25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Αυτό το διαμαντάκι αξίζει να το δείτε

Published: 12 Mar 2023, 04:01
Συντάκτης:

Σύνοψη: Όταν ένας νεαρός Κινέζος σκηνοθέτης επιστρέφει στην πατρίδα του σε μια προσπάθεια να βρει τον εαυτό του, κάνει επιτέλους μια συζήτηση με τη μητέρα του, η οποία θα τους οδηγήσει σε ένα ταξίδι αποδοχής και αγάπης.

<a href="/en/festival-thessalonikis/26o-festival-ntokimanter-thessalonikis-ayxisi-rekor-se-theates/69664">26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Αύξηση-ρεκόρ σε θεατές</a>ΣΧΕΤΙΚΑ26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Αύξηση-ρεκόρ σε θεατές

Ένα χειροποίητο διαμάντι δοκιμιακού ύφους, θερμών, χαμηλών τόνων και ποικίλων υφών, το οποίο απέσπασε τον φετινό Χρυσό Φοίνικα της Εβδομάδας Κριτικής των Καννών.

Άποψη: Μια από τις σπουδαιότερες ταινίες μικρού μήκους των τελευταίων χρόνων και μια από τις καλύτερες -ανεξαρτήτως διάρκειας-ταινίες της χρονιάς, το βαθιά σπαρακτικό και υπαρξιστικό με έναν αφοπλιστικά μινιμαλιστικό τρόπο «Θα Με Κοιτάξεις» που συνδυάζει το Aftersun με το θρυλικό La Jetee, ως προς τον τρόπο επαναπροσέγγισης του -προσωπικού εν προκειμένω-παρελθόντος.

Στην δεύτερη μικρού μήκους ταινία του, ο Shuli Huang βυθίζεται στα παιδικά και εφηβικά του χρόνια με έναν τρόπο καθόλου αυτοαναφορικό αλλά ουσιαστικά πανανθρώπινο.

Με ιμπρεσιονιστικά, ρευστά χρώματα και θολή φωτογραφία, εντείνοντας την νοσταλγική διάθεση με ένα παρελθόν παρόν που σαν παιδί εξερευνά, μιας και είμαστε όλοι παιδιά, όπως χαρακτηριστικά λέει ο ίδιος στο ντοκιμαντέρ και με ένα voice over που συνοδεύει φωτογραφίες και βίντεο-αναμνήσεις, ανασύρει στην επιφάνεια την σχέση με την μητέρα του και την σεξουαλικότητά του.

Η ίδια η έννοια της παιδικότητας και της εφηβείας, της γνωριμίας και ανακάλυψης του εαυτού, της ειλικρινούς σχέσης με τους γονείς, της παραδοχής της ταυτότητας και της ικανότητας να ακολουθήσεις μια ζωή, όπως θέλει, όπως αυτή του σκηνοθέτη, βοηθούν τον ίδιο να βγει από την ντουλάπα και να ανοίξει διάπλατα τις πόρτες της ψυχής, με τρόπο που ασχέτως της σεξουαλικότητας του καθενός ή την επαγγελματική ενασχόληση με τις τέχνες ή όχι, αγγίζει όλους με τρόπο μοναδικό.

Μια τρομερή εμπειρία που αξίζει όλοι να βιώσουν.

Tην ταινία μπορείτε να την δείτε online εδώ.

 

 

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
breathe, από την Spentzos breathe, από την Spentzos