Berlinale 17 - "Τrainspotting 2" - Κριτική

Published: 11 Feb 2017, 15:08
Συντάκτης:

Σύνοψη: Η παρέα που άφησε ιστορία το 1996 ξαναβρίσκεται στα ίδια μέρη και τα μπλεξίματα συνεχίζουν να τους ακολουθούν, γιατί ως γνωστόν... boys will be boys!

Περιγραφή: 20 χρόνια μετά τα γεγονότα του Trainspotting, o Mark Renton (Ewan McGregor) επιστρέφει στη γενέτειρά του από το Άμστερνταμ, όπου το μόνο που βλέπουμε να κάνει είναι διάδρομο (ακόμα τρέχει αυτό το αγόρι). Εκεί, συναντάει τα παλιά του φιλαράκια Sick Boy (Jonny Lee Miller) και Spud (Ewen Bremner), οι οποίοι όμως δεν έχουν αντικαταστήσει τους εθισμούς στα ναρκωτικά με τον εθισμό στο υγιεινό lifestyle του γυμναστηρίου.

Από τη μία, ο Sick Boy έχει αναλάβει την οικογενειακή pub, είναι πλέον κοκάκιας και στον ελεύθερο χρόνο του εκβιάζει επιφανείς τύπους που καταφεύγουν στην αγκαλιά και το strap-on της γλυκιάς πόρνης Veronika (η Anjela Nedyalkova, σε μια «νυσταγμένη» ερμηνεία, που εύκολα καταπνίγεται από την τριγύρω τεστοστερόνη). O Spud από την άλλη παραμένει ένα αξιαγάπητο και αφελές πρεζάκι, αλλά η επανένωσή του με τον Renton τον κάνει να αναθεωρήσει.

Φυσικά, παρεάκι χωρίς Begbie (Robert Carlyle) δεν νοείται και αυτή τη φορά είναι πιο τσαντίλας από ποτέ, απλά τώρα έχει και αιτία, καθώς στο τέλος της προηγούμενης ταινίας ο Renton του έκλεψε £4.000.

Το T2 έχει όλα τα συστατικά του T1: ίδιος σκηνοθέτης, σενάριο βασισμένο στο αντίστοιχο βιβλίο του Irvine Welsh, Εδιμβούργο και Lust for Life, αν και σε remix Prodigy αυτή τη φορά. Τι άλλο έχει σε αφθονία: νοσταλγία για την προηγούμενη ταινία! Πράγμα λογικό καθώς υπήρξε ορόσημο, όχι μόνο για μια ολόκληρη γενιά, αλλά και για τους συντελεστές της, κι αυτό γίνεται αντιληπτό από το πρώτο τέταρτο και εντείνεται όσο προχωράει. Είναι κακό αυτό; Και ναι και όχι, άλλωστε οι περισσότεροι που θα σπεύσουν να τη δουν ξέρουν πάνω-κάτω τι να περιμένουν, ενώ οι νεότεροι, που μπορεί να μην έχουν δει καν το πρώτο, θα το διασκεδάσουν, καθώς έχει πολλές καλές στιγμές και είναι σπινταριστό.

‘Οπως λέει χαρακτηριστικά ο Sick Boy στον Renton, “Nostalgia is what you’re here for”. Η φράση αυτή συνοψίζει τον λόγο ύπαρξης του T2 και παρότι δεν θα αποτελέσει ταινία-αποκάλυψη, καθώς τα καλά πράγματα δύσκολα επαναλαμβάνονται, ευτυχώς δεν αμαυρώνει την κληρονομιά του αρχικού φιλμ και μοιάζει με μια συνάντηση μεταξύ παλιών φίλων, για την οποία όλοι είχαν μεγάλες προσδοκίες, αλλά στο τέλος κατέληξαν να περάσουν απλά καλά.

6 / 10

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Damsel

Damsel

Θα το βρείτε: Netflix

Σύνοψη: Η γλυκιά κόρη ενός βασιλιά ετοιμάζεται για προξενιό με πλούσια φαμίλια για να...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos