Θεσσαλονίκη 2019 - "The two of us" - Κριτική

Θεσσαλονίκη 2019 - "The two of us" - Κριτική
Published: 11 Nov 2019, 12:54
Συντάκτης:

Άποψη: Η Νίνα και η Μαντλέν διατηρούν δεσμό για πάνω από είκοσι χρόνια χωρίς να το γνωρίζει κανείς. Οι δυο τους σχεδιάζουν να εγκαταλείψουν την ζωή τους στην Γαλλία και να μετακομίσουν μαζί στην Ρώμη όπου γνωρίστηκαν όμως ένα ξαφνικό εγκεφαλικό που παθαίνει η Μαντλέν ματαιώνει το ταξίδι τους. Η Νίνα θα σκαρφιστεί πολλούς τρόπους για να είναι κοντά της χωρίς τα παιδιά της Μαντλέν να καταλάβουν την σχέση τους, κάτι εξαιρετικά δύσκολο.

ΣΧΕΤΙΚΑΦεστιβάλ Θεσσαλονίκης: Ζητά γεωγραφικό περιορισμό των online προβολών

Σύνοψη: Ένα κατηγορώ στον καταπιεσμένο έρωτα δύο γυναικών και παράλληλα ένας ύμνος στον “έρωτα ανίκατε μάχαν” είναι το ντεμπούτο του Ιταλού Φίλιπο Μενεγκέτι σε ταινία μεγάλου μήκους, ένα γυναικείο μελόδραμα σχεδόν κλεισμένων των θυρών, περιορισμένο στον μικρόκοσμο της Νίνα και της Μαντλέν που αποτελούν τα διαμερίσματά τους που βρίσκονται το ένα απέναντι από το άλλο.

Με αφοπλιστική ειλικρίνεια και απλότητα, ο σκηνοθέτης συνθέτει το πορτρέτο τους μέσα από τις καθημερινές τους στιγμές που ζουν ευτυχισμένα αλλά πάντα με μία διστακτικότητα στο βλέμμα μήπως γίνουν αντιληπτές. Η ίδια η Μαντλέν (Μαρτίν Σεβαλιέ) αδυνατεί να το ανακοινώσει στα παιδιά της φοβούμενη την αντίδρασή τους σε αντίθεση με τον δυναμικό παράγοντα της σχέσης, την ορμητική Νινά που υποδύεται συγκλονιστικά η Μπάρμπαρα Σούκοβα και που στο μυαλό της έχει ήδη αναχωρήσει για μία πιο ελεύθερη ζωή μακριά από τα εξεταστικά βλέμματα.

Το εγκεφαλικό της Μαντλέν θα δοκιμάσει ακόμα περισσότερο την σχέση τους αλλά η Νινά θα είναι αυτή που θα το εκλάβει ως προσωπικό στοίχημα για να αποδείξει ότι η αγάπη τους ακόμα και αν δεν αναγνωρίστηκε ποτέ, υπήρχε όντως και ήταν δυνατή. Την στιγμή που η Σεβαλιέ θα πρέπει να πείσει για την ευπάθεια του χαρακτήρα της και να επικοινωνήσει με τα μάτια όσα θέλει να φωνάξει, η Σούκοβα θα εκτονώσει την ένταση του χαρακτήρα της με όσα μέσα έχει διαθέσιμα για να κάνει την Μαντλέν να ανασυρθεί από το έρεβος που έχει βυθιστεί.

Η μυστικότητα στην οποία έχουν συνηθίσει όλα αυτά τα χρόνια γράφει μία τρυφερή ιστορία αγάπης που δεν έχει ανάγκη από εντυπωσιασμούς, δράματα και ζήλειες για να μεγαλουργήσει. Είναι ικανή να φτάσει έως τα άκρα όπως η Νινά και όταν θα ηττηθεί θα αναγεννηθεί από τις στάχτες της όπως η Μαντλέν, φτάνει να ξέρουν πως θα έχουν η μία την άλλη.

Ο Μενεγκέτι τις ακολουθεί κατά πόδας στην περιπέτειά τους και είναι κοντά σε κάθε στιγμή απελπισίας και απόγνωσης που θα διαστρεβλώσει τα, κατά τα άλλα πανέμορφα πρόσωπά τους ή κάθε στιγμή που ένας χορός θα είναι η λύση στα προβλήματά τους. Το σπουδαίο είναι ότι είναι εκεί γενικά για να μας φέρει κοντά σε δύο χαρακτήρες που έχουν να δώσουν με την ιστορία τους μαθήματα υπομονής, φροντίδας και κυρίως αγάπης.            

H ταινία θα διανεμηθεί στις ελληνικές αίθουσες από την Filmtrade

7,5 / 10

Published: 11 Nov 2019, 12:54
Συντάκτης:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο