22ο ΦΝΘ: "Ιn-Mates" - Άνθρωποι και ζώα. Strays.

Published: 25 Feb 2020, 19:16

Η Αντωνία και η Κατερίνα, από το Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα - Θήβας, μαζί με τη Σαρλίζ, την Τόσκα, τον Μοντεχρήστο και τον Ρίτσαρντ, ταξιδεύουν μέχρι το 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης (5-15/3/2020).

<a href="/en/festival-thessalonikis/26o-festival-ntokimanter-thessalonikis-ayxisi-rekor-se-theates/69664">26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Αύξηση-ρεκόρ σε θεατές</a>ΣΧΕΤΙΚΑ26o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: Αύξηση-ρεκόρ σε θεατές

 To ντοκιμαντέρ “IN-MATES", που προέκυψε από τη συνεργασία του RISE TV και της Save a Greek Stray, κάνει πρεμιέρα την Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020, στην κατηγορία των Ταινιών Μεγάλου Μήκους στο 22ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.

H Save a Greek Stray, από το 2018, πραγματοποιεί το πρωτοποριακό πρόγραμμα “Saved by a Greek Stray” κι όλα ξεκίνησαν με την αναζήτηση κοινών σημείων μεταξύ των κρατούμενων σε φυλακές και των ζώων ενός καταφυγίου.

Γυναίκες έγκλειστες, συζούν με σκυλιά, εκπαιδεύοντάς τα και προσφέροντας την αγάπη που έχουν στερηθεί, όπως και οι ίδιες. Τα ζώα έχουν τη μαγική ικανότητα να μειώνουν το στρες στο περιβάλλον όπου ζουν, να ενισχύουν το αίσθημα αυτοπεποίθησης και ενσυναίσθησης των ανθρώπων, αλλά και να συσφίγγουν τις ίδιες τις ανθρώπινες σχέσεις.

Με στόχο να γίνει κάθε πολίτης κοινωνός της μεγάλης αυτής προσπάθειας, αλλά και των αποτελεσμάτων της, ο Ιάκωβος Πανουργιάς και ο Νίκος Βούλγαρης αποτύπωσαν το όλο εγχείρημα σε ένα ντοκιμαντέρ, το οποίο εκτυλίσσεται στο Κατάστημα Κράτησης Γυναικών Ελεώνα - Θήβας. Εκεί, η κάμερα παρακολουθεί για μήνες την επίδραση των σκύλων στις ζωές των κρατουμένων, καταγράφει τους αμοιβαίους φόβους τους, τη μοναξιά τους, την ανάγκη να ξεφύγουν απ’ το άσχημο παρελθόν τους και την ευκαιρία που τους δίνεται να κλείσει ο ένας τις πληγές του άλλου με το πιο δυνατό μέσο: την αγάπη.

Η ανάδειξη αυτής της σχέσης, στοχεύει στην πρόληψη του στιγματισμού, της κοινωνικής περιθωριοποίησης, αλλά και στην παροχή ευκαιριών κοινωνικής ενσωμάτωσης, μέσα από μια δράση χωρίς πανευρωπαϊκό προηγούμενο.

«Όταν ο χρόνος θέλεις να περάσει, δεν περνάει. Κι όταν θέλεις να τον συγκρατήσεις, περνάει αμέσως».

Κι έτσι μετριέται ο χρόνος πίσω από τα κάγκελα για όλους. Δίποδους ή τετράποδους…

1η προβολή: Παρασκευή 6 Μαρτίου 2020, 8:00 μ.μ. Αίθουσα Παύλος Ζάννας, Κτίριο Ολύμπιον, Πλ. Αριστοτέλους, Θεσσαλονίκη

2η προβολή: Σάββατο 7 Μαρτίου 2020, 8:00 μ.μ. Αίθουσα Χρήστος Τσακίρης, Δήμος Παύλου Μελά, Θεσσαλονίκη

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο
Baghead, από την Spentzos Baghead, από την Spentzos