Berlinale 19: Το φετινό Φεστιβάλ στέλνει πολιτικά μηνύματα

Published: 2 Feb 2019, 19:44
Συντάκτης:

Τα πολιτικά τεκταινόμενα που ταλανίζουν τον κόσμο, όπως η επιβολή της εξουσίας, η καταπίεση του κόσμου από το εκάστοτε κράτος και η προσπάθεια ανατροπής όσων προσπαθούν να το αλλάξουν, είτε στην Ρωσία, είτε στην Βραζιλία είτε στις ΗΠΑ, θα αποτελέσει κομβικό θέμα στο Φεστιβάλ του Βερολίνου. Η Μπερλινάλε άλλωστε ποτέ δεν δίστασε να τοποθετηθεί πολιτικά μέσω της επιλογής ταινιών, με τον διευθυντή του Φεστιβάλ, Dieter Kosslick να σημειώνει πως «Κάποιες φορές η τέχνη πρέπει να είναι πολιτική». Σχετικά με την επιλογή ταινιών από την Βραζιλία που βιώνει δύσκολες στιγμές, αφενός λόγω του νέο εθνικιστή προέδρου, αφετέρου λόγω των δεκάδων θανάτων από την κατάρρευση φράγματος, ο Kosslick είπε ότι «Στην περίπτωση της Βραζιλίας βλέπουμε πως οι ταινίες αποτελούν σεισμογραφική ανάγνωση της κατάστασης που επικρατούσε στην χώρα πριν την εκλογή του νέου προέδρου».

<a href="/en/festival-verolino/m-city-hunts-murderer-enas-tromos-poy-sigokaiei/60032">"M – A City Hunts a Murderer": Ένας τρόμος που σιγοκαίει</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"M – A City Hunts a Murderer": Ένας τρόμος που σιγοκαίει

Ο Βραζιλιάνος σκηνοθέτης Wagner Moura στην  ταινία του Marighella, που θα προβληθεί εκτός διαγωνισμού, διηγείται την ιστορία του συγγραφέα Carlos Marighella, την αντίστασή του και τον θάνατό του το 1969 στα χέρια της δικτατορίας, που ανέτρεψε την δημοκρατική κυβέρνηση, κάτι που σίγουρα φέρνει στον νου την άνοδο του Bolsonaro.  Σε παρόμοια κατεύθυνση κινείται η Πολωνή σκηνοθέτρια Agnieszka Holland με την ταινία της Mr Jones, αφηγούμενη την ιστορία του ουαλού δημοσιογράφου Gareth Jones, του οποίου οι αναφορές από την Σοβιετική Ένωση της δεκαετίας του 1930 εξέθεσαν την καταπίεση του σοβιετικού καθεστώτος και την πείνα που επικρατούσε στην Ουκρανία, παρά τις αντίθετες αναφορές που προσπαθούσαν να το αποσιωπήσουν. Ο κινέζος σκηνοθέτης Wang Xiaoshuai στην ταινία του So long, my son μελετά τις σχέσεις δύο ζευγαριών κατά την διάρκεια των επαναστατικών οικονομικών αλλαγών που αναμόρφωσαν την Κίνα στα 80s. Εκτός αυτών, θα δούμε και την ταινία Vice, που στην Ελλάδα έχει ήδη προβληθεί, ενώ στην Γερμανία θα κάνει την πρεμιέρα της στην Berlinale, και στην οποία παρατηρούμε την ζωή και την δράση του πολύ επιδραστικού αντιπροέδρου του Μπους του νεότερου, Dick Cheney. «Είναι μια ταινία που πρέπει να δεις για να καταλάβεις την προεδρία», δήλωσε ο διευθυντής του Φεστιβάλ, στο οποίο θα δούμε και το ντοκιμαντέρ Watergate-or how we learned to stop an out of control president του Charles Ferguson για την πτώση του Νίξον, σε μια Αμερική όμως με έναν νέο εκτός ελέγχου πρόεδρο. Επιπλέον το φεστιβάλ φιλοξενεί ταινίες streaming υπηρεσιών, όπως το Elisa y Marcela της Ισπανίδας Isabel Coixet, σε παραγωγή του Netflix, για μια γυναίκα που έκανε τον άνδρα προκειμένου να παντρευτεί την αγαπημένη της το 1901.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos