Berlinale 19: Δίνει βήμα στις γυναίκες σκηνοθέτιδες

Published: 2 Feb 2019, 04:48
Συντάκτης:

Η φετινή Berlinale την οποία περιμένουμε να ανοίξει τις πύλες της σε λιγότερο από μια βδομάδα, θα ενστερνιστεί το ζήτημα της ισότητας των φύλων, όπως και το Φεστιβάλ Καννών και Βενετίας. Ο διευθυντής του φεστιβάλ Βερολίνου, Dieter Kosslick, θα υπογράψει στις 9 Φεβρουαρίου την δέσμευση σε μία συγκέντρωση χρηματοδοτούμενη από το Women in Film and Television Germany. Η δέσμευση αυτή πρώτη φορά ήρθε στο προσκήνιο στις περσινές Κάννες από την γαλλική οργάνωση 5050 x 2020. Το πρωτόκολλο αυτό δεν συνιστά υποχρεωτική υλοποίηση της αναφερόμενης ίσης εκπροσώπησης ανδρών και γυναικών στο φεστιβάλ, αλλά δείχνει τον δρόμο στο φεστιβάλ για δικαιότερη εκπροσώπηση των δύο φύλων. Επιπλέον, ζητά διαφάνεια στον αριθμό των ταινιών που υποβάλλονται και στα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται. Να σημειώσουμε ότι φέτος είναι η τελευταία χρονιά που ο Kosslick διευθύνει το Φεστιβάλ, καθώς από τον Ιούνιο που λήγει η θητεία του αναλαμβάνει η Mariette Rissenbeek, που θα γίνει η μόνη γυναίκα που θα συνδιευθύνει ένα από τα πιο σημαντικά και ιστορικά φεστιβάλ της Ευρώπης, μαζί με τον Carlo Chatrian, διευθυντή του Φεστιβάλ του Λοκάρνο.

<a href="/en/festival-verolino/m-city-hunts-murderer-enas-tromos-poy-sigokaiei/60032">"M – A City Hunts a Murderer": Ένας τρόμος που σιγοκαίει</a>ΣΧΕΤΙΚΑ"M – A City Hunts a Murderer": Ένας τρόμος που σιγοκαίει

Το Φεστιβάλ Βερολίνου φημίζεται για τις πρωτότυπες και ιδιαίτερες επιλογές του και έτσι στο διαγωνιστικό φέτος θα έχει 7 ταινίες σκηνοθετημένες από γυναίκες, από τις συνολικά 17 ταινίες, ενώ στις Κάννες ήταν τρείς και στην Βενετία μία. «Με την συμμετοχή των γυναικών, κυρίως σκηνοθετριών, η Berlinale έχει συμμετάσχει στην προσπάθεια για ισοτιμία εδώ και καιρό» ανέφερε ο Kosslick. «Από το 2004, έχουμε στηρίξει την συμμετοχή γυναικών σκηνοθετριών σε όλο το πρόγραμμα. Φέτος, 17 ταινίες διαγωνίζονται για την Χρυσή Άρκτο, εκ των οποίων οι 7 είναι από γυναίκες. Ακόμα και αν αυτό δεν είναι ισοτιμία, είναι πάντως μια καλή εξέλιξη». Μία μέρα πριν υπογράψει την συμφωνία περί ισότητας, θα διεξαχθεί μια εκδήλωση για ένα νέο ευρωπαϊκό οικονομικό πρόγραμμα για έμφυλη ισότητα στις παραγωγές, και για το Alliance of Womens Networks, έναν ευρωπαϊκό οργανισμό-ομπρέλα που θα περιλαμβάνει ομάδες που συμβάλουν στην ισότητα στην κινηματογραφική βιομηχανία. Αναμένουμε να δούμε τις ταινίες που επελέγησαν στο φετινό πρόγραμμα, που ξεκινάει στις 7 Φεβρουαρίου, και το οποίο θα παρακολουθήσουμε.

Το 69ο Φεστιβάλ του Βερολίνου θα διεξαχθεί 7-17 Φεβρουαρίου 2019, το MOVE IT θα βρεθεί εκεί, αυτόφωτο και αυτοχρηματοδοτούμενο, με την πολυπληθέστερη αποστολή για ελληνικό μέσο και θα σας μεταφέρει για 9η συνεχή χρονιά όλα όσα θα συμβούν μέσα και έξω από τις αίθουσες της αγαπημένης μας ευρωπαϊκής πόλης.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos