Berlinale 2021: "Tina" - Κριτική

Published: 4 Mar 2021, 13:32
Συντάκτης:

Σύνοψη: Η ζωή της Τίνα Τέρνερ, από την εποχή που εμφανίστηκε στη δισκογραφία μέσω του ντουέτου Ike & Tina, το solo comeback της στα 80s και τη ζωή της σήμερα, παρουσιάζονται μέσα από ένα ντοκιμαντέρ του HBO, το οποίο αποτελεί και τον επίσημο αποχαιρετισμό αυτής της ανεπανάληπτης σταρ στο κοινό.

<a href="/en/synenteyxeis/rantoy-tzoynte-ti-einai-pragmatika-hydaio/65274">Ράντου Τζούντε: "Τι είναι πραγματικά χυδαίο;"</a>ΣΧΕΤΙΚΑΡάντου Τζούντε: "Τι είναι πραγματικά χυδαίο;"

Γνώμη: Τι να γράψεις για την Τίνα Τέρνερ, αυτή τη δύναμη της φύσης, που να μην έχει ξαναγραφτεί;

Η γυναίκα αυτή είναι, χωρίς καμία υπερβολή, ο ορισμός του one of a kind. Ακόμα όμως κι αυτή η δυναμική και ασυγκράτητη προσωπικότητα έζησε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής της επισκιασμένη από έναν άντρα, ο οποίος της άλλαξε τη ζωή όταν της έδωσε την ευκαιρία να βγει στη σκηνή, αλλά δεν παρέλειπε να της αλλάζει και τα φώτα από τους αλλεπάλληλους ξυλοδαρμούς, τον εκφοβισμό και την ασφυκτική επιτήρηση στην οποία την επέβαλε.

Η Τίνα Τέρνερ, στα 80 της πλέον, ξέρει ότι το όνομά της θα συνδέεται για πάντα με αυτό του Άικ Τέρνερ. Ένα κομμάτι της θα είναι πάντα το θύμα της βίας του, αλλά το όνομα του Άικ, ο οποίος πέθανε το 2007, θα θυμίζει πάντα πρώτα την κακοποιητική συμπεριφορά του και μετά το μουσικό του ταλέντο. Κι αυτό γιατί η Τίνα είχε το κουράγιο να τον εγκαταλείψει. Γιατί είχε το κουράγιο να μοιραστεί με τον κόσμο την κόλαση στην οποία την είχε φυλακίσει, σε μια εποχή κιόλας (1981) που η ενδοοικογενειακή βία αποτελούσε ακόμα ταμπού. Και γιατί είχε ένα όνειρο: να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα γεμίζει στάδια.

Οι Νταν Λίντσεϊ και Τ.Τζέι. Μάρτιν μαζί με τους εκλεκτούς καλεσμένους τους (μεταξύ των οποίων συναντάμε τις Όπρα Γουίνφρεϊ και Άντζελα Μπάσετ), το πλούσιο αρχειακό υλικό που έχουν στη διάθεσή τους και την έγκριση της ίδιας της Τέρνερ φτιάχνουν ένα ντοκιμαντέρ που μπορεί να ακολουθεί την πεπατημένη, χρονολογική αφήγηση, αλλά δεν χρειάζεται εν τέλει κανένα τρικ. Η ζωή της Τέρνερ, ή μάλλον οι 2 ζωές της Τέρνερ, έχουν τόσο ζουμί που θα μπορούσε το “Tina” να διαρκεί κάλλιστα 2 ώρες και κανείς να μην παραπονεθεί.

Είναι τουλάχιστον αξιοθαύμαστο όταν ένας καλλιτέχνης τέτοιου εκτοπίσματος αποφασίζει να αποσυρθεί με τους δικούς του όρους. Όταν η εικόνα, η τέχνη και η ζωή σου ανήκουν σε όλο τον κόσμο, είναι δύσκολο να μπορέσεις να έχεις τον τελευταίο λόγο. Η Τίνα το κατάφερε και αυτό, μέσω αυτού του ντοκιμαντέρ. Είναι ο αποχαιρετισμός της και η τελική πράξη που της εξασφαλίζει αυτό που ήθελε πάντα: να ανήκει το όνομά της μόνο σε αυτήν και σε κανέναν άλλο!

Το MOVE IT φέτος παρακολουθεί για 11η συνεχόμενη χρονιά το Φεστιβάλ Βερολίνου, αυτή την φορά από το σπίτι. Θα σας μεταφέρουμε τον παλμό της διοργάνωσης και όσα αξίζουν να διαβαστούν στο ειδικά διαμορφωμένο section μας, το οποίο θα ανανεώνεται καθημερινά.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos