26ο ΦΝΘ: Η ζωή της Ανίτα Πάλενμπεργκ ήταν rock n’ roll

Published: 12 Mar 2024, 16:26
Συντάκτης:

Σύνοψη: Το ντοκιμαντέρ αφηγείται την ιστορία του μοντέλου και ηθοποιού Ανίτα Πάλενμπεργκ που μεσουρανούσε στα 60s και 70s.

<a href="/en/festival-thessalonikis/26o-festival-ntokimanter-thessalonikis-ayxisi-rekor-se-theates/69664">26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Αύξηση-ρεκόρ σε θεατές</a>ΣΧΕΤΙΚΑ26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Αύξηση-ρεκόρ σε θεατές

Άποψη: Εάν δίναμε έναν χαρακτηρισμό στην ζωή της Ανίτα Πάλενμπεργκ αυτός θα ήταν rock n’ roll. Και πώς αλλιώς, άλλωστε, αφού το it-girl των δεκαετιών 1960 και 1970 σύνδεσε το όνομά του με τους εντελώς rock n’ roll Rolling Stones, σχεδόν όλους μάλιστα. Η ζωή της Πάλενμπεργκ ξεδιπλώνεται ως μία χαώδης περιπέτεια, γεμάτη από εθισμούς και άστατες σχέσεις, με την ίδια άλλοτε να το διασκεδάζει και άλλοτε να προσπαθεί να ισορροπήσει διακαώς. Δεν θα ήταν υπερβολή να πούμε πως ακόμα και ένας χρόνος από την ζωή της Πάλενμπεργκ θα είχε αρκετό υλικό για να βγει ένα ντοκιμαντέρ, όμως εδώ έχουμε συμπτυγμένη σχεδόν όλη της ζωή.

Το ντοκιμαντέρ, που έκανε πρεμιέρα στο Φεστιβάλ των Καννών, έγινε με αφορμή την αυτοβιογραφία που είχε γράψει η ίδια η Πάλενμπεργκ, χωρίς να το γνωρίζει κανένας, και η οποία αποκαλύφθηκε από τον γιο της Μάρλον (το πρώτο της παιδί με τον Κιθ Ρίτσαρντς) μετά τον θάνατό της. Με την φωνή της Σκάρλετ Γιοχάνσον οι δημιουργοί Αλέξις Μπλουμ και Σβετλάνα Ζιλ έδωσαν ένα παραπάνω συναίσθημα στην αφήγηση, που γίνεται πιο άμεση σε α' πρόσωπο, και μας έφεραν πιο κοντά στο πώς βίωσε η ίδια η Πάλενμπεργκ όλα αυτά τα χρόνια.

Έχοντας έναν άναρχο και καλλιτεχνικό χαρακτήρα, μαθαίνουμε ότι η Πάλενμπεργκ από νωρίς έδειξε τις τάσεις φυγής της και ταξίδεψε για την Νέα Υόρκη, εκεί όπου θα γνώριζε τον Άντι Γουόρχολ. Τα περάσματά της από το μόντελινγκ και το σινεμά θα ήταν όχι εμβληματικά, αλλά αρκετά για να την βάλουν στην δημοσιότητα της εποχής και να «χτίσουν» μία κοσμοθεωρία γύρω από το όνομά της, αυτή του “cool girl”. Μετέπειτα, η γνωριμία της με τους Rolling Stones θα έμελλε να είναι καταλυτική για την ζωή της, αφού θα τους ακολουθούσε στα tours ως μούσα και θα συνδεόταν ερωτικά με τον Μπράιαν Τζέιμς, τον Κιθ Ρίτσαρντς, και για πολύ λίγο, με τον Μικ Τζάγκερ.

Τελικά, θα ήταν ο Κιθ Ρίτσαρντς αυτός με τον οποίο θα δημιουργούσε οικογένεια, όμως τα πράγματα δεν ήταν τόσο ρόδινα. Σε κάτι τέτοιες καταστάσεις φαίνεται το  πλεονέκτημα που έχει το ντοκιμαντέρ με την αφήγηση των προσωπικών σκέψεων της Πάλενμπεργκ, σε συνδυασμό πάντα με ανθρώπους που έζησαν επίσης από πρώτο χέρι αυτά τα χρόνια, όπως τα παιδιά της αλλά και ο Ρίτσαρντς, τον οποίο βέβαια δεν βλέπουμε, αλλά μόνο ακούμε.

Γενικά, το ντοκιμαντέρ είναι πολύ λεπτομερές (ίσως και λίγο περισσότερο από όσο θα θέλαμε) και καταφέρνει να αποδώσει επακριβώς τον άνθρωπο που ήταν η Πάλενμπεργκ. Παράλληλα, ο διαφορετικός παλμός των εποχών που περνούν καθώς εκείνη πορεύεται στην ζωή της, δίνει κάθε φορά και άλλο συναισθηματικό βάρος στην εξιστόρηση, ενώ το πλούσιο φωτογραφικό υλικό στηρίζει με αποδείξεις κάθε πτυχή αυτής.

Δεν ξέρουμε αν το ίδιο το ντοκιμαντέρ είναι εξίσου ‘φλεγόμενο’ με την ζωή της ίδιας της Πάλενμπεργκ όμως με σιγουριά μπορούμε να πούμε ότι πλησίασε αρκετά.

Μπορείτε να το δείτε εδώ

Το 26ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διεξάγεται 7-17 Μαρτίου 2024.

To ΜΟVE IT βρίσκεται εκεί και θα σας γράψει ανταποκρίσεις, όπως πάντα. 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

The book of Clarence

The book of Clarence

Θα το βρείτε: Cosmote TV

Σύνοψη: Κατά τη διάρκεια της επί γης παρουσίας του Ιησού, ο παραβατικός δίδυμος αδερφός...
1 ημέρα

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos