. Ο μόνος τρόπος για να αλλάξουμε τις αντιλήψεις του κόσμου γύρω από ένα ζήτημα είναι με το να εκθέσουμε τον κόσμο στο ζήτημα με ευγένεια και καλοσύνη. Όσο περισσότερο συζητάμε με ειλικρίνεια για τη διαφορετικότητα, όσο βλέπουμε όλο και περισσότερους ανθρώπους που είναι διαφορετικοί από εμάς, τόσο στο σινεμά όσο και στον πραγματικό κόσμο, τόσο περισσότερο συνηθίζουμε τη διαφορετικότητα. Όλοι μας είμαστε διαφορετικοί και όλοι έχουμε τα χάλια μας. Ας είμαστε τουλάχιστον διαφορετικοί κι ας έχουμε τα χάλια μας, μαζί”, είπε και απέσπασε ένα θερμό και δίκαιο χειροκρότημα.

To 74o Φεστιβάλ Βερολίνου διεξάγεται 15-25 Φεβρουαρίου 2024.

To MOVE IT βρίσκεται στo Φεστιβάλ Βερολίνου για 14η χρονιά και σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν στο ειδικό section του περιοδικού μας που ανανεώνεται συνεχώς

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos