Νύχτες Πρεμιέρας 2021: Πρεμιέρα για τη "Βοή του κόσμου" του Πέτρου Σεβαστίκογλου

Published: 25 Sep 2021, 13:11

H νέα ταινία του Πέτρου Σεβαστίκογλου "Η Βοή του Κόσμου", θα πραγματοποιήσει την πρεμιέρα της στο 27ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας. Η προβολή θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου στις 20:00 στην Ταινιοθήκη της Ελλάδος, παρουσία του σκηνοθέτη.

<a href="/en/festival-nyhtes-premieras/oi-nyhtes-premieras-perimenoyn-tis-mikroy-mikoys-istories-sas/66454">Οι Νύχτες Πρεμιέρας περιμένουν τις μικρού μήκους ιστορίες σας</a>ΣΧΕΤΙΚΑΟι Νύχτες Πρεμιέρας περιμένουν τις μικρού μήκους ιστορίες σας

Σύμφωνα με την επίσημη σύνοψη: Ελλάδα, Ρωσία, ΗΠΑ, Βραζιλία, Κίνα, Σενεγάλη. Συναντώντας νέους σ’ αυτές τις χώρες νιώσαμε τον παλμό τους να προμηνύει μια βοή και μια έκρηξη. Η πτώση του κομμουνισμού, η κρίση του καπιταλισμού, οι οικολογικές καταστροφές, τα μεταναστευτικά κύματα, η παγκοσμιοποίηση ήταν τα θέματα που ξεπετάγονταν στα ταξίδια μας. Η νέα γενιά βρίσκεται στην πρώτη γραμμή, εκτεθειμένη, αβοήθητη χωρίς να μπορεί να οραματιστεί ένα πιο αισιόδοξο μέλλον. Αυτή η «Βοή» ήταν η «φωνή» της νέας γενιάς. Τα λόγια, οι εικόνες, οι ήχοι και η μουσική τους συνθέτουν τις νότες μιας οπτικοακουστικής συμφωνίας με τίτλο: «Η Βοή του Κόσμου».

Σενάριο – Σκηνοθεσία – Φωτογραφία: Πέτρος Σεβαστίκογλου  /  Παραγωγή: Φαντασία Οπτικοακουστική . Σε συμπαραγωγή με Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου EΡT Α.Ε. Παραγωγοί: Στέλλα Θεοδωράκη, Θάνος Αναστόπουλος. Παίζουν: Μάρθα Λαμπίρη-Fedorów / Ιώ Λατουσάκη - Βασίλης Μπούτσικος / Vassya Berezin - Asya Rechnaya / Wei Xun / Youri Bernandez / Omar Fall  /  Μοντάζ: Χρήστος Γιαννακόπουλος  /  Μουσική: The Prefabricated Quartet  /  Επιμέλεια Σκηνικών: Αντώνης Δαγκλίδης  /  Ήχος - Σχεδιασμός ήχου: Χρήστος Γούσιος  /  Μιξάζ: Κώστας Βαρυμποπιώτης  /  Οργάνωση παραγωγής: Μαργαρίτα Βόρρα

Όπως αναφέρει ο Πέτρος Σεβαστίκογλου: 

Γενιά: 20 χρόνων το 2020

Κρίση, ανασφάλεια, πόλεμοι, οικολογική καταστροφή του πλανήτη. Ένας κόσμος χωρίς προσανατολισμό, χωρίς κοινωνική πολιτική, ούτε ιδεολογία. Η οικονομία του κέρδους ορίζει την απάντηση στο κάθε ερώτημα. Η οικονομία  δεν εξηγεί όμως ούτε από πού προερχόμαστε ούτε πού πηγαίνουμε ούτε γιατί πάμε. Έχει να μας προσφέρει μόνο ένα πιο φαινομενικά ορθολογικό μέλλον, ένα μεγαλύτερο συλλογικό πλούτο. 

Οι νέοι ψάχνουν ένα νόημα, ένα κοινό όραμα που θα τους βγάλει από την απομόνωση, αναζητούν την συνύπαρξη που θα τους κάνει να ανήκουν σε κάτι μεγαλύτερο από την ταπεινωτική ιδιότητα του καταναλωτή. Έναν τόπο όπου τα καίρια  ερωτήματα μπορούν να επανατεθούν. 

Σενεγάλη, Κίνα, Ελλάδα, Αμερική, Ρωσία, Βραζιλία είναι οι χώρες από τις οποίες  αντλούμε το υλικό της σύνθεσής μας. Σε κάθε χώρα ένα νέο πρόσωπο ορίζει την «τονικότητα» και το περιεχόμενο της συγκεκριμένης ενότητας. Ερασιτέχνης ή ηθοποιός αναπαράγει στιγμιότυπα από τη ζωή του,  «ερμηνεύει» σκηνές που  εμπεριέχουν το οπτικό ηχόχρωμα της Βοής που αποτελεί το κεντρικό θέμα και τον άξονα της ταινίας. 

Όλα αυτά τα ταξίδια, όλες αυτές οι συναντήσεις με νέους ανθρώπους με έφεραν αντιμέτωπο με μια «Βοή» που αναδύεται από αυτήν τη νέα γενιά. Μια «Βοή» που προμηνύει  έκρηξη. Η κρίση του καπιταλισμού και του οικονομικού μοντέλου της ανάπτυξης, η οικολογική καταστροφή, η τρομοκρατία, η ανύψωση τειχών και η παγκοσμιοποίηση με την επιβολή του δυτικού κυρίαρχου μοντέλου πολιτισμού φέρνουν τη νέα γενιά στην πρώτη γραμμή αυτών των αλλαγών. Είναι εκτεθειμένη, αβοήθητη και προπάντων χωρίς καμιά συλλογική πολιτική πρόταση που να της επιτρέπει να οραματιστεί ένα πιο αισιόδοξο μέλλον. 

Αυτή τη «Βοή» προσπάθησα να καταγράψω μέσα από τις εικόνες, τους ήχους, τις μουσικές του κόσμου. Νέοι άνθρωποι στην καθημερινότητά τους, τηλεοράσεις, δρόμοι, τοπία θα αποτελέσουν τις νότες μιας οπτικοακουστικής συμφωνίας με τίτλο «Η Βοή του κόσμου». 

 

 

Ακολουθήστε το Move It στο Google News και μάθετε πρώτοι όλα τα νέα του σινεμά!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

BOX OFFICE

Ταινία
4ημέρο