Berlinale 2020: Άρεσε το "Trigonometry" της Αθηνάς Τσαγγάρη

Published: 26 Feb 2020, 19:28
Συντάκτης:

Σύνοψη: Ο Κίεραν (Γκάρι Καρ) και η Τζέμα (Ταλίσα Τεξέιρα) είναι ένα ζευγάρι που ζει στο σημερινό Λονδίνο. Εκείνος είναι διασώστης, εκείνη σεφ και έχει πρόσφατα ανοίξει το δικό της καφέ-εστιατόριο. Η Ρέι (Αριάν Λαμπέντ) είναι πρώην αθλήτρια της συγχρονισμένης κολύμβησης και νοικιάζει ένα δωμάτιο στο σπίτι του ζευγαριού. Η συγκατοίκηση αυτή σταδιακά θα εξελιχθεί σε ένα τρυφερό ερωτικό τρίγωνο.

<a href="/en/synenteyxeis/mpil-nai-o-haraktirismos-emporiko-einai-mia-poly-omorfi-lexi/65348">Μπιλ Νάι: "Ο χαρακτηρισμός εμπορικο είναι μια πολύ όμορφη λέξη"</a>ΣΧΕΤΙΚΑΜπιλ Νάι: "Ο χαρακτηρισμός εμπορικο είναι μια πολύ όμορφη λέξη"

Γνώμη: Θερμή υποδοχή επιφύλαξε το κοινό του Φεστιβάλ Βερολίνου στην Αθηνά-Ραχήλ Τσαγγάρη και το καστ του “Trigonometry”, της νέας σειράς του BBC που έκανε πρεμιέρα στα πλαίσια της ενότητας Berlinale Series, με την προβολή των πέντε πρώτων επεισοδίων του, τα οποία φέρουν όλα την υπογραφή της σκηνοθέτιδας των “Attenberg” και “Chevalier”.

Στα επεισόδια που παρακολουθήσαμε είναι εμφανές ότι η Τσαγγάρη φεύγει από την πιο στυλιζαρισμένη κινηματογραφική της προσέγγιση για χάρη μιας μοντέρνας και αναζωογονητικής απεικόνισης του ζητήματος της πολυγαμίας, αλλά και της ζωής των 30άρηδων του σήμερα. Για οδηγό της έχει ένα εξαιρετικά προσεγμένο σενάριο από τους Ντάνκαν ΜακΜίλλαν (“The Crown”) και Έφι Γουντς (“Brexit”), διανθισμένο με ζωντανούς διαλόγους, έξυπνο χιούμορ, τρυφερές και ειλικρινείς στιγμές, οι οποίες σε συνδυασμό με τις ερμηνείες της πρωταγωνιστικής τριάδας δημιουργούν ένα αξιολάτρευτο αποτέλεσμα.

Ο μονογαμικός μας πλανήτης μπορεί να αντιμετωπίζει ακόμα το ζήτημα της πολυγαμίας ως ένα... εξωτικό φρούτο, αλλά το “Trigonometry” πετυχαίνει στο να απεικονίσει με σεβασμό και ψυχραιμία το θέμα του, χωρίς να το φορτώνει με άχρηστες ροζ αποχρώσεις και δηλώνοντας ξεκάθαρα ότι η πολυγαμία δεν έχει να κάνει μόνο με το σεξ. Επίσης, το ζευγάρι στη ζωή του οποίου εισβάλει η Ρέι - ο χαρακτήρας που υποδύεται η Αριάν Λαμπέντ -  έχει χτίσει ήδη τη σχέση του πάνω στην ειλικρίνεια, την εμπιστοσύνη και τον σεβασμό του ενός για τις ανάγκες του άλλου, που δεν είναι να απορεί κανείς που η Ρέι ερωτεύεται και τους δυο. Ούτε φαίνεται περίεργο το πώς ο Κίεραν και η Τζέμα ερωτεύονται ταυτόχρονα τη Ρέι, την οποία ερμηνεύει αξιολάτρευτα η Λαμπέντ, στον πιο ανθρώπινο ρόλο της μέχρι τώρα.

Στο “Trigonometry” η πολυγαμία δεν παρουσιάζεται πιο εύκολη ή πιο διασκεδαστική από τη μονογαμία. Αυτό που παρακολουθούμε δεν είναι τίποτα παραπάνω από μια ερωτική ιστορία ανάμεσα σε τρεις ανθρώπους. Μια ερωτική ιστορία τόσο ευαίσθητα δοσμένη που σε κάνει να αφήσεις στην άκρη οποιαδήποτε προκατάληψη και να βιώσεις αυτό που συμβαίνει στους ήρωές της.

“Αυτή είναι μια ιστορία αγάπης. Δυο γυναίκες και ένας άντρας ερωτεύονται στο σημερινό Λονδίνο. Κανείς από τους τρεις τους δεν περίμενε να συμβεί κάτι τέτοιο, δεν ήταν προετοιμασμένοι. Είναι πολύ γενναίοι στην απόφασή τους να δημιουργήσουν τη δική τους οικογένεια. Δουλέψαμε με ένα πολύ δυνατό σενάριο, το οποίο εμπεριέχει στοιχεία screwball κωμωδίας και γρήγορους διαλόγους κι αυτό ήταν που με τράβηξε στο συγκεκριμένο project. Είναι ουσιαστικά μια τραγικωμική ιστορία γύρω από την ανθρώπινη ύπαρξη σε μια σύγχρονη μητρόπολη. Ερωτεύτηκα πραγματικά αυτούς τους χαρακτήρες” δήλωσε η Τσαγγάρη σε σύντομη video συνέντευξή της στα πλαίσια του φεστιβάλ.

“Η Αθηνά έχει πραγματικό ταλέντο στο να διαβάζει τους ανθρώπους. Θέλω να της ζητήσω να διαλέγει όλους μου τους φίλους από εδώ και πέρα” είπε η Ταλίσα Τεξέιρα, σε ερώτηση σχετικά με το πώς χτίστηκε η χημεία μεταξύ των τριών ηθοποιών, στο Q&A session που πραγματοποιήθηκε μετά την προβολή των τριών πρώτων επεισοδίων.

Η μετάβαση της Αθηνάς-Ραχήλ Τσαγγάρη από τον κινηματογράφο στη μικρή οθόνη εκπληρώθηκε λοιπόν με επιτυχία, καθώς το “Trigonometry” είναι ουσιώδες και συνάμα binge-worthy, ενώ αναμένουμε να δούμε και τα τρία τελευταία επεισόδια, σκηνοθετημένα από τη Βρετανή Στέλα Κοράντι, για να δούμε εάν θα καταρριφθεί ή θα επιβεβαιωθεί το γνωστό ρητό “στους δύο τρίτους δεν χωρεί!”

Φωτό: Βικυ Μοσχονησιώτου

Το Trigonometry θα προβληθεί αποκλειστικά στο κανάλι COSMOTE SERIES HD της COSMOTE TV. (Όλα δε τα επεισόδια θα είναι διαθέσιμα και στην on demand υπηρεσία COSMOTE TV PLUS).

Το 70ο Φεστιβάλ του Βερολίνου διεξάγεται 20 Φεβρουαρίου με 1 Μαρτίου 2020, το MOVE IT βρίσκεται εκεί με την πολυπληθέστερη αποστολή για ελληνικό μέσο και σας μεταφέρει για 10η συνεχή χρονιά όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες της αγαπημένης μας ευρωπαϊκής πόλης, στο ειδικά διαμορφωμένο section μας.

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos LATE NIGHT WITH THE DEVIL, από την Spentzos