Πανόραμα 18: Τελετή έναρξης με Βαλέρια Γκολίνο

Πανόραμα 18: Τελετή έναρξης με Βαλέρια Γκολίνο
Published: 22 Nov 2018, 18:00
Συντάκτης:

Χθες το βράδυ πραγματοποιήθηκε η επίσημη έναρξη του 31ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου στο Ιντεάλ και ως ταινία έναρξης επελέγη το «Euforia», η δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία της ελληνοιταλίδας ηθοποιού και σκηνοθέτριας Valeria Golino, που διαγωνίστηκε στο φετινό Φεστιβάλ των Καννών, στο τμήμα «Ένα Κάποιο Βλέμμα». Η επιλογή δίνει το στίγμα του φεστιβάλ, που επικεντρώνεται στην γυναίκα, και όπως είπε ο Νίκος Φένεκ Μικελίδης προλογίζοντας την ταινία, το Φεστιβάλ ξεκινάει με μία ταινία από γυναίκα δημιουργό και κλείνει με μία ταινία  με γυναίκες ηρωίδες (το Ayka του Ρώσου Σεργκέι Ντβορτσεβόι).

ΣΧΕΤΙΚΑΠανόραμα 18: "Ayka" - Κριτική

Η Golino με απίστευτα ευχάριστη διάθεση παραβρέθηκε στην προβολή, συνομιλώντας με το κοινό, έπειτα από το τέλος της ταινίας, σε άπταιστα ελληνικά. Μίλησε για την επιλογή του τίτλου Ευφορία, μίας λέξης που προέρχεται από την ελληνική γλώσσα, και που εκ πρώτης όψεως δεν συνάδει με το βαρύ θέμα της ιστορίας δύο αδερφιών, εκ των οποίων ο ένας κινδυνεύει να πεθάνει από όγκο στον εγκέφαλο. Ωστόσο, όπως ανέφερε, η ταινία παίζει ανάμεσα σε δύο επίπεδα, το επιφανειακό, μίας ευφορίας του φαίνεσθαι, θέλοντας οι άνθρωποι αν δείχνουν ότι περνάνε καλά, κρύβοντας τον πόνο τους, αλλά και ένα δεύτερο επίπεδο, που είναι ο πόνος, του ενός αδερφού για τον άλλο, και που τον κρύβουν, μέχρι να αποκαλυφθεί στο ξέσπασμα στο τέλος. Ο ένας από τους δύο αδερφούς είναι ομοφυλόφιλος, αλλά όπως είπε «δεν με ενδιαφέρει να κάνω μία gay ή straight ταινία, ο ήρωας μου είναι και ομοφυλόφιλος, εκτός από πολλά άλλα, όλοι ι άνθρωποι είναι πολλά πράγματα. Θα μπορούσε να είναι ετεροφυλόφιλος και να είναι ακριβώς ο ίδιος. Δεν με ενδιέφερε να θίξω περισσότερο το ζήτημα της ομοφυλοφιλίας». Επίσης, έπειτα από σχόλιο του ηθοποιού Δημήτρη Πιατά που παρακολούθησε την ταινία, σχετικά με το ότι είναι γυναίκα που έκανε ανδρική ταινία, λόγω των πρωταγωνιστών, απάντησε πως δεν την ενδιαφέρει να κάνει ανδρική ή γυναικεία ταινία, ή φεμινιστικό σχόλιο λόγω των όσων ακούγονται τελευταία. «Κάποιοι άνδρες πράγματι έχουν  φερθεί άσχημα στις γυναίκες, αλλά υπάρχουν πολλοί άνδρες που φέρονται πολύ καλά, τις σέβονται, όπως και οι ήρωες της ταινίας». Όσον αφορά την επιλογή των ηθοποιών, επέλεξε για τον ομοφυλόφιλο αδερφό τον πρώην σύντροφό της Riccardo Scarmacio, που τον θυμόμαστε ως πρωταγωνιστή του «Παράδεισος στην Δύση» του Κώστα Γαβρά, αλλά και ως ληστή στο «To Rome With Love» του Woody Allen, για τον οποίο είπε πως τον εμπιστεύεται και πως έχει τόση πολλή ενέργεια που την πετάει άσκοπα, οπότε σε αυτήν την ταινία την διοχέτευσε σωστά, ενώ για τον άλλο αδερφό επέλεξε τον Valerio Mastandrea που πιστεύει πως έχει την στόφα των παλιών Ιταλών ηθοποιών και παρά το ότι δεν είχαν συνεργαστεί ξανά με τον Scarmacio, τα πήγαν πολύ καλά μεταξύ τους.

Στο Πανόραμα θα προβληθεί και η νέα ταινία της Valeria Bruni Tedeschi, «The Summer House», στην οποία παίζει και η Golino, καθώς πέρα από σκηνοθέτρια είναι και μία πολύ επιτυχημένη ηθοποιός, και μάλιστα μία από τρείς μόλις ηθοποιούς (μαζί με την Shirley Maclane και την Isabelle Hupert) που κατάφερε να κερδίσει βραβείο ερμηνείας στο Φεστιβάλ της Βενετίας δύο φορές, αν και είναι η μόνη μη κοκκινομάλα από τις τρείς, όπως ανέφερε χαριτολογώντας.

Published: 22 Nov 2018, 18:00
Συντάκτης:
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ
ΔΙΑΦΗΜΙΣΗ

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το City-Drive In πάει ΟΑΚΑ

Το City-Drive In πάει ΟΑΚΑ

Το City Drive-in της Αθήνας μεγαλώνει και παίζει μπάλα βόρεια. Μετά την μεγάλη επιτυχία...
6 ώρες
Sweetheart

Sweetheart

Σύνοψη: Η Τζεν ξυπνάει στην ακτή ενός ακατοίκητου νησιού, φορώντας ακόμη το σωσίβιό της. Η...
6 ώρες

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο