Berlinale 2024 - Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ: "Δε μπορούμε να διαχωρίσουμε σώμα & ψυχή"

Published: 3 Mar 2024, 03:50
Συντάκτης:

Το Another End είναι μια από τις ταινίες που άφησαν ανάμικτες εντυπώσεις σε κοινό και κριτικούς στην φετινή Μπερλινάλε και πράγματι ήταν ένα αρκετά όμορφο και ενδιαφέρον ρομάντζο που απέτυχε να συνδεθεί με την sci fi πλευρά του. Παρόλα αυτά είναι μια αξιόλογη πρώτη προσπάθεια του ιταλού σκηνοθέτη Piero Messina με ένα διεθνές καστ ηθοποιών, με βασικότερους τον Μεξικανό Gael Garcia Bernal, την Νορβηγή Renate Reinsve και την Γαλλίδα Berenice Bejo. Στο Βερολίνο μας δόθηκε η ευκαιρία να συναντήσουμε τον σκηνοθέτη και τον Bernal με την Reinsve που υποδύονται το πρωταγωνιστικό ζευγάρι, τον άντρα που βάζει την ψυχή της γυναίκας του στο σώμα μιας άλλης γυναίκας, και να μας μιλήσουν για την ταινία, τους ρόλους τους, την αγάπη και τον θάνατο. Βαριά θέματα αλλά οι ίδιοι πολύ χαρούμενοι και ευδιάθετοι. Στην συζήτησή μας με τους δύο ηθοποιούς, εκείνοι ξεκίνησαν μόνοι τους να αστειεύονται και να συζητάνε σπάγοντας τον πάγο και προδίδοντας το φιλικό κλίμα που υπήρχε στα γυρίσματα.

<a href="/en/festival-verolino/berlinale-2024-izampel-iper-i-zoi-den-einai-ta-social-media-elpizo/69538">Berlinale 2024 - Ιζαμπέλ Ιπέρ: "Η ζωή δεν είναι τα social media, ελπίζω..."</a>ΣΧΕΤΙΚΑBerlinale 2024 - Ιζαμπέλ Ιπέρ: "Η ζωή δεν είναι τα social media, ελπίζω..."

«Ήταν μια ωραία εμπειρία» ομολογεί ο Bernal για την προβολή της ταινίας στο φεστιβάλ με την Reinsve να παραδέχεται «χαίρομαι για σένα που είχες ευχάριστη εμπειρία. Απεχθάνομαι να βλέπω τον εαυτό μου. Κάποιες φορές είναι δύσκολο να με βλέπω. Πώς είστε εσείς οι δημοσιογράφοι αν ακούτε την φωνή σας; Κάπως έτσι. Αλλά ο Piero είχε τόσους πολλούς ανθρώπους τριγύρω και αυτό ήταν θαυμάσιο» με τον Bernal να της ανταπαντά «το να κάνω ταινίες ήταν κάτι απρόβλεπτο για μένα και έτσι είναι σαν να μην βλέπω εμένα. Αλλά σκέφτομαι ότι θα μπορούσα να το κάνω καλύτερο».

Πώς βλέπετε τα θέματα της ταινίας; Τον θάνατο, την απώλεια;

Bernal: Ήμουν πολύ περίεργος για αυτή την συζήτηση, καθώς αυτό είναι η ταινία. Πόσο πολύ το σώμα μετράει. Η ιουδαιοχριστινιακή κοινωνία ξεχώρισε το σώμα από την ψυχή και το σώμα ήταν απλά ένα κέλυφος. Πλέον βλέπουμε ότι δεν μπορούμε να τα διαχωρίζουμε. Το σώμα είναι μέρος της ζωής. Το θαύμα της ζωής γίνεται και βιολογικά, όχι μόνο ως ενέργεια.

Reinsve: Αυτό που έκανε ενδιαφέρουσα την ταινία είναι που έθετε ερωτήσεις χωρίς να δίνει απαντήσεις, ψάχνει τις απαντήσεις. Επίσης ενδιαφέρον ήταν που είχα δύο ρόλους, κάτι πολύ meta. Πώς να φτιάξω τους χαρακτήρες με βάση το σενάριο; Ήταν πρόκληση. Από την μία η Zoe ήταν η χαρά, από την άλλη η Ava ήταν ο πόνος.

Πώς η τεχνολογία επηρεάζει τα συναισθήματά μας;

Bernal: Έχουμε διάφορα εργαλεία για την μνήμη, όπως την φωτογραφία, το σινεμά και άλλα, όμως πώς αυτό να γίνει ζωή. Η ζωή πονάει. Ξυπνάς την επόμενη μέρα και λες τι έκανα χθες το βράδυ. Το πρόγραμμα Aeterna στην ταινία δεν απέχει πολύ από την εμπορευματοποίηση της μνήμης στην σύγχρονη εποχή.

Πώς είναι να είστε σε ένα διεθνές καστ;

Reinsve: Ήταν κάπως τρομακτικό στην αρχή αλλά τελικά δουλεύεις με τον ίδιο τρόπο, χτίζεις αντίστοιχα τον χαρακτήρα σου. Είμαι περήφανη.

Πόσο διαφορετική είναι η δουλειά στο σινεμά από το θέατρο;

Reinsve: Στο θέατρο κάθεσαι οκτώ εβδομάδες γύρω από ένα τραπέζι και συζητάς και προσπαθείς. Στις ταινίες δουλεύεις στην αρχή μόνος σου και μετά βρίσκεσαι στο σετ με τους υπόλοιπους.

Τα ονόματά σας έχουν συμβολισμούς καθώς το Zoe στα ελληνικά σημαίνει ζωή και το Sal σε κάποιες γλώσσες σημαίνει ειρηνικός, σε άλλες σωτήρας. Τι σημαίνει αυτό για τους χαρακτήρες σας;

Bernal: Το ξέρω για το Ζωή και το Sal (σωτήρας) αλλά δεν ξέρω αν σημαίνει κάτι. Ξέρω ότι ο Piero ήθελε να βάλει ονόματα που να έχουν όλα τρία γράμματα.

H γνώμη του MOVE IT για το "Another end"

Ο λόγος του «ξαναζωντανέματος» της Zoe είναι η αγάπη, η απώλεια, το τραύμα, η ενοχή;

Bernal: Όλα μαζί. Το ταξίδι του Sal σχετίζεται με όλα αυτά. Γι αυτό και η αδερφή του του δίνει αυτή την ευκαιρία να ζωντανέψει η Ζωή.

Θα κάνετε σε νέα ταινία τον Ζορό;

Bernal: Όχι, υπάρχει εδώ και χρόνια στο ίντερνετ ως φήμη αλλά όχι.

Ρωτώντας στην συνέχεια τον σκηνοθέτη μας αποκάλυψε περισσότερα για το πώς προέκυψε η συγκεκριμένη ταινία.

Piero Messina: Μετά την πρώτη ταινία, που ήταν πολύ προσωπική, ήθελα τώρα να ψυχαγωγήσω περισσότερο. Πήρα την ιδέα από την AI τεχνολογία και το πώς χρησιμοποιείται. Έτσι θέλησα να μιλήσω για το τι είναι αγάπη. Είμαι πεπεισμένος ότι όταν χάνεις κάποιον που αγαπάς, ζεις πιο έντονα αυτά που βίωσες μαζί του, αυτά που άφησε. Ο θάνατος είναι σαν ένας χωρισμός.

Πώς καταλήξατε στο συγκεκριμένο καστ;

Messina: Όταν τέλειωσα το σενάριο, ήξερα ότι έχω μια sci fi ταινία. Αλλά πήρα την απόφαση να πάρω ηθοποιούς που να είναι καλοί από όπου και αν είναι. Ο Gael και η Renate είναι πιστοί στο κείμενο αλλά και θερμοί στο να βάλουν τα δικά τους στοιχεία στον χαρακτήρα (ο Gael έβαλε την ατάκα στον χαρακτήρα του «μα είναι πολύ ψηλή»). Αυτό είναι που ήθελα. Εύκολα δέχτηκαν τους ρόλους. Για μένα ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι ήθελα τον Gael. Είναι φίλη μου η Valeria Gollino που τον ξέρει και της ζήτησα να μου δώσει τα στοιχεία του. Του έστειλα ένα πολύ μεγάλο γράμμα-είμαι ρομαντικός-και το σενάριο και μου απάντησε μετά από μια εβδομάδα και κάναμε μια κλήση μέσω zoom και μιλήσαμε για την ταινία. Μου είπε θα έρθω στην Ρώμη με τα παιδιά και έτσι βρεθήκαμε και ήρθαμε κοντά.

Πώς εξηγείτε την σύνδεση αγάπης και θανάτου που υπάρχει και στις δύο ταινίες σας; Είναι η αγάπη μια άρνηση του θανάτου;

Messina: Το όριο στην ανθρώπινη ζωή είναι ο θάνατος. Είναι ένα τέλος.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
memory, από την Spentzos memory, από την Spentzos