Berlinale 17: Το πρόγραμμα των ντοκιμαντέρ

Published: 29 Jan 2017, 14:09
Συντάκτης:

Για πολλά χρόνια το Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου προωθεί τα ντοκιμαντέρ, επιλέγοντας με μεγάλη προσοχή ποια θα περικλείει κάθε χρόνο στο πρόγραμμά του.

Στο κομμάτι του Πανοράματος, ήδη έχουν επιλεχθεί να προβληθούν 11 ντοκιμαντέρ, μεταξύ άλλων και η Οσκαρική υποψηφιότητα “I Am Not Your Negro” του Raoul Peck με αφηγητή τον Σάμουελ Τζάκσον.

Δύο βασικά θέματα αναδεικνύονται βάσει των επιλογών· οι ‘Μαύροι Κόσμοι’, μία ιστορική προσέγγιση στην ιστορία των μαύρων κατοίκων της Βόρειας Αμερικής, Νότιας Αμερικής και Αφρικής και η ‘Ευρώπη Ευρώπη’, που διερευνά πώς οι προοδευτικές δυνάμεις μπορούν να υπερασπίσουν τους εαυτούς τους κατά τη διάρκεια μιας εποχής που φαντάζει πως το χθες είναι ακόμη εδώ. Πολλά εξαιρετικά έργα θα προβληθούν και οι επισκέπτες θα πρέπει να αδημονούν για όλο το πρόγραμμα και την ποικιλομορφία του, τόσο αναφορικά με τα θέματα που εξετάζει, όσο και με τις χώρες που επιλέγει, με το Μπουτάν και την Κιργιζία μεταξύ άλλων.

Το πρόγραμμα μπορείτε να το βρείτε εδώ.

Φέτος, με τη στήριξη του Glashütte Original, κατασκευαστή ρολογιών από τη Σαξωνία, το φεστιβάλ παρουσιάζει ένα νέο βραβείο, το Glashütte Original Documentary Award. €50.000 που θα μοιραστούν μεταξύ του σκηνοθέτη και του παραγωγού, διεκδικούνται από 16 ντοκιμαντέρ του φετινού προγράμματος και ο νικητής θα ανακηρυχθεί κατά την τελετή λήξης στο Berlinale Palast στις 18 Φεβρουαρίου. Επιπλέον του χρηματικού επάθλου, η εταιρεία παρέχει και το τρόπαιο, κατασκευασμένο στη Σαξωνία.

Τα τρία μέλη της επιτροπής που θα επιλέξει τον νικητή είναι η βραβευμένη με Όσκαρ (για το ντοκιμαντέρ Citizenfour) Αμερικανίδα σκηνοθέτιδα Λόρα Πόιτρας, η Μεξικάνα σκηνοθέτιδα Ντανιέλα Μίτσελ (When the mountain meets it’s shadow) και ο Ιρακινός σκηνοθέτης Σαμίρ, του οποίου το ντοκιμαντέρ «Iraqi Odyssey» ήταν η περυσινή επίσημη υποψηφιότητα της Ελβετίας για το Όσκαρ ξενόγλωσσου φιλμ.

Τα υποψήφια για το βραβείο, ντοκιμαντέρ, μπορείτε να βρείτε εδώ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos